
Rozszerzanie diety - jaka kaszka dla niemowlaka?
Często pytacie nas, którą kaszkę wybrać na początek. Wchodząc w sklepową alejkę z żywnością dla dzieci i niemowląt, spotykamy się z naprawdę bogatym wyborem produktów. Jednak chcemy Was przekonać, że wybór kasz dla dziecka jest łatwiejszy niż się często wydaje. Chcemy wracać do korzeni i pokazać, że nie ma nic prostszego niż właśnie KASZA. Postanowiliśmy Wam podpowiedzieć, które kaszki i dlaczego warto wybierać i przede wszystkim - czy jest to odpowiedni posiłek dla niemowląt przy rozszerzaniu diety.
Dlaczego kaszka?
Kaszka jest najprostszym produktem zbożowym, delikatnym i lekkostrawnym, dlatego też świetnie sprawdzi się już od pierwszych tygodni rozszerzania diety niemowląt. Jest źródłem białka, błonnika, węglowodanów złożonych, a także wielu witamin i składników mineralnych.
Kaszka to także produkt gęsto odżywczy, co oznacza, że jego niewielka ilość nasyci brzuszek naszego niemowlaka.
W porównaniu do grubych kasz, zaletą jest konsystencja drobnej kaszki. Na początku właśnie taka delikatna faktura kaszy jest wskazana dla niemowląt. Wraz z rozwojem dziecka, oprócz drobnych kaszek warto podawać całą gamę różnorodnych kasz, dbając o ich dobre, sprawdzone źródło.
Wprowadzanie glutenu do diety dziecka
Jeszcze do niedawna można było spotkać się ze stwierdzeniem, że przedwczesne wprowadzanie glutenu do diety niemowląt może spowodować rozwój celiakii. Jednak najnowsze badania ekspertów ds. żywienia dzieci dementują tę teorię. Od początku rozszerzania diety można dziecku podawać kaszki z zawartością glutenu, jak i bezglutenowe kaszki. Warto jednak obserwować, czy nie występuje reakcja alergiczna i pamiętać o tym, żeby w pierwszych tygodniach rozszerzania diety nie podawać kaszki w zbyt dużych ilościach. Podsumowując - nie ma podstaw do podawania kaszek bezglutenowych na początku poszerzania diety.
Dla przypomnienia gluten jest białkiem roślinnym, który naturalnie znajduje się w różnego rodzajach zbóż. Gluten znajdziemy w takich rodzajach zbóż, jak np. pszenica, owies czy żyto. Są też takie, które naturalnie nie zawierają glutenu, jak np. gryka, amarantus czy proso. Poniżej przygotowaliśmy infografikę, w której przedstawiliśmy zboża bezglutenowe i te, które gluten zawierają.
Jaka pierwsza kaszka dla niemowlaka?
Zbożowe, ryżowe, kaszki bezmleczne, z dodatkiem mleka, instant, z owocami...Wybór kaszki może przyprawić niejednego młodego rodzica o zawrót głowy! I jak tu dobrze wybrać spośród tylu wariantów i pięknych, kolorowych opakowań?
Najważniejszą zasadą w wyborze pierwszej kaszki jest prosty skład. Unikajmy kaszek zawierających mleko, owoce, warzywa, sztuczne barwniki, konserwanty, cukier czy inne słodziki. Kaszka w składzie powinna zawierać jedynie kaszę, nic więcej. Stworzyłyśmy kaszki do gotowania po to, by już od najmłodszych lat zapoznawać dziecko z naturalnymi smakami nieprzetworzonej żywności. Dlatego nasze kaszki to rozdrobione zboża bez żadnych dodatków, niepoddane wysokiemu przetworzeniu.
Pamiętajmy, że przy wprowadzaniu pierwszych posiłków bardzo ważne jest obserwowanie, jak dziecko reaguje na kaszę. Dlatego na początek warto wybrać kaszkę jednoskładnikową, np. jaglaną czy owsianą. Podając taką kaszkę, możemy obserwować ewentualne reakcje alergiczne dziecka i nie mamy problemu ze wskazaniem co jest jego przyczyną. Dopiero z czasem rekomendujemy wprowadzanie do diety tych wielozbożowych.
