HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
BIO Kaszka Błyskawiczna Kakao 35 g
BIO Kaszka Błyskawiczna Kakao 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

14,44 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł
szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

19,99 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana 200 g
Bio Kaszka Owsiana 200 g

16,99 zł

szt.
Bio eksPandy Amarantus 100 g
Bio eksPandy Amarantus 100 g

13,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż 200 g
Bio Kaszka 5 Zbóż 200 g

16,99 zł

szt.
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g

14,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
5 pomysłów na wielkanocne kolorowe inspiracje 0
5 pomysłów na wielkanocne kolorowe inspiracje

5 zdrowych przepisów na ciasta na Wielkanoc

Święta wielkanocne coraz bliżej, a Ty wciąż zastanawiasz się, jakim daniem zaskoczyć swoich bliskich?

Przychodzimy z pomocą! Przed Tobą pięć pomysłów na wielkanocne dania. Niby tradycyjne, jednak ich składniki, kolor i smak mogą być ciekawą odmianą. Poza walorami smakowymi warto wspomnieć, że dania te są też ozdobą świątecznego stołu. 

Przed Wami przepisy na mazurki z nadzieniem naszych najnowszych kaszek z dodatkami, kolorowa babka czy kolorowe ciasteczka w iście wiosenno-wielkanocnych kształtach.

 

Trzy mazurki z kaszki

Składniki na ciasto (z podanych proporcji wyjdą 3 okrągłe mazurki o średnicy 20 cm):

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj 3 ciasta, wytnij krążki o średnicy 20 cm i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy tego samego rozmiaru lub na blaszkę. Spody mazurków nakłuj widelcem, a z odciętego ciasta uformuj rant i nałóż go na brzegi. Spody piecz 17 minut w 180 stopniach.

Powinien zostać Ci kawałek ciasta. Przygotuj z niego ciasteczka, które można użyć do ozdoby lub zjeść solo. Przepis na ciasteczka znajdziesz niżej.

 

Kolorowe kaszkowe ciasteczka

Składniki:

Przygotowanie:

Podziel ciasto na 3 części. Do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku (dzięki Różdżce Smaku Burak ciasteczka będą miały czerwony kolor, Dynia zabarwi je na żółto, a Szpinak na zielono). Zagnieć ciasto dokładnie, a następnie rozwałkuj. Wytnij dowolne wzorki, np. kwiatuszki, listki, zajączki. Wszystkie ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka wykorzystaj do ozdobienia mazurków. 

 

Mazurek z kaszką waniliową:

Składniki na nadzienie:

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm. 

Do zimnego garnuszka z mlekiem wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj malinową konfiturą. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj malinami i ciasteczkami.

Mazurek z kaszką kakaowo-daktylową

Składniki na nadzienie:

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Mleko wlej do garnuszka. Do zimnego wsyp kaszkę i intensywnie mieszając, doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj borówkami i dyniowymi ciasteczkami.

 

Mazurek z kaszką karobowo-cynamonową

Składniki na nadzienie:

Ciasto na mazurek przygotuj z przepisu powyżej.

Przygotowanie nadzienia:

Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.

Do garnuszka z zimnym mlekiem wsyp kaszkę i intensywnie mieszając doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj migdałami i ciasteczkami.

 

Kolorowa babka wielkanocna

Składniki na babkę:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 12 g cukru z wanilią
  • 5 jajek
  • 240 g pszennej mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 Bio Różdżki Smaku Szpinak
  • 2-3 Bio Różdżki Smaku Malina
  • olej w aerozolu lub miękkie masło do posmarowania formy

Składniki do lukru:

Przygotowanie:

Zmiksuj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbij po jednym jajku i cały czas mieszaj. Na koniec dosyp proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Powstałą masę rozlej na 3 równe części. Do jednej dodaj Szpinakową Różdżkę Smaku, do drugiej natomiast Truskawkową i dokładnie wymieszaj. Następnie do każdej miski dodaj po 80 g mąki i całość wymieszaj łopatką lub mikserem do połączenia składników i uzyskania mas o jednolitych konsystencjach i kolorach.

Formę natłuść, a następnie wypełnij kolejnymi warstwami ciasta i wyrównaj szpatułką. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.

Cukier puder wymieszaj z wodą i Różdżkami Smaku, do uzyskania konsystencji gęstego i gładkiego lukru – w razie potrzeby dodaj cukier puder, aby zagęścić lub odrobinę wody, aby rozrzedzić masę.

Po przestygnięciu wyjmij babkę z formy, polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

 

Podsumowanie:

Mamy nadzieję, że z pomocą naszych przepisów uda ci się wykonać piękne i kolorowe dania, które ozdobią wielkanocny stół i zachwycą smakiem Twoich bliskich.

W przypadku przygotowywania wielkanocnych potraw dla najmłodszych, należy pominąć cukier, sól i dosładzane produkty (np. konfitury) w przepisie. Pełny artykuł o potrawach wielkanocnych dla dzieci pisaliśmy tutaj.

Życzymy Wam pysznych i spokojnych Świąt!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium