HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka z Wanilią Burbońską

21,99 zł

szt.
Batonik Truskawka 20 g - NOWY SKŁAD
Batonik Truskawka 20 g - NOWY SKŁAD

2,99 zł

szt.
Bio eksPandy Gryka 50 g
Bio eksPandy Gryka 50 g

10,49 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami

21,99 zł

szt.
Bio eksPandy Amarantus 100 g
Bio eksPandy Amarantus 100 g

13,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż 200 g
Bio Kaszka 5 Zbóż 200 g

18,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

18,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana 200 g
Bio Kaszka Owsiana 200 g

18,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Daktylami i Szpinakiem
Bio Kaszka z Daktylami i Szpinakiem

21,99 zł

szt.
HELPAka - zestaw 6 kaszek bestsellerowych
HELPAka - zestaw 6 kaszek bestsellerowych

85,99 zł

Cena regularna: 113,97 zł

Najniższa cena: 103,98 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
5 pomysłów na wielkanocne kolorowe inspiracje 0
5 pomysłów na wielkanocne kolorowe inspiracje

5 zdrowych przepisów na ciasta na Wielkanoc

Święta wielkanocne coraz bliżej, a Ty wciąż zastanawiasz się, jakim daniem zaskoczyć swoich bliskich?

Przychodzimy z pomocą! Przed Tobą pięć pomysłów na wielkanocne dania. Niby tradycyjne, jednak ich składniki, kolor i smak mogą być ciekawą odmianą. Poza walorami smakowymi warto wspomnieć, że dania te są też ozdobą świątecznego stołu. 

Przed Wami przepisy na mazurki z nadzieniem naszych najnowszych kaszek z dodatkami, kolorowa babka czy kolorowe ciasteczka w iście wiosenno-wielkanocnych kształtach.

Trzy mazurki z kaszki

Składniki na ciasto (z podanych proporcji wyjdą 3 okrągłe mazurki o średnicy 20 cm):

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj 3 ciasta, wytnij krążki o średnicy 20 cm i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy tego samego rozmiaru lub na blaszkę. Spody mazurków nakłuj widelcem, a z odciętego ciasta uformuj rant i nałóż go na brzegi. Spody piecz 17 minut w 180 stopniach.

Powinien zostać Ci kawałek ciasta. Przygotuj z niego ciasteczka, które można użyć do ozdoby lub zjeść solo. Przepis na ciasteczka znajdziesz niżej.

Mazurek z kaszką waniliową:

Składniki na nadzienie:

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm. 

Do zimnego garnuszka z mlekiem wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj malinową konfiturą. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj malinami i ciasteczkami.

Mazurek z kaszką kakaowo-daktylową

Składniki na nadzienie:

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Mleko wlej do garnuszka. Do zimnego wsyp kaszkę i intensywnie mieszając, doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj borówkami i dyniowymi ciasteczkami.

 

 

 

Kolorowe kaszkowe ciasteczka

Składniki:

Przygotowanie:

Podziel ciasto na 3 części. Do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku (dzięki Różdżce Smaku Burak ciasteczka będą miały czerwony kolor, Dynia zabarwi je na żółto, a Szpinak na zielono). Zagnieć ciasto dokładnie, a następnie rozwałkuj. Wytnij dowolne wzorki, np. kwiatuszki, listki, zajączki. Wszystkie ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka wykorzystaj do ozdobienia mazurków. 

 

Kolorowa babka wielkanocna

Składniki na babkę:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 12 g cukru z wanilią
  • 5 jajek
  • 240 g pszennej mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 Bio Różdżki Smaku Szpinak
  • 2-3 Bio Różdżki Smaku Malina
  • olej w aerozolu lub miękkie masło do posmarowania formy

Składniki do lukru:

Przygotowanie:

Zmiksuj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbij po jednym jajku i cały czas mieszaj. Na koniec dosyp proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Powstałą masę rozlej na 3 równe części. Do jednej dodaj Szpinakową Różdżkę Smaku, do drugiej natomiast Truskawkową i dokładnie wymieszaj. Następnie do każdej miski dodaj po 80 g mąki i całość wymieszaj łopatką lub mikserem do połączenia składników i uzyskania mas o jednolitych konsystencjach i kolorach.

Formę natłuść, a następnie wypełnij kolejnymi warstwami ciasta i wyrównaj szpatułką. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.

Cukier puder wymieszaj z wodą i Różdżkami Smaku, do uzyskania konsystencji gęstego i gładkiego lukru – w razie potrzeby dodaj cukier puder, aby zagęścić lub odrobinę wody, aby rozrzedzić masę.

Po przestygnięciu wyjmij babkę z formy, polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Wielkanocny mazurek malinowy z białą czekoladą 

Składniki na ciasto - z podanych proporcji wyjdą 3 mazurki:

Składniki na wypełnienie - z podanych porcji otrzymasz wypełnienie na jeden mazurek:

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Z każdej części uformuj ciasto na kształt pisanki z nieco podwyższonym rantem. Przełóż uformowane ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Spody mazurków nakłuj widelcem. Piecz 17 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia, znam przystąpisz do jego dekorowania

W osobnym garnuszku rozpuść tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej. Natępnie dodaj ulubioną owocową Różdżce Smaku, albo dwie, jeżeli chcesz otrzymać bardziej intensywny kolor. Następnie wyłóż na ostudzone ciasto. Mazurek można ozdobić posypując go inną Bio Różdżką Smaku (u nas był to burak), posypać kolorowym marcepanem, na który przepis znajdziecie TUTAJ, lub ozdobić kolorowymi marcepanowymi jajeczkami z przepisu - LINK.

mazurek z białą czekoladą

Podsumowanie:

Mamy nadzieję, że z pomocą naszych przepisów uda ci się wykonać piękne i kolorowe dania, które ozdobią wielkanocny stół i zachwycą smakiem Twoich bliskich.

W przypadku przygotowywania wielkanocnych potraw dla najmłodszych, należy pominąć cukier, sól i dosładzane produkty (np. konfitury) w przepisie. Pełny artykuł o potrawach wielkanocnych dla dzieci pisaliśmy tutaj.

Życzymy Wam pysznych i spokojnych Świąt!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium