Różowe lody z nerkowców
Składniki:
- 200 g nerkowców
- 500 ml mleka kokosowego
- sok z połowy limonki
- 3 łyżki Bio Łyżka Smaku Truskawka, Burak, Jeżyna
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego według uznania*
Przygotowanie:
Zalej nerkowce wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Na następny dzień odsącz i zmiksuj je na gładko z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym oraz sokiem z limonki. Dodaj 3 łyżki Bio Łyżki Smaku Truskawka, Burak, Jeżyna, ponownie zmiksuj i połowę masy odlej do miski. Dodaj kolejne 2 łyżki Bio Łyżki Smaku i ponownie zmiksuj, uzyskując tym sposobem ciemniejszą masę. Do pojemników na lody nałóż obie masy. Możesz przemieszać je wykałaczką, by powstały „esy-floresy”. Zamróź na około 3-4 godziny.
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń syrop klonowy w przepisie.