
5 zdrowych przepisów na ciasta na Wielkanoc
Święta wielkanocne coraz bliżej, a Ty wciąż zastanawiasz się, jakim daniem zaskoczyć swoich bliskich?
Przychodzimy z pomocą! Przed Tobą pięć pomysłów na wielkanocne dania. Niby tradycyjne, jednak ich składniki, kolor i smak mogą być ciekawą odmianą. Poza walorami smakowymi warto wspomnieć, że dania te są też ozdobą świątecznego stołu.
Przed Wami przepisy na mazurki z nadzieniem naszych najnowszych kaszek z dodatkami, kolorowa babka czy kolorowe ciasteczka w iście wiosenno-wielkanocnych kształtach.
Trzy mazurki z kaszki
Składniki na ciasto (z podanych proporcji wyjdą 3 okrągłe mazurki o średnicy 20 cm):
- 300 g masła
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub Bio Kaszki Orkiszowej
- 1,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj 3 ciasta, wytnij krążki o średnicy 20 cm i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy tego samego rozmiaru lub na blaszkę. Spody mazurków nakłuj widelcem, a z odciętego ciasta uformuj rant i nałóż go na brzegi. Spody piecz 17 minut w 180 stopniach.
Powinien zostać Ci kawałek ciasta. Przygotuj z niego ciasteczka, które można użyć do ozdoby lub zjeść solo. Przepis na ciasteczka znajdziesz niżej.
Mazurek z kaszką waniliową:
Składniki na nadzienie:
- 200 ml mleka owsianego
- 2 łyżki Bio Kaszki Jaglano – Orkiszowej z Wanilią Burbońską
- 1 łyżeczka masła
- łyżka konfitury malinowej
- kilka świeżych malin
- do dekoracji: ciasteczka z Bio Warzywną Różdżką Smaku Burak (z przepisu powyżej)
Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.
Przygotowanie nadzienia:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
Do zimnego garnuszka z mlekiem wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj malinową konfiturą. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj malinami i ciasteczkami.
Mazurek z kaszką kakaowo-daktylową
Składniki na nadzienie:
- 200 ml mleka
- 2 łyżki Bio Kaszki Orkiszowo-Owsianej z Kakao i Daktylami
- 1 łyżeczka masła
- łyżka powideł śliwkowych
- kilka świeżych borówek
- ciasteczka z Bio Warzywnymi Różdżkami Smaku Dynia (z przepisu powyżej)
Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.
Przygotowanie nadzienia:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
Mleko wlej do garnuszka. Do zimnego wsyp kaszkę i intensywnie mieszając, doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj borówkami i dyniowymi ciasteczkami.
Kolorowe kaszkowe ciasteczka
Składniki:
- 1/4 ciasta na mazurki
- Bio Warzywne Różdżki Smaku: Burak, Dynia, Szpinak
Przygotowanie:
Podziel ciasto na 3 części. Do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku (dzięki Różdżce Smaku Burak ciasteczka będą miały czerwony kolor, Dynia zabarwi je na żółto, a Szpinak na zielono). Zagnieć ciasto dokładnie, a następnie rozwałkuj. Wytnij dowolne wzorki, np. kwiatuszki, listki, zajączki. Wszystkie ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka wykorzystaj do ozdobienia mazurków.
Kolorowa babka wielkanocna
Składniki na babkę:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 12 g cukru z wanilią
- 5 jajek
- 240 g pszennej mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 Bio Różdżki Smaku Szpinak
- 2-3 Bio Różdżki Smaku Malina
- olej w aerozolu lub miękkie masło do posmarowania formy
Składniki do lukru:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek ciepłej wody
- 2 Bio Różdżki Smaku Dynia
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zmiksuj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbij po jednym jajku i cały czas mieszaj. Na koniec dosyp proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Powstałą masę rozlej na 3 równe części. Do jednej dodaj Szpinakową Różdżkę Smaku, do drugiej natomiast Truskawkową i dokładnie wymieszaj. Następnie do każdej miski dodaj po 80 g mąki i całość wymieszaj łopatką lub mikserem do połączenia składników i uzyskania mas o jednolitych konsystencjach i kolorach.
Formę natłuść, a następnie wypełnij kolejnymi warstwami ciasta i wyrównaj szpatułką. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
Cukier puder wymieszaj z wodą i Różdżkami Smaku, do uzyskania konsystencji gęstego i gładkiego lukru – w razie potrzeby dodaj cukier puder, aby zagęścić lub odrobinę wody, aby rozrzedzić masę.
Po przestygnięciu wyjmij babkę z formy, polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.
Wielkanocny mazurek malinowy z białą czekoladą
Składniki na ciasto - z podanych proporcji wyjdą 3 mazurki:
- 300 g masła
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub Bio Kaszki Orkiszowej
- 1,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
Składniki na wypełnienie - z podanych porcji otrzymasz wypełnienie na jeden mazurek:
- 100 g białej czekolady
- ulubiona Owocowa Bio Różdżka Smaku
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Z każdej części uformuj ciasto na kształt pisanki z nieco podwyższonym rantem. Przełóż uformowane ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Spody mazurków nakłuj widelcem. Piecz 17 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia, znam przystąpisz do jego dekorowania
W osobnym garnuszku rozpuść tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej. Natępnie dodaj ulubioną owocową Różdżce Smaku, albo dwie, jeżeli chcesz otrzymać bardziej intensywny kolor. Następnie wyłóż na ostudzone ciasto. Mazurek można ozdobić posypując go inną Bio Różdżką Smaku (u nas był to burak), posypać kolorowym marcepanem, na który przepis znajdziecie TUTAJ, lub ozdobić kolorowymi marcepanowymi jajeczkami z przepisu - LINK.
Podsumowanie:
Mamy nadzieję, że z pomocą naszych przepisów uda ci się wykonać piękne i kolorowe dania, które ozdobią wielkanocny stół i zachwycą smakiem Twoich bliskich.
W przypadku przygotowywania wielkanocnych potraw dla najmłodszych, należy pominąć cukier, sól i dosładzane produkty (np. konfitury) w przepisie. Pełny artykuł o potrawach wielkanocnych dla dzieci pisaliśmy tutaj.
Życzymy Wam pysznych i spokojnych Świąt!