
Amarantus - właściwości, wartości odżywcze i przeciwwskazania
Choć na stołach Polaków nadal pojawia się rzadko, to jednak ma bardzo długą historię i znany jest od ponad 4000 tysięcy lat! Mowa o amarantusie, który od pewnego czasu robi furorę, zwłaszcza w formie ekspandowanej. Jako dodatek do dań jest nie tylko smaczny, ale też zdecydowanie podnosi wartości odżywcze potraw. Głównie dlatego, że zawiera bardzo dużo białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz żelaza. Dowiedz się więcej o tym gatunku – na pewno zechcesz go włączyć do menu swojej rodziny.
Amarantus - co to jest?
Amarantus zaliczany jest do pseudozbóż, a na świecie sklasyfikowany jako modne obecnie super foods. To gatunek z rodziny szarłatowatych, który pierwotnie był używany przez Azteków, Majów, a także Inków. Jego właściwości odżywcze doceniali głównie wojownicy, ponieważ wierzyli, że czerpią z nich siłę potrzebną do walki. Nic dziwnego – już jedna porcja amarantusa może niemal w całości pokryć dzienne zapotrzebowanie na żelazo, a w dodatku ma więcej białka niż mleko!
Amarantus ekspandowany – co to?
Nowoczesną i zyskującą na popularności formą amarantusa jest tzw. popping z amarantusa, dostępny w HELPIE w produkcie BIO eksPANDY AMARANTUS. Ekspandowane zboże powstaje w wyniku obróbki temperaturowo-ciśnieniowej, a więc nadmuchiwania oraz suszenia pod wpływem dużego ciśnienia. Dzięki takiemu przygotowaniu jest od razu gotowe do spożycia, czyli może być serwowane z dodatkiem jogurtu, do placków lub ciastek. Ekstruzja nie tylko pozwala zachować wszystkie walory odżywcze produktu, ale też podkręca jego smak i w naturalny sposób konserwuje, aby miał dłuższą datę przydatności do spożycia. Inną nazwą amarantusa ekspandowanego jest popping lub amarantus preparowany. Również jest przetworzony i gotowy do spożycia, jako dodatek do dań, a także składnik ciasteczek czy deserów.
Amarantus - właściwości
Prozdrowotne właściwości amarantusa są znane od dawna. Okazuje się, że ten gatunek ma działanie hipoglikemizujące, czyli po jego spożyciu zmniejsza się poziom cukru we krwi. Ale na tym nie koniec. W wyniku spożywania amarantusa może dojść do obniżenia poziomu cholesterolu, a dzięki obecności w składzie polifenoli także do zmniejszenia ryzyka zachorowania np. na nowotwór.
Amarantus - skład
W składzie amarantusa znajdziemy dużą zawartość białka, które obfituje w aminokwasy egzogenne. Bardzo dobrze uzupełnia więc jego niedobory. Amarantus ma sporo błonnika pokarmowego, jedno- i wielonienasyconych tłuszczów roślinnych, a także skwalen o działaniu antyoksydacyjnym, wapń, fosfor, żelazo czy magnez. Dzięki wysokiej zawartość lizyny i aminokwasów, które mają w sobie siarkę (metionina, cystyna, cysteina) może realnie przyczynić się do poprawy stanu zdrowia oraz obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Amarantus a gluten
Dobra wiadomość dla osób cierpiących z powodu nietolerancji glutenu, a także celiakii jest taka, że amarantus jest go pozbawiony. Chorując na celiakię, należy jednak pamiętać, że tylko produkty oznaczone przekreślonym kłosem są w 100% czyste od śladowych ilości glutenu.
Amarantus - wartości odżywcze
W 100 gramach amarantusa znajduje się około 14 g białka, 65 g węglowodanów, 7 g błonnika oraz tyle samo tłuszczu. Co ciekawe jedna taka porcja zaspokaja aż 75% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na żelazo oraz magnez!
Amarantus a kalorie
W 100 gramach ekspandowanych ziaren jest około 370 kcal. Jest to produkt zdrowy i pełen wartości, dla którego warto znaleźć miejsce w swoim jadłospisie.
Amarantus - zastosowanie
Jeżeli sięgasz po amarantus ekspandowany, to możesz jeść go od razu po wyjęciu z opakowania. Dodaj do owoców, jogurtu lub innego deseru. Z mąki amarantusowej powstają pyszne placki, ponieważ jest ona świetną i wartościową alternatywą dla wersji z pszenicy.
Amarantus jest szeroko wykorzystywany nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Stanowi cenny składnik leków na problemy z żołądkiem i miażdżycę, a w celach upiększających stosuje się go do produkcji kremów czy masek odmładzających.
Amarantus - jak jeść?
