Tort na roczek dla dziecka. Przepis na zdrowy tort bez dodatku cukru
Pierwsze urodziny dziecka to wyjątkowy moment dla rodziców, którzy chcą celebrować ten dzień razem z najbliższymi. Czego nie może zabraknąć na przyjęciu urodzinowym? Gości, prezentów, życzeń... i oczywiście tortu. :)
Dlaczego warto przygotować domowy tort na roczek? I jak przygotować urodzinowe ciasto, które będzie odpowiednie dla całej rodziny? Na to pytanie odpowiemy w tym artykule.
Dlaczego warto zrobić domowy tort na roczek dziecka?
Tort urodzinowy nie musi być słodkim ulepkiem, który ciężko zjeść i nie musi być ozdobiony sztucznymi barwnikami. Pyszny i kolorowy tort możemy przygotować sami. A dlaczego warto zrobić domowy tort?
Po pierwsze przygotowując samodzielnie tort mamy pełną kontrolę nad składnikami. Tort będzie przygotowany z naturalnych produktów, bez zbędnych dodatków i wypełniaczy. Kolorowe torty z pięknymi ozdobami (np. misiem czy samochodzikiem) przygotowane są najczęściej z barwionej masy cukrowej.
Po drugie możemy przygotować tort wedle własnego uznania - dodać ulubione owoce, przygotować biały lub kolorowy krem bez cukru lub z niewielką jego ilością. Kto nam zabroni zaszaleć w kuchni?
Przede wszystkim to my wiemy najlepiej, co dziecku będzie smakować. Solenizant uwielbia truskawki? A może maliny? Przygotuj tort z mocno owocowym truskawkowo-malinowym kremem! Roczniak lubi banany? Zmiksuj je i dodaj do ciasta albo udekoruj nimi tort. A może zielony tort a la leśny mech dla miłośników piosenki "Była sobie żabka mała"? Dodaj do biszkoptu albo kremu Bio Różdżkę Smaku Szpinak lub Bio Łyżkę Smaku Jabłko, Gruszka i Pietruszka.
Jakich składników unikać w torcie dla małego dziecka?
Przede wszystkim dużej ilości cukru, barwników spożywczych i pisaków do dekorowania tortów. Bez problemu znajdziemy pisaki w wielu kolorach (po czerwone, różowe, żółte, niebieskie, zielone, a nawet czarne). Takie produkty zawierają duże ilości cukru i inne zbędne dodatki. Na przykład w pisaku możemy znaleźć takie składniki, jak: cukier, woda, oleje roślinne (palmowy, rzepakowy), syrop glukozowy, skrobie modyfikowane, emulgator (monostearynian polioksyetylenosorbitolu), aromat naturalny, barwniki (ekstrakt z papryki, karoteny, kwas karminowy, błękit brylantowy FCF), substancja zagęszczająca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu). Prawda, że dużo tych dodatków?
Przepis na zdrowy, domowy tort dla rocznego dziecka
Zrobienie domowego tortu nie musi być trudne. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was przepis na tort bez dodatku cukru i sztucznych konserwantów i barwników, który spokojnie możecie wykonać sami lub z pomocą starszych dzieci.
Niezbędne składniki na tort
Do wykonania naszego ciasta potrzebne będą: mąka pszenna, 3 jajka, olej, mleko lub napój roślinny, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, śmietanka 30% oraz kilka produktów od HELPA: Bio Kaszka Orkiszowa lub Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą, Bio Daktyle Sproszkowane oraz ulubiona Bio Łyżka Smaku.
Jak wykonać biszkopt?
Składniki na ciasto:
-
1 szklanka Bio Kaszki Orkiszowej z Ciecierzycą lub Bio Kaszki Orkiszowej
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 opakowanie Bio Daktyle Sproszkowane
-
3 jajka
-
0,5 szklanki oleju
-
1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie ciasta:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy sproszkowane daktyle i mieszamy. Dodajemy żółtka, a następnie wszystkie sypkie składniki i mieszamy aż do połączenia składników.
Na koniec dodajemy olej oraz mleko i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Przygotowujemy tortownicę ok. 30 cm i przelewamy do niej ciasto (jeżeli chcecie piec ciasto w mniejszej tortownicy, lepiej podzielić ciasto na dwie części). Pieczemy ciasto 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostawiamy je do wystygnięcia.
