Blog
Bestsellery
Skrzynia NO WASTE
Skrzynia NO WASTE
71,94 zł 35,00 zł
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka
10,99 zł
szt.
Bio Piciu Czerwone
Bio Piciu Czerwone
6,99 zł 4,89 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Suchy Prowiant Mix z Jabłkiem
Suchy Prowiant Mix z Jabłkiem
10,99 zł
szt.
Chmura tagów
Potrawy wielkanocne dla dzieci - przepisy dla najmłodszych 0
Potrawy wielkanocne dla dzieci - przepisy dla najmłodszych

Potrawy wielkanocne dla dzieci - przepisy dla najmłodszych

Wielkanoc to czas, w którym możemy na chwilę oderwać się od codzienności i spotkać całą rodziną. Świąteczny stół ugina się od pysznych, acz często ciężkostrawnych wielkanocnych potraw. I tu pojawia się pytanie - czy tradycyjne potrawy wielkanocne, takie jak żurek, mazurek czy jajka to bezpieczne produkty dla naszych niemowlaków? I jak dostosować tradycyjne potrawy wielkanocne do wieku dziecka? Tego wszystkiego dowiecie się z tego artykułu.

Na co zwrócić uwagę przygotowując potrawy wielkanocne dla dzieci?

Przygotowując potrawy wielkanocne dla dzieci, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wybierajmy dla naszych najmłodszych nieprzetworzone produkty. Pamiętajmy - czym prostszy skład ma dany produkt, tym lepiej dla naszego dziecka.

Nie zapominajmy także o tym, żeby nie dodawać soli i cukru do potraw szykowanych dla niemowlaka. Sól zawiera sód, a nerki dziecka z nadmiarem sodu mogą sobie po prostu nie poradzić. Cukier zaś to jedynie puste kalorie, które nie wnoszą żadnych wartości odżywczych, a przyzwyczajają do słodkiego smaku potraw. Dlatego też najlepiej wydzielić dziecku porcję potrawy bez soli i cukru, a resztę doprawić do smaku i podać gościom na wielkanocny stół. :)

Kolejna zasada, do której nawołujemy kolejny raz to robienie uważnych zakupów. Czytaj etykiety! Sprawdź, co wchodzi w skład danego produktu. Jeżeli zawiera on niepotrzebne składniki, takie jak konserwanty, polepszacze smaku czy sztuczne barwniki, lepiej zostaw go na sklepowej półce.

Warto też pamiętać o tym, żeby dostosować wielkanocne dania do możliwości i umiejętności dziecka.

Pomysły na wielkanocne potrawy dla dzieci poniżej 1 roku życia

JAJKA

Jajko to bez wątpienia jeden z głównych symboli Wielkanocy. Jest też świetnym produktem, który możemy dać dziecku przy świątecznym stole. To źródło cennych składników mineralnych, na przykład żelaza, tak ważnego w rozwoju dzieci. Nie ma potrzeby, żeby oddzielać żółtko od jajka - według najnowszych zaleceń ekspertów ds. żywienia, dziecko może spożywać jajko już od początku rozszerzania diety. Ważne jest jednak, żeby nie dodać do jajka soli (o której pisaliśmy wyżej), ciężkostrawnego majonezu czy sosu. Co prawda, jajka na wielkanocnym stole są podawane w formie gotowanych na twardo, ale przypominamy w tym miejscu, że przykłada się szczególną wagę do nie podawania surowych i niedogotowanych czy niedopieczonych jajek niemowlakom. Świetnym pomysłem jest, żeby przygotować jajka w wesołych wielkanocnych kształtach, np. króliczka. To połączenie pysznego produktu z fajną zabawą! :)

ŻUREK

Tradycyjna wielkanocna zupa, która gości w naszych domach. Czy jest bezpieczna dla niemowlaka? Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy. Najlepiej przygotować żurek na własnym zakwasie - woda, mąka żytnia, czosnek, liść laurowy i koniec. Skład powinien być prosty. Jeżeli korzystamy z kupnego, należy dokładnie przeczytać, co jest w środku. Jeżeli skład jest prosty, nie ulepszony glutaminianem sodu i innymi konserwantami, możemy taką zupę podać dziecku. Należy pamiętać o tym, żeby odlać porcję dziecku i nie dodawać do niej soli czy chrzanu.