Niektórzy rezygnują z amarantusa, ponieważ nie wiedzą, jak go przygotować i do czego wykorzystać. Tymczasem zmielone ziarna można wykorzystać do robienia wypieków (jako alternatywę dla mąki pszennej) – chleba i ciastek. Co szczególnie ciekawe mąka z szarłatu przedłuża okres trwałości wypieków i eliminuje ewentualne chemiczne dodatki.
Amarantus – przygotowanie
Jeżeli kupujesz amarantus w formie poppingu, czyli w wersji ekspandowanej to jest on od razu gotowy do spożycia. Jako mąka nadaje się do wypieków słodkich i słonych, z kolei nasiona, tak jak tradycyjne kasze, mogą być dodatkiem do dań głównych czy kaszotto. Drobna kaszka, którą znajdziesz pośród produktów HELPA, wymaga zaledwie 2-3 minut gotowania, co znacznie ułatwia zastosowanie amarantusa w kuchni.
Amarantus na surowo
Amarantus należy spożywać po obróbce termicznej.
Jak gotować amarantus?
Idealnie ugotowany amarantus powinien mieć przyjemną, lekką formę. Do przygotowania na sypko odmierz następujące proporcje:
- ½ szklanki nasion,
- ¾ szklanki wody.
Gotuj aż do wrzenia i jeszcze przez około kwadrans.
Kasza amarantus
Amarantus ekspandowany jest pożądanym i smacznym dodatkiem do kasz bio marki Helpa. Podkręca ich smak i zdecydowanie ubogaca skład. Drobne kaszki od HELPA z dodatkiem amarantusa (kaszka 4 zbóż, kaszka jaglano-gryczana z amarantusem ugotowane w sposób tradycyjny na wodzie, mleku lub mleku roślinnym z dodatkiem bakalii, owoców lub warzyw stanowią pełnowartościowy posiłek dla smakoszy w każdym wieku.
Amarantus - dieta
W diecie dzieci i dorosłych amarantus powinien pojawiać się regularnie. Nie musi występować solo, ale jako dodatek do pieczywa, deserów, śniadań i obiadów. To szczególnie ważne dla osób, które są na diecie bezglutenowej i mają ograniczony wybór kasz, które mogą bezpiecznie spożywać. Kto jeszcze powinien jeść amarantus? Sportowcy, rekonwalescenci, osoby, które cierpią z powodu zaburzeń ze strony układu nerwowego – wszyscy potrzebujący sporej dawki energii, również w okresie wzrostu.
Amarantus w ciąży
Amarantus zawiera w swoim składzie kwas foliowy, dlatego warto aby znalazł się zarówno w diecie ciężarnej, jak również mamy, która karmi piersią. Nie ma przeciwwskazań do jego spożywania w okresie ciąży lub karmienia piersią, a wręcz jest pożądanym produktem z uwagi na bogactwo właściwości.
Amarantus dla niemowlaka
Dzieciom, które mają rozszerzaną dietę (po 6. miesiącu życia), można podawać amarantus w dowolnej formie. Jest to produkt bezglutenowy, dlatego nie powinien powodować dolegliwości brzuszkowych. Ponadto ma wiele cennych składników, których potrzebuje rozwijający się maluch. Jednym z pomysłów na włączenie amarantusa w jadłospis dziecka jest podanie go w formie kaszki bio.
Amarantus dla dzieci starszych
Dzieci starsze, będące w okresie intensywnego wzrostu powinny otrzymywać porcję amarantusa. Najlepiej jest dołączać go do śniadań i deserów – popping nie tylko smakuje, ale zapewnia też świetną zabawę. Ciekawą opcją są wypieki na bazie amarantusa, np. bułeczki czy ciastka lub gotowe batony od Helpa.
Amarantus – przeciwwskazania
Długo można rozwodzić się nad prozdrowotnym działaniem amarantusa, ale czy ma on jakieś wady? Nam, podobnie jak naukowcom, nie udało się ich znaleźć. Jako produkt bezglutenowy i niezanieczyszczony amarantus może być spożywany przez osoby, które cierpią na anemię, hiperlipidemię, miażdżycę, cukrzycę, choroby układu kostnego czy krążenia.
MATEUSZ BARWICKI
NA PEWNO W 100G JEST PONAD 300 KCAL?
Anna Bałazy
W 100g gotowanego amarantusa jest około 102 kcal. W 100g suchego ok 370 kcal. Amarantus nie różni się pod tym względem od innych zbóż. Podczas gotowania zboża wchłaniają wodę i zwiększają przez to objętość i wagę, więc kalorie "rozrzedzają się" niejako w większej wadze. Średnio 100 g suchego amarantusa wchłania 270g wody. Bardzo proszę zmienić błędną informację w tekście bo wyświetla się jako pierwsza w wyszukiwarce.
HELPA
Pani Anno, bardzo dziękujemy za Pani komentarz, chodziło oczywiście o amarantus ekspandowany, a nie ugotowany. Informacje w tekście dopracowaliśmy, tak by nie budziła wątpliwości.