Ważne jest także wprowadzanie do diety dziecka różnych rodzajów kaszek. Dzięki temu posiłki nie będą kojarzyć im się z nudą i od małego będą mogły wyrabiać swoje własne gusty smakowe. A jakie? Kaszek dla niemowląt jest naprawdę bardzo dużo - kasza manna dawnych zbóż, jaglana, owsiana, jaglano-gryczana... poza tym, każda kasza ma różne właściwości, np. amarantus zawiera dużo żelaza, zaś owies jest bogatym źródłem białka i witamin z grupy B.
Nasze kaszki nie są żywnością typu baby-food i nie są żywnością specjalnego przeznaczenia żywieniowego - to naturalne, ekologiczne kaszki jak dawniej – do gotowania i bez żadnych dodatków w składzie.
Na czym ugotować kaszkę?
W początkowym etapie rozszerzania diety rekomendujemy, żeby przygotowywać kaszki zbożowe bezmleczne - gotowane na wodzie. Dziecko karmione mlekiem mamy nie potrzebuje dodatkowego mleka w kaszce. Przed i po posiłku proponujemy pierś. Jeżeli chodzi o mleko modyfikowane, można z czasem dodać go do kaszki. W tym celu należy do naszej gotowej kaszki (w temperaturze około 40 stopni Celsjusza) dodać proszek mleka modyfikowanego i rozmieszać.
Do kaszki można także dodać niewielką ilość mleka krowiego lub napoju roślinnego (wyjątkiem jest napój ryżowy, którego nie zaleca się podawać dzieciom do 5. roku życia). Najlepiej wybierajmy pełnotłuste mleko, np. 3,2%. Mleko krowie nie powinno stanowić podstawy posiłku do pierwszego roku życia dziecka, może być jedynie dodatkiem do dania.
Dodatek, w naszej interpretacji, to składnik naleśników, muffinków czy domowych bułek. Jeżeli codziennie podajemy porcję kaszki na szklance mleka to nie jest to dodatek w diecie.
Pamiętajmy, aby nie wprowadzać na początku poszerzania diety mleka koziego z powodu dużej ilości soli mineralnych. Pełną listę produktów zakazanych przy rozszerzeniu diety niemowlaka znajdziecie w artykule "HELPA u Antka - lista produktów zakazanych".
W jakiej formie podać kaszkę niemowlakowi?
Zaletą kaszki jest to, że można podać ją dziecku na wiele różnych sposobów. Dzięki temu urozmaicamy mu formy posiłków i przyzwyczajamy do różnych konsystencji. Przy okazji badamy, który sposób podania sprawia naszemu dziecku najwięcej radości. :) Kaszę można podać dziecku łyżeczką lub przygotować do samodzielnego jedzenia rączkami. Poniżej przygotowaliśmy dla Was kilka sposobów przygotowania kaszki:
Na gęsto
Składniki:
- 2,5 łyżki Bio Kaszki Owsianej
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Przygotuj kaszkę według instrukcji.
- Przełóż kaszkę do miseczki i poczekaj do ostygnięcia. Kaszka powinna być ciepła, nie gorąca. Taką kaszką możemy karmić dziecko łyżeczką lub pozwolić jeść samodzielnie rączkami.
Jeżeli zdecydujesz się na karmienie łyżeczką, polecamy przygotować dwie - jedną do karmienia, a drugą dla dziecka do zabawy - niech zapoznaje i "oswaja się" z nowym przedmiotem. :) Pamiętajmy o tym, żeby pierwsza łyżeczka była mała, wąska, płaska i twarda. Dziecko karmimy, kładąc łyżeczkę na język i lekko dociskając do dołu tak, by poczuło nacisk na języku. Następnie czekamy, aż dziecko samo zaciśnie usta i ściągnie jedzenie z łyżeczki.
Na rzadko - do podawania w kubeczku
Składniki:
- 1,5 płaskiej łyżki Bio Kaszki z Samopszy
- 1 szklanka wody
Przygotowanie
- Przygotuj kaszkę według instrukcji. Gotuj nieustannie mieszając, aż kaszka wchłonie cały płyn.
- Kaszkę przelej do kubeczka i poczekaj do przestygnięcia. Tak przygotowaną możesz podać dziecku tak, jak wodę do picia. Oprzyj kubek na dolnej wardze dziecka i przechyl go, by kaszka powoli spływała.
