Słodkie przekąski na święta
Czas pandemii nas nie oszczędza. Dlatego w grudniu postawiliśmy w domu na codzienne małe przyjemności.
Życie ma się jedno i staramy się codziennie robić małe kolorowe rzeczy, które nas cieszą, które sprawiają, że jesteśmy razem, tu i teraz. Nie wielkie kroki, ale właśnie takie małe, codziennie sprawy nas jakoś najbardziej trzymają w formie.
Dzięki temu powstaje cała masa ciekawych świątecznych przekąsek!
Podzielę się z Wami pomysłami na trzy szybkie zimowe przekąski, które chętnie wykonujemy wraz z dziećmi. Są szybkie, kolorowe, a jakie pyszne!
Domowe żelki owocowe
Składniki*:
- silikonowa foremka
- 3 łyżeczki agar-agar
- sok owocowy, nie z koncentratu – 200 ml (np. jabłkowy lub malinowy, najlepiej bez dodatku cukru)
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 1 lub 2 Bio Owocowe Różdżki Smaku
*składniki można dowolnie modyfikować wedle własnych pomysłów
Przygotowanie:
W małym garnuszku rozpuszczamy agar w 100 ml soku. Zagotowujemy, a następnie studzimy do temperatury ciała (lekko ciepłe).
W drugim garnuszku przygotowujemy “miksturę”. Mieszamy sok, sok z cytryny, dodajemy miód i wybrane Różdżki Smaku. Lekko podgrzewamy (dbamy o witaminy zawarte w sokach i miodzie, więc podgrzewamy naprawdę lekko!) i powoli łączymy lekko ciepły agar z lekko ciepłą miksturą. Rozlewamy gotowe żelki do foremek i czekamy aż stwardnieją. Możemy włożyć je do lodówki by przyspieszyć ten proces.
Pomysł na kolorowe owocowe jabłuszka
Składniki:
- jabłka
- wykrawaczka/ foremki do ciastka
- ulubione Bio Różdżki Smaku i Łyżki Smaku
Przygotowanie:
Jabłka kroimy na grubsze plasterki. Na środku plasterka jabłka wydrążamy za pomocą wykrawaczki lub foremki do ciastek różne wzory. Zanurzamy jabłko w wybranej Łyżce Smaku na talerzyku. I gotowe!
Czekoladowe przekąski
Składniki:
- gorzka czekolada
- Bio Suchy Prowiant - ulubione smaki!
- foremki do lodu
Przygotowanie:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie delikatnie przelewamy ją do foremek na lody i wtapiamy delikatnie ulubione smaki Bio Suchego Prowiantu - np. na zdjęciu Suchy Prowiant Wiśnia. :) Na koniec wsadzamy do lodówki.
Kokosowe kule z kaszy jaglanej
Składniki:
- kasza jaglana
- mleczko kokosowe
- wiórki kokosowe
- BIO Ekspandy Amarantus
- Daktyle/Miód
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną na mleku kokosowym (ewentualnie z dodatkiem daktyli). Delikatnie studzimy i miksujemy niedbale masę, dodając miodu do smaku (dla dzieci powyżej 1 roku życia). Dodajemy wiórki kokosowe, amarantus, mieszamy i formujemy kulki. Gotowe kulki obtaczamy we wiórkach kokosowych lub ekspandowanym amarantusie.
Niestety jak widzicie - nie podałam i nie podam Wam proporcji, gdyż zawsze te kulki robię "na oko" z kaszy jaglanej, która została ze śniadania ;)