Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 4,89 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
13,32 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
18,09 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
10,47 zł
szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku
16,18 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
14,28 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż
Bio Kaszka 4 Zbóż
14,28 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
16,18 zł
szt.
Chmura tagów
Pomysły na świąteczne przekąski w kuchni 0
Pomysły na świąteczne przekąski w kuchni

Słodkie przekąski na święta

Czas pandemii nas nie oszczędza. Dlatego w grudniu postawiliśmy w domu na codzienne małe przyjemności. 

Życie ma się jedno i staramy się codziennie robić małe kolorowe rzeczy, które nas cieszą, które sprawiają, że jesteśmy razem, tu i teraz. Nie wielkie kroki, ale właśnie takie małe, codziennie sprawy nas jakoś najbardziej trzymają w formie.

Dzięki temu powstaje cała masa ciekawych świątecznych przekąsek!

Podzielę się z Wami pomysłami na trzy szybkie zimowe przekąski, które chętnie wykonujemy wraz z dziećmi. Są szybkie, kolorowe, a jakie pyszne!

Domowe żelki owocowe

Składniki*:

  • silikonowa foremka
  • 3 łyżeczki agar-agar
  • sok owocowy, nie z koncentratu – 200 ml (np. jabłkowy lub malinowy, najlepiej bez dodatku cukru)
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • 1 lub 2 Bio Owocowe Różdżki Smaku

*składniki można dowolnie modyfikować wedle własnych pomysłów

Przygotowanie:

W małym garnuszku rozpuszczamy agar w 100 ml soku. Zagotowujemy, a następnie studzimy do temperatury ciała (lekko ciepłe).

W drugim garnuszku przygotowujemy “miksturę”. Mieszamy sok, sok z cytryny, dodajemy miód i wybrane Różdżki Smaku. Lekko podgrzewamy (dbamy o witaminy zawarte w sokach i miodzie, więc podgrzewamy naprawdę lekko!) i powoli łączymy lekko ciepły agar z lekko ciepłą miksturą. Rozlewamy gotowe żelki do foremek i czekamy aż stwardnieją. Możemy włożyć je do lodówki by przyspieszyć ten proces.

 

Pomysł na kolorowe owocowe jabłuszka

Składniki:

Przygotowanie:

Jabłka kroimy na grubsze plasterki. Na środku plasterka jabłka wydrążamy za pomocą wykrawaczki lub foremki do ciastek różne wzory. Zanurzamy jabłko w wybranej Łyżce Smaku na talerzyku. I gotowe!

 

Czekoladowe przekąski

Składniki:

Przygotowanie:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie delikatnie przelewamy ją do foremek na lody i wtapiamy delikatnie ulubione smaki Bio Suchego Prowiantu - np. na zdjęciu Suchy Prowiant Wiśnia. :) Na koniec wsadzamy do lodówki.

Kokosowe kule z kaszy jaglanej

Składniki:

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną na mleku kokosowym (ewentualnie z dodatkiem daktyli). Delikatnie studzimy i miksujemy niedbale masę, dodając miodu do smaku (dla dzieci powyżej 1 roku życia). Dodajemy wiórki kokosowe, amarantus, mieszamy i formujemy kulki. Gotowe kulki obtaczamy we wiórkach kokosowych lub ekspandowanym amarantusie.

Niestety jak widzicie - nie podałam i nie podam Wam proporcji, gdyż zawsze te kulki robię "na oko" z kaszy jaglanej, która została ze śniadania ;) 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium