Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł 18,09 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Chmura tagów
5 pomysłów na wielkanocne kolorowe inspiracje 0
5 pomysłów na wielkanocne kolorowe inspiracje

5 zdrowych przepisów na ciasta na Wielkanoc

 

Święta wielkanocne coraz bliżej, a Ty wciąż zastanawiasz się, jakim daniem zaskoczyć swoich bliskich?

Przychodzimy z pomocą! Przed Tobą pięć pomysłów na wielkanocne dania. Niby tradycyjne, jednak ich składniki, kolor i smak mogą być ciekawą odmianą. Poza walorami smakowymi warto wspomnieć, że dania te są też ozdobą świątecznego stołu. 

Przed Wami przepisy na mazurki z nadzieniem naszych najnowszych kaszek z dodatkami, kolorowa babka czy kolorowe ciasteczka w iście wiosenno-wielkanocnych kształtach.

 

Trzy mazurki z kaszki

Składniki na ciasto (z podanych proporcji wyjdą 3 okrągłe mazurki o średnicy 20 cm):

  • 300 g masła
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj 3 ciasta, wytnij krążki o średnicy 20 cm i przełóż do formy do pieczenia tego samego rozmiaru. Z odciętego ciasta sformułuj rant i nałóż go na brzegi.

Spody mazurków nakłuj widelcem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 17 minut w 180 stopniach.

Powinien zostać Ci kawałek ciasta. Przygotuj z niego ciasteczka, które można użyć do ozdoby lub zjeść solo. Przepis na ciasteczka znajdziesz poniżej.

 

Kolorowe kaszkowe ciasteczka

Składniki:

Przygotowanie:

Podziel ciasto na 3 części. Do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku - dzięki Różdżce Burak ciasteczka będą miały czerwony kolor, Dyni - żółty, a Szpinak - zielony.

Zagnieć dokładnie, a następnie rozwałkuj. Wytnij dowolne wzorki, np. kwiatuszki, listki, zajączki. Wszystkie ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 10 minut w 180 stopniach.

 

Mazurek z kaszką waniliową:

Składniki na nadzienie:

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Do zimnego garnuszka z mlekiem wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj malinową konfiturą. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę.

Udekoruj malinami i ciasteczkami.

Mazurek z kaszką kakaowo-daktylową

Składniki na nadzienie:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki Bio Kaszki Orkiszowo-Owsianej z Kakao i Daktylami
  • 1 łyżeczka masła
  • Łyżka powideł śliwkowych
  • Kilka świeżych borówek
  • Ciasteczka z Bio Warzywnymi Różdżkami Smaku Dynia (z przepisu powyżej)

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Mleko wlej do garnuszka. Do zimnego wsyp kaszkę i intensywnie mieszając, doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę.

Udekoruj borówkami i dyniowymi ciasteczkami.

 

Mazurek z kaszką karobowo-cynamonową

Składniki na nadzienie:

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Do garnuszka z zimnym mlekiem wsyp kaszkę i intensywnie mieszając doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. 

Udekoruj migdałami i ciasteczkami.

 

Kolorowa babka wielkanocna

Składniki na babkę:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 12 g cukru z wanilią
  • 5 jajek
  • 240 g pszennej mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 Różdżki Smaku Szpinak
  • 2-3 Różdżki Smaku Truskawka
  • Olej w aerozolu lub miękkie masło do posmarowania formy

Składniki do lukru:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Kilka łyżek ciepłej wody
  • 2 Różdżki Smaku Dynia
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Zmiksuj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbij po jednym jajku i cały czas mieszaj. Na koniec dosyp proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Powstałą masę rozlej na 3 równe części. Do jednej dodaj Szpinakową Różdżkę Smaku, do drugiej natomiast Truskawkową i dokładnie wymieszaj. Następnie do każdej miski dodaj po 80 g mąki i całość wymieszaj łopatką lub mikserem do połączenia składników i uzyskania mas o jednolitych konsystencjach i kolorach.

Formę natłuść, a następnie wypełnij kolejnymi warstwami ciasta i wyrównaj szpatułką. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.

Cukier puder wymieszaj z wodą i Różdżkami Smaku, do uzyskania konsystencji gęstego i gładkiego lukru – w razie potrzeby dodaj cukier puder, aby zagęścić lub odrobinę wody, aby rozrzedzić masę.

Po przestygnięciu wyjmij babkę z formy, polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Podsumowanie:

Mamy nadzieję, że z pomocą naszych przepisów uda ci się wykonać piękne i kolorowe dania, które ozdobią wielkanocny stół i zachwycą smakiem Twoich bliskich.

W przypadku przygotowywania wielkanocnych potraw dla najmłodszych, należy pominąć cukier, sól i dosładzane produkty (np. konfitury) w przepisie. Pełny artykuł o potrawach wielkanocnych dla dzieci pisaliśmy tutaj.

Życzymy Wam pysznych i spokojnych Świąt!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium