Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
15,23 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
14,28 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 5,59 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
16,18 zł
szt.
Chmura tagów
5 pomysłów na wielkanocne kolorowe inspiracje 0
5 pomysłów na wielkanocne kolorowe inspiracje

Święta wielkanocne coraz bliżej, a Ty wciąż zastanawiasz się, jakim daniem zaskoczyć swoich bliskich?

Przychodzimy z pomocą! Przed Tobą pięć pomysłów na wielkanocne dania. Niby tradycyjne, jednak ich składniki, kolor i smak mogą być ciekawą odmianą. Poza walorami smakowymi warto wspomnieć, że dania te są też ozdobą świątecznego stołu. 

Przed Wami przepisy na mazurki z nadzieniem naszych najnowszych kaszek z dodatkami, kolorowa babka czy kolorowe ciasteczka w iście wiosenno-wielkanocnych kształtach.

 

Trzy mazurki z kaszki

Składniki na ciasto (z podanych proporcji wyjdą 3 okrągłe mazurki o średnicy 20 cm):

  • 300 g masła
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj 3 ciasta, wytnij krążki o średnicy 20 cm i przełóż do formy do pieczenia tego samego rozmiaru. Z odciętego ciasta sformułuj rant i nałóż go na brzegi.

Spody mazurków nakłuj widelcem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 17 minut w 180 stopniach.

Powinien zostać Ci kawałek ciasta. Przygotuj z niego ciasteczka, które można użyć do ozdoby lub zjeść solo. Przepis na ciasteczka znajdziesz poniżej.

 

Kolorowe kaszkowe ciasteczka

Składniki:

Przygotowanie:

Podziel ciasto na 3 części. Do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku - dzięki Różdżce Burak ciasteczka będą miały czerwony kolor, Dyni - żółty, a Szpinak - zielony.

Zagnieć dokładnie, a następnie rozwałkuj. Wytnij dowolne wzorki, np. kwiatuszki, listki, zajączki. Wszystkie ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 10 minut w 180 stopniach.

 

Mazurek z kaszką waniliową:

Składniki na nadzienie:

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Do zimnego garnuszka z mlekiem wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj malinową konfiturą. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę.

Udekoruj malinami i ciasteczkami.

Mazurek z kaszką kakaowo-daktylową

Składniki na nadzienie:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki Bio Kaszki Orkiszowo-Owsianej z Kakao i Daktylami
  • 1 łyżeczka masła
  • Łyżka powideł śliwkowych
  • Kilka świeżych borówek
  • Ciasteczka z Bio Warzywnymi Różdżkami Smaku Dynia (z przepisu powyżej)

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Mleko wlej do garnuszka. Do zimnego wsyp kaszkę i intensywnie mieszając, doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę.

Udekoruj borówkami i dyniowymi ciasteczkami.

 

Mazurek z kaszką karobowo-cynamonową

Składniki na nadzienie:

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Do garnuszka z zimnym mlekiem wsyp kaszkę i intensywnie mieszając doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. 

Udekoruj migdałami i ciasteczkami.

 

Kolorowa babka wielkanocna

Składniki na babkę:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 12 g cukru z wanilią
  • 5 jajek
  • 240 g pszennej mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 Różdżki Smaku Szpinak
  • 2-3 Różdżki Smaku Truskawka
  • Olej w aerozolu lub miękkie masło do posmarowania formy

Składniki do lukru:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Kilka łyżek ciepłej wody
  • 2 Różdżki Smaku Dynia
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Zmiksuj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbij po jednym jajku i cały czas mieszaj. Na koniec dosyp proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Powstałą masę rozlej na 3 równe części. Do jednej dodaj Szpinakową Różdżkę Smaku, do drugiej natomiast Truskawkową i dokładnie wymieszaj. Następnie do każdej miski dodaj po 80 g mąki i całość wymieszaj łopatką lub mikserem do połączenia składników i uzyskania mas o jednolitych konsystencjach i kolorach.

Formę natłuść, a następnie wypełnij kolejnymi warstwami ciasta i wyrównaj szpatułką. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.

Cukier puder wymieszaj z wodą i Różdżkami Smaku, do uzyskania konsystencji gęstego i gładkiego lukru – w razie potrzeby dodaj cukier puder, aby zagęścić lub odrobinę wody, aby rozrzedzić masę.

Po przestygnięciu wyjmij babkę z formy, polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Podsumowanie:

Mamy nadzieję, że z pomocą naszych przepisów uda ci się wykonać piękne i kolorowe dania, które ozdobią wielkanocny stół i zachwycą smakiem Twoich bliskich.

W przypadku przygotowywania wielkanocnych potraw dla najmłodszych, należy pominąć cukier, sól i dosładzane produkty (np. konfitury) w przepisie. Pełny artykuł o potrawach wielkanocnych dla dzieci pisaliśmy tutaj.

Życzymy Wam pysznych i spokojnych Świąt!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium