
Zdrowe ciasto - jak je upiec? Najlepsze porady
Tradycyjne wypieki często kojarzą się z niezbyt zdrowymi składnikami – dużą ilością cukru, tłuszczu, białej mąki i sztucznych dodatków, takich jak kolorowe lukry czy posypki. Ale czy rzeczywiście musi tak być? W tym artykule pokażemy, że odpowiedni dobór składników sprawi, że ciasto może być nie tylko smaczną, ale i zdrową przekąską dla całej rodziny. Co więcej, można je jeść nawet na diecie odchudzającej. Jak przygotować takie zdrowe ciasto? Sprawdź nasze sprawdzone sposoby.
Wybór odpowiedniej mąki: alternatywy dla mąki pszennej
Mąka pszenna jest głównym składnikiem tradycyjnych przepisów na ciasta i ciasteczka. Czy jest to dobry wybór dietetyczny? Wszystko zależy od typu mąki pszennej, którą wybierzesz. Mąka pszenna jest uniwersalna, ale nie każda ma taką samą wartość odżywczą. Im wyższy jej typ, tym więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Najczęściej używana mąka 450-550 jest najbardziej oczyszczona i przez to uboższa w składniki odżywcze. Jeśli zależy Ci na zdrowszym wyborze, sięgnij po mąkę typu 750, 1850 lub 2000 – pełnoziarnistą, czym wyższy typ tym więcej w mące błonnika i składników mineralnych - magnezu, cynku i żelaza. Możesz sięgać także po inne, mniej znane odmiany mąki pszennej, np. mąkę orkiszową, z samopszy czy z płaskurki.
Dobrym wyborem będzie także zastąpienie mąki pszennej w przepisie w całości lub częściowo inną mąką. Wypróbuj mąkę owsianą - możesz kupić ją w sklepie lub przygotować samodzielnie, rozdrabniając płatki owsiane w przystawce do blendera ręcznego lub w robocie kuchennym. Zamiennikami mąki pszennej mogą być również: mąka jaglana, mąka gryczana, mąka migdałowa czy mąka kokosowa. Więcej o zamiennikach mąki pisaliśmy tutaj.
Chcemy także zaznaczyć, że świetnym zamiennikiem mąki są... nasze kaszki! Możesz użyć ich częściowo lub w całości do przygotowania domowych wypieków. Do wypieków polecamy np. Bio Kaszkę Owsianą, Bio Mannę Dawnych Zbóż lub nasze Bio Kaszki z dodatkami, np. Bio Kaszkę Orkiszową z Ciecierzycą.
Ciasto bez cukru: czym zdrowo słodzić?
Czym zastąpić biały cukier w domowych wypiekach, aby były słodkie, a jednocześnie wartościowe? Sprawdź nasze propozycje!
Banany
Czym dojrzalsze, tym słodsze. Świetnie sprawdzają się do słodkich wypieków! Nadają im naturalnej słodyczy i wilgotności. Dzięki swoim właściwościom sklejającym, mogą nawet zastępować jajka.
Daktyle (świeże, suszone albo sproszkowane)
Daktyle są naturalnie bogate w cukry, a także w błonnik, potas, magnez oraz przeciwutleniacze.
Karob
To inaczej zmielone i pozbawione nasion strąki drzewa karobowego. To naturalny zamiennik kakao. Zawiera spore ilości węglowodanów, dzięki czemu nadaje naturalnego słodkiego posmaku potrawom.
Puree z pieczonej dyni
Puree z dyni ma nie tylko naturalnie słodki smak, lecz także właściwości sklejające, dzięki czemu może zastąpić jajko. Poza tym to naturalne źródło beta karotenu, który korzystnie wpływa na nasz wzrok!
Mus z jabłek i/lub gruszki
Wystarczy samodzielnie przygotować mus z jabłek i/lub gruszek lub skorzystać z gotowego z prostym i dobrym składem, a wypieki będą miały naturalnie słodki i owocowy smak.
