
PRZEPIS NA DOMOWY, KOLOROWY MARCEPAN
Kolorowy domowy marcepan - idealny dodatek do wypieków Wielkanocnych.
Składniki:
- 100 g migdałów
- 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu (30 g) lub 3 łyżki syropu z agawy (45g)
- 1 Różdżka Smaku Dynia
opcjonalnie: woda
- Migdały w skórce zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia. Obrać i zostawić, żeby obeschły.
- Jeżeli używamy ksylitolu bądź innego słodziwa o podobnej strukturze należy go zmielić w młynku na puder.
- Następnie zmielić migdały do uzyskania klejącej się masy.
- Dodać cukier/ słodziwo oraz Różdżkę Smaku i mielić do uzyskania jednolitej masy.
- Gdyby masa nie chciała się skleić, można dodać odrobinę zimnej wody.
Wersja expresowa: Można użyć płatków migdałowych. W tym wypadu mielimy je razem z cukrem i Różdżką Smaku do uzyskania klejącej masy.
Dyniowy marcepan w formie kruszonki oraz marcepanowe jajeczka otoczone Dynią i Maliną
Marcepan jagodowy - środek kwiatuszków