Kostki jaglane
Składniki:
- 4 łyżki Bio Kaszki Jaglanej
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Przygotuj kaszkę na wodzie zgodnie z instrukcją.
- Naszykuj talerzyk dla dziecka. Przełóż do niego ugotowaną kaszkę, wyrównaj łyżką i odstaw do ostygnięcia. Najlepiej pozostaw w lodówce na noc. Następnie wyjmij z lodówki i pokrój na kostki.
Zapraszamy do zapoznania się z wpisem odnośnie kaszek w BLW przygotowanym przez Alalantkowe blw specjalnie dla nas!
Iza
U nas kaszka tylko w formie pitnej właśnie w doidy cup
HELPA
Super, że udało się znaleźć swój sposób na przemycenie kaszki do diety dziecka :)
Justyna
A czy samopsza ma gluten? Już dostaję zawrotu głowy od informacji o wprowadzaniu gluten do diety dziecka, mam Wasze kaszki, ale kompletnie nie wiem jak i od jakiej zacząć - czy podać łyżeczkę kaszki, tak jak zaleciła pediatra, czy normalnie całą porcję, czy podać z mlekiem modyfikowanym, czy z różdżami smaku...
HELPA
Justyna - Samopsza zawiera gluten. Nasze produkty nie mają dedykowanego wieku. Są to ekologiczne kasze i różdżki smaku przeznaczone dla całej rodziny i nie są produktami specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Decyzja o wieku podania pierwszej kaszki zależy od rodzica, jednak zgodnie z najnowszymi wytycznymi WHO, rozszerzanie diety powinniśmy rozpocząć po ukończeniu 6. miesiąca życia. Na początek rekomendujemy wprowadzanie kaszek jednoskładnikowych, np. jaglaną (bardzo delikatna i lekkostrawna) czy owsianą. Warto na początku podawać produkty o prostym, pojedynczym składzie, dzięki temu możesz obserwować ewentualne reakcje alergiczne. Z czasem można wprowadzić kaszki wieloskładnikowe. Jeżeli chodzi o sposób gotowania, rekomendujemy na początku gotowanie kaszki na wodzie. Na początku porcje dla dziecka nie powinny być zbyt duże. Gluten - tak jak pisaliśmy wyżej - najnowsze badania ekspertów pokazują, że nie ma podstaw, żeby nie podawać glutenu na początku rozszerzania diety. Jeżeli chodzi o mleko modyfikowane - tak jak napisaliśmy w blogu - Jeżeli chodzi o mleko modyfikowane, można z czasem dodać go do kaszki. W tym celu należy do naszej gotowej kaszki (w temperaturze około 40 stopni Celsjusza) dodać proszek mleka modyfikowanego i rozmieszać. Na początek przygody z produktami Helpy polecamy zestaw STARTER, w którego skład wchodzą: BIO Owocowe i Warzywne Różdżki Smaku oraz BIO Owsiana i Jaglana kaszka. Rozumiemy, że ilość informacji może przyprawić o zawrót głowy ;) Mamy nadzieję, że trochę rozjaśniliśmy wątpliwości. Pozdrawiamy serdecznie!
Daria
2,5 łyżki + szklanka wody to jedna porcja? Czy taką kaszkę podaje się od samego początku, czy np przez kilka tygodni obiadki warzywka i potem kolejne posiłki?
Justyna
Nam logopeda i kilku lekarzy doradzało karmienie metalową łyżeczką. Najlepiej bokiem łyżeczki.
Martyna
Ile marek mleka modyfikowanego dodawać do kaszki na początku rozszerzenia diety?
HELPA
ilość miarek mleka modyfikowanego powinna być dostosowana indywidualnie do dziecka :)
Ewka
Jak z tymi miarkami mleka modyfikowanego? Na każde 30 ml wody przypada jedna miarka mleka więc ile dać miarek do gotowej kaszki?
Julia
Ile miarek mleka dać do kaszki która robi się zgodnie z przepisem na opakowaniu?
Julia
Ile miarek mleka dać do kaszki która robi się zgodnie z przepisem na opakowaniu?
HELPA
Ewka oraz Julia, odnośnie podania mleka modyfikowanego polecamy kontakt z producentem tych mieszanek bądź z dietetykiem lub lekarzem prowadzącym. Ilość mieszanki powinna być dostosowana do potrzeb dziecka.