
Przepis na trzykolorowe domowe lody na patyku
Z podanych składników wyjdą 4 porcje lodów.
Składniki:
- 300 ml napoju owsianego
- łyżeczka syropu klonowego*
- 1 łyżka Bio Łyżka Smaku Dynia Brzoskwinia
- 1 łyżka Bio Łyżka Smaku Truskawka
- 1 łyżka Bio Łyżka Smaku Czarna Porzeczka
- 8 łyżeczek Bio eksPandy Proso
Przygotowanie:
Mleko dzielimy na 3 części. Każdą z nim miksujemy z inną łyżką smaku.
Do pojemników na lody na patyku wsypujemy po łyżeczce ekspandowanego prosa.
Wlewamy żółtą masę i przekładamy do zamrażarki na 15 minut.
Wlewamy czerwoną masę, posypujemy ją łyżeczką prosa i przekładamy na 15 minut do zamrażarki.
Na końcu wlewamy fioletową masę. Całość mrozimy około 2 godziny.
W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń syrop klonowy w przepisie.