Blog
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka z Amarantusa
Bio Kaszka z Amarantusa
12,99 zł
szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus
6,99 zł
szt.
Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
6,99 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż  - Krótka Data
Bio Kaszka 4 Zbóż - Krótka Data
12,99 zł 6,49 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Chmura tagów
Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze 0
Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze

Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze

Drobne, żółte kuleczki z charakterystyczną ciemną kropką – kasza jaglana. Znana od lat na polskich stołach, teraz przeżywa swój renesans dzięki popularyzacji wegetarianizmu i zdrowego stylu życia. Została na chwilę zapomniana, by teraz wrócić ze zdwojoną siłą.

Z czego jest kasza jaglana?

Nazwa kaszy pochodzi z języka prasłowiańskiego. Słowo „jagły” oznacza proso. To właśnie proso było jednym z głównych zbóż spożywanych na naszych ziemiach przez Słowian. Panicum miliaceum – trawa, z której powstaje kasza jaglana, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych znanych na całym świecie. Jej hodowle można spotkać na południu Rosji, w Azji Środkowej, Indiach, Chinach, a nawet Japonii. W Polsce również - i to właśnie z polskich ekologicznych upraw pochodzą zboża użyte w kaszkach HELPA. Wysokość rośliny dochodzi do 150 cm, przez co trudno ją pomylić z żadną inną. Posiada grube okazałe łodygi i drobne długie liście, kwiaty są purpurowe, gęste, zebrane w wiechy.

Ekspandy Proso

Proso – właściwości, odmiany i zastosowanie

Jedną z podstawowych zalet prosa jest naturalny brak glutenu, co sprawia że z powodzeniem może być włączona do diety osób chorujących na celiakię, o ile ma symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu. Oprócz tego zawiera szereg witamin (witaminy z grupy B, witaminę K), kwas foliowy oraz dużą ilość potasu, co wpływa na regulację ciśnienia krwi oraz magnezu, który także reguluje je i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Proso zawiera też solidną dawkę błonnika, który reguluję perystaltykę jelit oraz, jak donoszą najnowsze metaanalizy, obniża ryzyko raka piersi u kobiet.

Obecnie znamy kilka odmian prosa wykorzystywanych w kuchni, ale nie tylko. Proso zwyczajne uprawiane w celach spożywczych znamy głównie pod postacią kaszy jaglanej. Proso zwyczajne można spotkać w formie ekspandowanej, znanej także jako proso dmuchane. Ziarniaki prosa poddawane są działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia, przez co nabierają objętości i lekkości. Stanowią świetny półprodukt wykorzystywany w produkcji słodyczy, jak również dodatek do deserów, jogurtów, musli czy domowych wypieków. Jagły wykorzystywane są również w ogrodnictwie czy florystyce. Proso rózgowate często zdobi rabaty kwiatowe i ogrody. Proso włosowate natomiast, ze względu na swoją charakterystyczną budowę kwiatostanu, stanowi efektowny dodatek do bukietów czy dekoracji florystycznych.

Kulki z kaszy jaglanej

Kasza jaglana – właściwości

Kasza jaglana zawiera stosunkowo niedużo kalorii – 100 g kaszy to tylko 350 kcal. Jedną z jej kluczowych pozytywnych cech jest brak glutenu, przez co jest dobrym zamiennikiem produktów mącznych dla osób cierpiących na nietolerancję tego białka. Zawiera dużo wapnia, który jest składnikiem kości i wspomaga działanie mięśni, oraz żelaza wchodzącego w skład krwinek czerwonych. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, oraz krzemionki, będącej ważnym budulcem włosów i paznokci. Pomimo tak wielu korzyści warto pamiętać, że indeks glikemiczny dla kaszy jaglanej wynosi 70 na 100 g, co jest dość wysoką wartością. Osoby chore na cukrzycę muszą więc uważać na zbyt duże jej spożycie.

Kasza jaglana – wartości odżywcze

W 100 g kaszy znajdziemy 2,7 g tłuszczy, aż 68,4 g węglowodanów oraz aż 10 g białka, co jest dość sporą ilością. Oprócz wyżej wspomnianego żelaza i wapnia kasza jaglana zawiera lecytynę, która wpływa na pamięć i koncentrację, oraz antyoksydanty, opóźniające proces starzenia się.

Kasza jaglana – jak gotować?

Ze względu na specyficzną goryczkę wyczuwalną w smaku kaszy, trzeba ją poddać zabiegowi tzw. „zahartowania”. Polega on na tym, że przed wrzuceniem jaglanki do gotowania trzeba ją przepłukać na zmianę zimną i ciepłą wodą. Zabieg powtarzamy kilkukrotnie. Można to zrobić na sitku lub innym drobnym durszlaku. Z tego powodu warto kupować kaszę w większych opakowaniach, a nie foliowych torebkach, by móc poddać ją hartowaniu. Po tej czynności postępujemy zgodnie z instrukcją gotowania umieszczonej na opakowaniu. Innym sposobem usunięcia goryczki jest podprażenie kaszy na suchej patelni przed jej gotowaniem.

Bio kaszka jaglana

Czy kasza jaglana jest zdrowa?

Oczywiście, że tak. Dobrodziejstwa jaglanki zdają się nie mieć końca. Doskonale wspomaga walkę z przeziębieniem, gdyż działa rozgrzewająco, a także przeciwwirusowo. Kasza jaglana nie jest częstym czynnikiem uczulającym. Regularne spożycie kaszy jaglanej przez osoby zdrowe może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Jest to spowodowane wysoką zawartością magnezu. Zwiększa on wrażliwość na działanie insuliny, która reguluje poziom cukru we krwi. Jednak pomimo tak wielu plusów znajdują się również minusy. Kasza jaglana zawiera inhibitory peroksydazy tarczycowej, które mogą hamować produkcję hormonów tarczycy. Tak więc osobom cierpiącym na niedoczynność tego narządu odradza się spożywania jej w dużych ilościach. W przypadku osób cierpiących na Hashimoto nie ma jednak przeciwwskazań ze względu na inne podłoże tej choroby.

Kasza jaglana dla dzieci

Jak to jest z naszymi pociechami? Kasza jaglana dla niemowlaka zalecana jest już od początku rozszerzania diety - a zalecamy ją rozszerzać po skończonym 6. miesiącu. Można podawać ją w postaci kleiku. Bardzo dobrze sprawdza się również we wspomaganiu leczenia przy infekcji dróg oddechowych. Kasza jaglana zmniejsza też łaknienie na słodycze, co może ucieszyć mamy małych łasuchów.

 

Źródła:

[1] https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/kasza-jaglana-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-kasza-jaglana,18653.html

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/194575,dieta-i-suplementacja-w-chorobie-hashimoto

[3] https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/high-fiber-diet-linked-with-reduced-breast-cancer-risk/

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl