Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - BLISKA DATA
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - BLISKA DATA
19,04 zł 11,42 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż
Bio Kaszka 4 Zbóż
17,13 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - BLISKA DATA
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - BLISKA DATA
16,18 zł 8,09 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł
szt.
Chmura tagów
Pomysły na świąteczne przekąski w kuchni 0
Pomysły na świąteczne przekąski w kuchni

Słodkie przekąski na święta

Czas pandemii nas nie oszczędza. Dlatego w grudniu postawiliśmy w domu na codzienne małe przyjemności. 

Życie ma się jedno i staramy się codziennie robić małe kolorowe rzeczy, które nas cieszą, które sprawiają, że jesteśmy razem, tu i teraz. Nie wielkie kroki, ale właśnie takie małe, codziennie sprawy nas jakoś najbardziej trzymają w formie.

Dzięki temu powstaje cała masa ciekawych świątecznych przekąsek!

Podzielę się z Wami pomysłami na trzy szybkie zimowe przekąski, które chętnie wykonujemy wraz z dziećmi. Są szybkie, kolorowe, a jakie pyszne!

Domowe żelki owocowe

Składniki*:

  • silikonowa foremka
  • 3 łyżeczki agar-agar
  • sok owocowy, nie z koncentratu – 200 ml (np. jabłkowy lub malinowy, najlepiej bez dodatku cukru)
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • 1 lub 2 Bio Owocowe Różdżki Smaku

*składniki można dowolnie modyfikować wedle własnych pomysłów

Przygotowanie:

W małym garnuszku rozpuszczamy agar w 100 ml soku. Zagotowujemy, a następnie studzimy do temperatury ciała (lekko ciepłe).

W drugim garnuszku przygotowujemy “miksturę”. Mieszamy sok, sok z cytryny, dodajemy miód i wybrane Różdżki Smaku. Lekko podgrzewamy (dbamy o witaminy zawarte w sokach i miodzie, więc podgrzewamy naprawdę lekko!) i powoli łączymy lekko ciepły agar z lekko ciepłą miksturą. Rozlewamy gotowe żelki do foremek i czekamy aż stwardnieją. Możemy włożyć je do lodówki by przyspieszyć ten proces.

 

Pomysł na kolorowe owocowe jabłuszka

Składniki:

Przygotowanie:

Jabłka kroimy na grubsze plasterki. Na środku plasterka jabłka wydrążamy za pomocą wykrawaczki lub foremki do ciastek różne wzory. Zanurzamy jabłko w wybranej Łyżce Smaku na talerzyku. I gotowe!

 

Czekoladowe przekąski

Składniki:

Przygotowanie:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie delikatnie przelewamy ją do foremek na lody i wtapiamy delikatnie ulubione smaki Bio Suchego Prowiantu - np. na zdjęciu Suchy Prowiant Wiśnia. :) Na koniec wsadzamy do lodówki.

Kokosowe kule z kaszy jaglanej

Składniki:

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną na mleku kokosowym (ewentualnie z dodatkiem daktyli). Delikatnie studzimy i miksujemy niedbale masę, dodając miodu do smaku (dla dzieci powyżej 1 roku życia). Dodajemy wiórki kokosowe, amarantus, mieszamy i formujemy kulki. Gotowe kulki obtaczamy we wiórkach kokosowych lub ekspandowanym amarantusie.

Niestety jak widzicie - nie podałam i nie podam Wam proporcji, gdyż zawsze te kulki robię "na oko" z kaszy jaglanej, która została ze śniadania ;) 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium