
Amarantus - właściwości, wartości odżywcze i przeciwwskazania
Choć na stołach Polaków nadal pojawia się rzadko, to jednak ma bardzo długą historię i znany jest od ponad 4000 tysięcy lat! Mowa o amarantusie, który od pewnego czasu robi furorę, zwłaszcza w formie ekspandowanej. Jako dodatek do dań jest nie tylko smaczny, ale też zdecydowanie podnosi wartości odżywcze potraw. Głównie dlatego, że zawiera sporo białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz żelaza. Dowiedz się więcej o tym gatunku – na pewno zechcesz go włączyć do menu swojej rodziny.
Amarantus - co to jest?
Amarantus zaliczany jest do pseudozbóż, a na świecie sklasyfikowany jako modne obecnie super foods. To gatunek z rodziny szarłatowatych, który pierwotnie był używany przez Azteków, Majów, a także Inków. Jego właściwości odżywcze doceniali głównie wojownicy, ponieważ wierzyli, że czerpią z nich siłę potrzebną do walki. Nic dziwnego – amarantus skrywa w sobie wiele wartości odżywczych!
Amarantus - skład
W składzie amarantusa znajdziemy sporo roślinnego białka, które obfituje w aminokwasy egzogenne. Warto urozmaicić nim swoją dietę. Amarantus to również źródło błonnika pokarmowego, jedno- i wielonienasyconych tłuszczów roślinnych, a także wapnia, żelaza czy magnezu.
Amarantus - wartości odżywcze
W 100 gramach surowej kaszki z amarantusa znajduje się około 16 g białka, 52 g węglowodanów, 14 g błonnika oraz 7 g tłuszczu. Kaszka z amarantusa może wzbogacić wiele potraw. Można zagęścić nią warzywną zupkę czy sos, dodać ją do kotlecików lub
Amarantus a kalorie
W 100 gramach surowej kaszki jest około 370 kcal. Jest to produkt zdrowy i pełen wartości, dla którego warto znaleźć miejsce w swoim jadłospisie.
Czym amarantus może zaskoczyć?
Amarantus ma charakterystyczny smak i zapach. W porównaniu do innych kaszek jest dość intensywny, określany jako orzechowy, buraczany, piwniczny albo ziemisty. W tym miejscu chcemy uspokoić - jest to specyfika amarantusa. Jego zapach może zdziwić, ale moc wartości z niego płynąca może zdziwić jeszcze bardziej!
W jakiej formie spotkamy amarantus w HELPA?
Amarantus jest wchodzi w skład kilku produktów HELPA:
- Bio Kaszki Jaglano-Gryczanej z Amarantusem ( kaszka jaglana ekologiczna 40 %, kaszka gryczana niepalona ekologiczna 30%, kaszka z amarantusa ekologiczna 30%),
- Bio Łódeczek (kasza gryczana ekologiczna 50%, kasza jaglana ekologiczna 45%, kaszka z amarantusa ekologiczna 5%),
- Bio Batoników Truskawka, Kakao oraz Czarna Porzeczka,
- Bio EksPandów Amarantus.
Amarantus ekspandowany - co to jest?
Nowoczesną i zyskującą na popularności formą amarantusa jest tzw. popping z amarantusa, dostępny w HELPIE w produkcie BIO eksPANDY Amarantus. Ekspandowane zboże powstaje w wyniku obróbki temperaturowo-ciśnieniowej, a więc nadmuchiwania oraz suszenia pod wpływem dużego ciśnienia. Dzięki takiemu przygotowaniu jest od razu gotowe do spożycia, czyli może być serwowane z dodatkiem jogurtu, do placków lub ciastek. Ekstruzja nie tylko pozwala zachować większość walorów odżywczych produktu, ale też podkręca jego smak i w naturalny sposób konserwuje, aby miał dłuższą datę przydatności do spożycia. Inną nazwą amarantusa ekspandowanego jest popping lub amarantus preparowany. To produkt gotowy do spożycia, można go dodać do różnych dań, a także użyć jako składnika ciasteczek czy deserów.
Amarantus - zastosowanie
Jeżeli sięgasz po amarantus ekspandowany, to możesz jeść go od razu po wyjęciu z opakowania. Dodaj do owoców, jogurtu lub innego deseru. Z mąki amarantusowej powstają pyszne placki.
Amarantus - jak jeść?
Niektórzy rezygnują z amarantusa, ponieważ nie wiedzą, jak go przygotować i do czego wykorzystać. Tymczasem zmielone ziarna można wykorzystać do robienia wypieków (jako alternatywę dla mąki pszennej) – chleba i ciastek.
Amarantus – przygotowanie
Jeżeli kupujesz amarantus w formie poppingu, czyli w wersji ekspandowanej to jest on od razu gotowy do spożycia. Jako mąka nadaje się do wypieków słodkich i słonych, z kolei nasiona, tak jak tradycyjne kasze, mogą być dodatkiem do dań głównych czy kaszotto. Drobna kaszka, którą znajdziesz pośród produktów HELPA, wymaga zaledwie 2-3 minut gotowania, co znacznie ułatwia zastosowanie amarantusa w kuchni.
Amarantus - dieta
Warto wprowadzić amarantus do codziennej diety. Nie musi występować solo, ale jako dodatek deserów, śniadań i obiadów. To składnik, który może być ciekawym urozmaiceniem diety każdego z nas!
Amarantus dla niemowlaka
Dzieciom, które mają rozszerzaną dietę (po 6. miesiącu życia), można podawać amarantus w dowolnej formie. Ma on wiele cennych składników, których potrzebuje rozwijający się maluch. Jest m.in. cennym źródłem żelaza, na które wzrasta zapotrzebowanie w diecie dziecka po ukończeniu 6. miesiąca życia.
Ciekawą formą włączenia do diety dziecka amarantusa jest podawanie go w formie ekspandowanej. Można posypać nimi zupkę, dodać do jogurtu lub obtoczyć nimi ulubione owoce, np. banana.
Amarantus dla dzieci starszych
Amarantus jest pełen składników odżywczych, dlatego warto podawać go także starszym dzieciom. Ciekawą propozycją będą wspominane już wcześniej Bio Kółeczka.
Amarantus – przeciwwskazania
Długo można rozwodzić się nad prozdrowotnym działaniem amarantusa, ale czy ma on jakieś wady? Nam, podobnie jak naukowcom, nie udało się ich znaleźć. Warto dać mu szansę i znaleźć na niego swoje kulinarne pomysły!
MATEUSZ BARWICKI
NA PEWNO W 100G JEST PONAD 300 KCAL?
Anna Bałazy
W 100g gotowanego amarantusa jest około 102 kcal. W 100g suchego ok 370 kcal. Amarantus nie różni się pod tym względem od innych zbóż. Podczas gotowania zboża wchłaniają wodę i zwiększają przez to objętość i wagę, więc kalorie "rozrzedzają się" niejako w większej wadze. Średnio 100 g suchego amarantusa wchłania 270g wody. Bardzo proszę zmienić błędną informację w tekście bo wyświetla się jako pierwsza w wyszukiwarce.
HELPA
Pani Anno, bardzo dziękujemy za Pani komentarz, chodziło oczywiście o amarantus ekspandowany, a nie ugotowany. Informacje w tekście dopracowaliśmy, tak by nie budziła wątpliwości.