Z czego wykonać masę?
Składniki na krem:
-
500 ml śmietanki 30%
-
2 łyżki Bio Daktyle Sproszkowane
-
2 czubate łyżeczki Bio Łyżki Smaku Jagoda lub innej ulubionej
Przygotowanie kremu:
Do suchej, schłodzonej miski wlewamy śmietankę kremówkę 30% wyciągniętą prosto z lodówki. Początkowo miksujemy ją na średnich obrotach miksera przez około 2 minuty. W tym czasie powinna powstać już gęsta i sztywna bita śmietana. Dodajemy sproszkowane daktyle i chwile mieszamy. Następnie dodajemy ulubioną Bio Łyżkę Smaku i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Jak wykonać tort?
Ciasto przecinamy w poprzek na 1-1,5 cm plastry. Następnie układamy pierwszą część ubitej śmietany, wyrównujemy wierzch i przykrawamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy z kolejnymi plastrami ciasta i kremu. Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Polecamy nałożenie finalnej warstwy śmietanki w dniu podania – tort będzie wyglądał świeżo.
Cały tort posypujemy ulubionymi dodatkami.
Jakie dodatki do tortu kochają dzieci? Jak ozdobić tort dziecka?
Tort na roczek dla dziecka wcale nie musi być wykonany ze słodkiego i niezdrowego lukru. Najprostszym sposobem na dodatek do tortu, który uwielbiają dzieci są wspomniane już wyżej owoce. Posyp wierzch tortu ulubionymi świeżymi owocami. Jeżeli zaś solenizant świętuje urodziny w okresie jesienno-zimowym, gdzie dostęp do sezonowych świeżych owoców jest mocno ograniczony, można wykorzystać owoce liofilizowane. Możesz np. ulubioną Bio Różdżkę albo Bio Łyżkę smaku przesypać przez sitko na wierzch ciasta - stworzy to delikatną kolorową pierzynkę. Dodatkowo możesz wykorzystać uwielbiany przez dzieci i dorosłych Suchy Prowiant, czyli chrupiące owoce liofilizowane w kawałkach. Świetnie sprawdzi się tutaj malina w całości albo Mix z Figą, w którego skład wchodzi piękna figa, słodki banan i kwaśna żurawina.
Ciekawym pomysłem na dodatki do tortu, które na pewno zaciekawią starsze dzieci na imprezie są domowe żelki.
A może warto postawić na dodatki do tortu związane z zainteresowaniem Twojego dziecka? Sprawdźcie sami, jak Ola, współzałożycielka HELPY zorganizowała przyjęcie urodzinowe dla swojej córki - małej miłośniczki koni.
Z czego wykonać ozdoby tortu?
Jeżeli chcemy dodać koloru naszemu tortowi, możemy wykorzystać Bio Różdżki Smaku i Bio Łyżki Smaku- to owoce i warzywa liofilizowane w postaci magicznego pyłu, bez dodatku cukru, aromatów i barwników. Dzięki nim, tort na roczek będzie bardziej wartościowy i oczywiście kolorowy! Pokoloruj owocami i warzywami liofilizowanymi bitą śmietanę, domowy biszkopt lub owocowy krem. Sprawdź, jakie to proste!
Zdrowym i ciekawym zamiennikiem sklepowych posypek będą Bio EksPandy oraz Suchy Prowiant. EksPandy to nadmuchane zboża, które nie przypalają się w trakcie wypieków. Suchy Prowiant zaś to owoce liofilizowane w kawałkach. Pięknie ozdobią tort na roczek, a na dodatek przyjemnie chrupie.
Twoje dziecko jest małym miłośnikiem zwierząt? Mamy dla Ciebie propozycję - dekoracje urodzinowe z naszymi Zwierzakami HELPAkami do druku. Znajdziesz w nim m.in. kolorową girlandę i toppery, które pięknie przyozdobią domowy tort! Znajdziesz je w tym artykule.
Tort na roczek - podsumowanie
Wykonanie domowego tortu wcale nie musi być trudne! Wystarczy kilka prostych składników, które większość z nas posiada w kuchni i oczywiście wolny czas. Jeżeli sami zdecydujemy się na przygotowanie pierwszego urodzinowego ciasta dla naszego dziecka, mamy pełną kontrolę nad składnikami, które wchodzą w skład tortu i będzie mogła spróbować go cała rodzina.