Domowe lody dla dzieci. Jak zrobić zdrowe lody w domu?
Większość z nas przepada za lodami. Chcielibyśmy zachęcić Was do częstszego przygotowywania tego słodkiego deseru w domu. Przyrządzając potrawy samodzielnie możemy zadbać i urozmaicić ich skład.
Od jakiego wieku dzieci mogą jeść lody? Z jakich produktów można przygotować pyszne i wartościowe lody? Jak przygotować prosty deser dla całej rodziny?
Od kiedy dzieci mogą jeść lody?
Aktualnie nie ma zaleceń, od kiedy można zacząć podawać dzieciom domowe lody. Nie ma też przeciwwskazań, aby proponować je również małym dzieciom. Jeśli są przygotowywane z naturalnych składników oraz bez dodatku cukru i innych słodzideł, to mogą być ciekawym urozmaiceniem diety dziecka. Oczywiście chodzi o domowe lody na bazie np. jogurtu naturalnego, z dodatkiem mleka krowiego czy mleka kokosowego, owoców. Nie mówimy tu o tradycyjnych lodach, które mogą zawierać duże ilości cukru i inne zbędne dodatki.
Desery lodowe dla najmłodszych
Domowe lody mogą być elementem dobrze zbilansowanej diety dziecka. Mogą być one źródłem witamin i składników mineralnych, dzięki dobranym składnikom. Takie domowe lody można podać np. na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako przekąskę.
Przygotowując własne lody, możecie wykorzystać ulubione owoce np. truskawki, maliny, jagody czy mango i przygotować na ich bazie sorbety. Jeśli macie ochotę na owocowe i kremowe lody, wystarczy, że zmiksujecie wybrane owoce z dodatkiem banana, który nada właśnie kremowej konsystencji oraz z niewielką ilością mleka, napoju roślinnego czy jogurtu.
Domowe lody dla dzieci możecie jeszcze bardziej urozmaicić za sprawą różnych dodatków. Masło orzechowe, kakao, wiórki kokosowe, posiekane lub sproszkowane daktyle czy ekspandowane zboża - dzięki takim dodatkom lody zyskają ciekawy smak i konsystencję.
Nieoczywiste składniki lodów
Domowe lody przeważnie kojarzymy z owocami i jogurtem. A tak naprawdę lody możemy przygotować z różnych składników np. z dodatkiem ugotowanej Bio Kaszki Jaglanej, która jest delikatna i lekkostrawna - idealna dla małych brzuszków.
Nieoczywistym składnikiem lodów mogą być liofilizowane owoce i/lub warzywa, które występują w formie pyłu. Dzięki nim domowe lody zyskają piękny kolor, pyszny smak i aromat pochodzący w 100% z owoców i warzyw.
Poniżej przygotowaliśmy przykładowe przepisy na lody dla całej rodziny z wykorzystaniem produktów HELPA.
Przepisy na zdrowe lody dla dzieci
Składniki:
-
2 łyżki Bio Kaszki Jaglanej
-
200 ml wody
-
150 g jogurtu greckiego
-
3 banany (świeże lub mrożone)
-
2 łyżki Bio Łyżki Smaku Jagoda
Przygotowanie:
Do garnuszka z wodą powoli wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje i odstaw. Wystudzoną kaszkę wymieszaj z jogurtem, po czym zmiksuj z bananami i liofilizowanymi jagodami. Lody możesz zamrozić w maszynce do lodów lub przelać masę do foremek i włożyć do zamrażarki na minimum 4 godziny. Wtedy masę co godzinę mieszaj widelcem, by pozbyć się kryształków lodu. Podaj lody posypane Bio Suchym Prowiantem Malina.
Składniki:
-
200 g nerkowców
-
500 ml mleka kokosowego
-
sok z połowy limonki
-
1-2 łyżeczki syropu klonowego według uznania (jeśli lody chcesz podać niemowlakowi pomiń syrop klonowy)
Przygotowanie:
Zalej nerkowce wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Na następny dzień odsącz i zmiksuj je na gładko z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym oraz sokiem z limonki. Dodaj 3 łyżki Bio Łyżki Smaku Truskawka, Burak, Jeżyna, ponownie zmiksuj i połowę masy odlej do miski. Dodaj kolejne 2 łyżki Bio Łyżki Smaku i ponownie zmiksuj, uzyskując tym sposobem ciemniejszą masę. Do pojemników na lody nałóż obie masy. Możesz przemieszać je wykałaczką, by powstały „esy-floresy”. Zamróź na około 3-4 godziny.
Składniki na 4 porcje lodów:
-
300 ml napoju owsianego
-
1 łyżeczka syropu klonowego (w przypadku przygotowania lodów dla najmłodszych pomiń ten składnik)
-
1 łyżka Bio Łyżki Smaku Truskawka
-
1 łyżka Bio Łyżki Smaku Czarna Porzeczka
-
8 łyżeczek Bio eksPandy Proso
Przygotowanie:
Napój owsiany podziel na 3 części. Każdą z nim zmiksuj z inną Bio Łyżką Smaku. Do pojemników na lody na patyku wsyp po 2 łyżeczki ekspandowanego prosa. Wlej żółtą masę i przełóż do zamrażarki na 15 minut. Następnie dołóż czerwoną masę, posyp ją łyżeczką prosa i przełóż na 15 minut do zamrażarki. Na końcu wlej fioletową masę. Całość mrozimy około 2 godziny.
Więcej przepisów na proste, pyszne lody znajdziecie w przepisach, w zakładce "Lody".
Podsumowanie
Jak wiemy, dzieci uwielbiają lody. A najlepsze będą te zrobione samodzielnie w domu. Takie domowe lody są proste w wykonaniu i przepyszne, dlatego bardzo Was zachęcamy do wspólnego przygotowywania zdrowych lodów. Dla malucha będzie to świetna okazja do zapoznania się i oswojenia z nowymi produktami. I co najważniejsze za każdym razem Wasz deser może smakować inaczej, bo możliwych wariantów smakowych jest naprawdę bardzo dużo!