MIĘSO I WĘDLINY

Nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Zanim podasz dziecku plasterek sklepowej wędliny czy pasztetu, apelujemy kolejny raz - przeczytaj skład! Niestety, te sklepowe wędliny, choć często kuszą kolorowymi etykietami i napisami "bezpieczne dla dzieci", niekoniecznie takie są - zawierają niebezpieczne konserwanty i polepszacze smaku. A przede wszystkim zawierają także całkiem sporo soli. Dla najmłodszych polecamy samodzielne pieczenie mięs i wędlin - przepisów na pyszne i sprawdzone mięsa jest naprawdę wiele, a ich przygotowanie wcale nie musi zajmować dużo czasu! Ponad to, sam masz wpływ na to, skąd pochodzi mięso i jakie dodatkowe składniki dodasz do swoich mięsnych wypieków - więcej czosnku, cebuli, a może rozmarynu? :)

SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki sałatki jarzynowej to przecież samo zdrowie - ugotowane i pokrojone drobno w kostkę warzywa, trochę jajek - czy to może być niezdrowe? Tak. Nie zapominajmy, że w skład tradycyjnej sałatki wchodzi ciężki majonez i sól. Dlatego też warto naszykować sałatkę jarzynową w wersji dla tych "młodszych" - zamiast majonezu dodać jogurt i oczywiście nie dodawać soli.

CIASTO, MAZURKI I INNE ŚWIĄTECZNE WYPIEKI

Ciasta i inne świąteczne wypieki w swoim składzie zawierają przede wszystkim cukier, który nie jest rekomendowany w diecie małych dzieci. Dlatego jeżeli masz taką możliwość, po prostu nie dawaj tych słodkich, opływających w lukier mazurków i ciast z wielkanocnego stołu.

Jeżeli już przyjdzie w rodzinnym świętowaniu pora na kawę i ciasto, możesz dziecku podać owoce, takie jak banan czy jabłko. Możesz także przyrządzić placuszki lub ciasteczka bez cukru, dostosowane do możliwości dziecka.

A może warto zadbać o zdrowie całej rodziny i podać ciasto które mogą zjeść dzieci już od początku rozszerzania diety? Z pomocą przychodzi nasz przepis na mazurek z waniliowym nadzieniem z kaszki.

Przepis na mazurek jaglany

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego*
  • szczypta soli*
  • 1 jajko

Nadzienie:

Do dekoracji:

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy do lodówki do schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (wymiary blaszki: 10x32 cm). Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie obciążamy kuleczkami do pieczenia lub suchym grochem.

Ciasto powinniśmy piec około 20-25 minut (w zależności od piekarnika) i odstawić do wystudzenia.

Następnie przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka z mlekiem powoli wsypujemy BIO Kaszkę Orkiszowo-Jaglaną z Wanilią Burbońską i doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie smarujemy ciasto.

Na wierzch nakładamy konfiturę malinową. Opcjonalnie możemy dodać Suchy Prowiant i świeżą miętę do dekoracji.

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń cukier (w tym konfiturę) i sól w przepisie.

Smacznego!

Potrawy wielkanocne dla dzieci - podsumowanie

Jak widać, nawet najmłodszy członek rodziny może brać czynny udział w świątecznej uczcie. To, co jest jednak bardzo ważne to dostosowanie świątecznych potraw do umiejętności i możliwości małych brzuszków. Nie zapominajmy także o tym, że naszą rolą jako rodzica jest zaproponowanie dziecku zdrowego i bezpiecznego posiłku, jednak to dziecko decyduje co i ile zje.

Życzymy wszystkim, tym dużym i małym, zdrowych, smacznych i spokojnych Świąt!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl