5 zdrowych przepisów na ciasta na Wielkanoc
Święta wielkanocne coraz bliżej, a Ty wciąż zastanawiasz się, jakim daniem zaskoczyć swoich bliskich?
Przychodzimy z pomocą! Przed Tobą pięć pomysłów na wielkanocne dania. Niby tradycyjne, jednak ich składniki, kolor i smak mogą być ciekawą odmianą. Poza walorami smakowymi warto wspomnieć, że dania te są też ozdobą świątecznego stołu.
Przed Wami przepisy na mazurki z nadzieniem naszych najnowszych kaszek z dodatkami, kolorowa babka czy kolorowe ciasteczka w iście wiosenno-wielkanocnych kształtach.
Trzy mazurki z kaszki
Składniki na ciasto (z podanych proporcji wyjdą 3 okrągłe mazurki o średnicy 20 cm):
- 300 g masła
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub Bio Kaszki Orkiszowej
- 1,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj 3 ciasta, wytnij krążki o średnicy 20 cm i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy tego samego rozmiaru lub na blaszkę. Spody mazurków nakłuj widelcem, a z odciętego ciasta uformuj rant i nałóż go na brzegi. Spody piecz 17 minut w 180 stopniach.
Powinien zostać Ci kawałek ciasta. Przygotuj z niego ciasteczka, które można użyć do ozdoby lub zjeść solo. Przepis na ciasteczka znajdziesz niżej.
Kolorowe kaszkowe ciasteczka
Składniki:
- 1/4 ciasta na mazurki
- Bio Warzywne Różdżki Smaku: Burak, Dynia, Szpinak
Przygotowanie:
Podziel ciasto na 3 części. Do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku (dzięki Różdżce Smaku Burak ciasteczka będą miały czerwony kolor, Dynia zabarwi je na żółto, a Szpinak na zielono). Zagnieć ciasto dokładnie, a następnie rozwałkuj. Wytnij dowolne wzorki, np. kwiatuszki, listki, zajączki. Wszystkie ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka wykorzystaj do ozdobienia mazurków.
Mazurek z kaszką waniliową:
Składniki na nadzienie:
- 200 ml mleka owsianego
- 2 łyżki Bio Kaszki Jaglano – Orkiszowej z Wanilią Burbońską
- 1 łyżeczka masła
- łyżka konfitury malinowej
- kilka świeżych malin
- do dekoracji: ciasteczka z Bio Warzywną Różdżką Smaku Burak (z przepisu powyżej)
Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.
Przygotowanie nadzienia:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
Do zimnego garnuszka z mlekiem wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj malinową konfiturą. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj malinami i ciasteczkami.
Mazurek z kaszką kakaowo-daktylową
Składniki na nadzienie:
- 200 ml mleka
- 2 łyżki Bio Kaszki Orkiszowo-Owsianej z Kakao i Daktylami
- 1 łyżeczka masła
- łyżka powideł śliwkowych
- kilka świeżych borówek
- ciasteczka z Bio Warzywnymi Różdżkami Smaku Dynia (z przepisu powyżej)
Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.
Przygotowanie nadzienia:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
Mleko wlej do garnuszka. Do zimnego wsyp kaszkę i intensywnie mieszając, doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj borówkami i dyniowymi ciasteczkami.
Mazurek z kaszką karobowo-cynamonową
Składniki na nadzienie:
- 200 mleka sojowego
- 2 łyżki Bio Kaszki Owsiano-Gryczanej z Karobem i Cynamonem Cejlońskim
- 1 łyżeczka masła
- łyżka masła orzechowego
- łyżka płatków migdałów
- do dekoracji ciasteczka z Bio Warzywnymi Różdżkami Smaku Dynia (z przepisu powyżej)
Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.
Przygotowanie nadzienia:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
Do garnuszka z zimnym mlekiem wsyp kaszkę i intensywnie mieszając doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj migdałami i ciasteczkami.
Kolorowa babka wielkanocna
Składniki na babkę:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 12 g cukru z wanilią
- 5 jajek
- 240 g pszennej mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 Bio Różdżki Smaku Szpinak
- 2-3 Bio Różdżki Smaku Malina
- olej w aerozolu lub miękkie masło do posmarowania formy
Składniki do lukru:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek ciepłej wody
- 2 Bio Różdżki Smaku Dynia
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zmiksuj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbij po jednym jajku i cały czas mieszaj. Na koniec dosyp proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Powstałą masę rozlej na 3 równe części. Do jednej dodaj Szpinakową Różdżkę Smaku, do drugiej natomiast Truskawkową i dokładnie wymieszaj. Następnie do każdej miski dodaj po 80 g mąki i całość wymieszaj łopatką lub mikserem do połączenia składników i uzyskania mas o jednolitych konsystencjach i kolorach.
Formę natłuść, a następnie wypełnij kolejnymi warstwami ciasta i wyrównaj szpatułką. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
Cukier puder wymieszaj z wodą i Różdżkami Smaku, do uzyskania konsystencji gęstego i gładkiego lukru – w razie potrzeby dodaj cukier puder, aby zagęścić lub odrobinę wody, aby rozrzedzić masę.
Po przestygnięciu wyjmij babkę z formy, polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.
Podsumowanie:
Mamy nadzieję, że z pomocą naszych przepisów uda ci się wykonać piękne i kolorowe dania, które ozdobią wielkanocny stół i zachwycą smakiem Twoich bliskich.
W przypadku przygotowywania wielkanocnych potraw dla najmłodszych, należy pominąć cukier, sól i dosładzane produkty (np. konfitury) w przepisie. Pełny artykuł o potrawach wielkanocnych dla dzieci pisaliśmy tutaj.
Życzymy Wam pysznych i spokojnych Świąt!