Suszone owoce
Dodając suszone owoce do domowych wypieków, np. morele czy rodzynki, wzbogacasz je o dodatkowe wartości odżywcze i dodajesz naturalnej słodkości.
Czym zastąpić lukier i inne sztuczne dodatki?
Czy masz w zwyczaju dekorowanie ciasta polewą czekoladową lub sklepowym lukrem? Z pomocą naszych produktów możesz ozdobić domowe ciasto zdrowo i kolorowo. Oto pięć prostych tipów na zdrowe dekorowanie ciast:
-
Bio Zboża EksPandowane, czyli tzw. nadmuchane zboża świetnie sprawdzą się w domowych wypiekach jako delikatna posypka. Nie przypalają się w trakcie pieczenia w piekarniku.
-
Bio Grysy liofilizowane, czyli liofilizowane owoce w postaci pięknych kolorowych drobinek pięknie prezentują się na domowych wypiekach, a na dodatek są niezwykle pyszne i chrupiące!
-
Bio Owocowe Różdżki Smaku oraz Bio Łyżki Smaku świetnie sprawdzą się jako owocowy zdrowy zamiennik cukru pudru. Dodatkowo dodadzą Twoim wypiekom pięknego koloru!
-
Jeżeli chcesz przygotować domowy i nieco zdrowszy lukier, wystarczy wymieszać cukier z odrobiną wody i różdżką smaku, która doda mu owocowego smaku i ślicznego koloru. Przepis znajdziesz tutaj. To nadal słodkość, która nie powinna być stałym elementem naszej diety.
-
Ciasto możesz także ozdobić świeżymi lub liofilizowanymi owocami w kawałkach.
Wartościowe dodatki do ciast: jak podnieść wartość odżywczą ciasta?
Poza tradycyjnymi składnikami, które wchodzą w skład ciasta, warto dodać składniki, które sprawią, że będzie ono jeszcze bardziej wartościowe. Jednym z najprostszych sposobów jest dodanie do ciasta owoców lub warzyw. Możesz posypać ciasto ulubionymi owocami lub do środka ciasta dodać np. startą na małych oczkach marchewkę lub cukinię.
Czy wiesz, że w domowych wypiekach również świetnie sprawdzą się nasiona roślin strączkowych? Możesz użyć ich w postaci mąki, którą częściowo zamienisz z mąką pszenną lub w postaci całych ugotowanych nasion. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś brownie z czerwonej fasoli, koniecznie musisz spróbować. To ciekawy sposób na podanie strączków, który pokocha Twoja rodzina. Polecamy wypróbować też nasz przepis na kulki mocy z fasolą! Są pyszne.
Niezwykle wartościowym i przepysznym dodatkiem do ciast jest pasta orzechowa. Świetnie komponuje się z bananem. Wystarczy dodać łyżkę do ulubionego ciasta lub polać nim gotowy wypiek.
Ostatnim dodatkiem, o którym chcemy wspomnieć są nasiona. Super sprawdzą się tutaj nasiona chia lub siemię lniane, które mają neutralny smak, a są prawdziwą skarbnicą wartości!
Przykładowe przepisy na zdrowe ciasto
Przepis na chlebek dyniowy
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki Bio Manny Dawnych Zbóż
- 100 g Bio Daktyli Sproszkowanych
- 1 szklanka purée z dyni
- 90 ml oleju
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj purée z dyni, mleko i olej. Jeszcze raz wymieszaj na gładkie ciasto.
Podsumowanie
Zdrowe ciasto to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków pełnych cukru i przetworzonych składników. Dzięki odpowiednim zamiennikom, takim jak pełnoziarnista mąka czy wartościowe dodatki, można cieszyć się pysznym smakiem bez wyrzutów sumienia i podać je całej rodzinie. Kluczem jest balans między składnikami odżywczymi a walorami smakowymi, dzięki czemu ciasto staje się nie tylko zdrowsze, ale i równie apetyczne. Wystarczy kilka prostych zmian, by domowe wypieki były wartościowe i pyszne.