
Przekąski na Halloween dla dzieci - co ugotować na Halloween?
Urządzasz w tym roku przyjęcie na halloween w swoim domu dla małych domowników i zastanawiasz się co przygotować? A może chcesz zaskoczyć swoją pomysłowością dzieci sąsiadów, które przyjdą po cukierki lub psikusa?
Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka ciekawych inspiracji na niezwykle straszne i zdrowe przekąski. Mamy nadzieję, że zaskoczą dzieci i pozwolą połączyć super zabawę z odrobiną zdrowia.
Zdrowe przekąski na halloweenową imprezę dla dzieci - czy to możliwe?
Halloween to bez wątpienia jedna z imprez, które kojarzą się z cukierkami i niezdrowymi przekąskami. Ale czy to oznacza, że muszą na niej królować słodycze i tona cukru? Niekoniecznie. Jeżeli zdrowe przekąski podasz w ciekawy i tematyczny sposób, mogą one zrobić większą furorę niż słodycze ze sklepu lub pozyskane od sąsiadów. Wystarczy odrobina kreatywności, by zwykłe owoce, warzywa czy domowe wypieki, które doskonale znacie, zamieniły się w przerażające, a jednocześnie zdrowe przekąski.
Jak przygotować straszne przekąski na Halloween?
Straszne owocowe przekąski!
Ciekawym i prostym pomysłem jest zaserwowanie owoców w halloweenowej odsłonie. Przekrój banana w połowie, a z pasty orzechowej wyciśnij oczka i otwartą buzię. I już! Straszne banany w kształcie duszków gotowe! Mandarynki w kształcie dyni? Czemu nie? Obierz mandarynkę, w bok wbij goździki, które będą imitować oczy, a od góry wbij kawałek selera naciowego lub czubek ogórka. Możesz wykorzystać także nieobrane mandarynki i narysować na nich buźki flamastrem, jak na dyniach.
Buźki na owocach (tutaj fajnie sprawdzą się gruszki czy jabłka) to najciekawszy i najprostszy sposób do ozdobienia owoców w iście halloweenowy sposób, a do ich przygotowania możesz zaangażować dzieci. Za oczy mogą służyć np. suszone owoce, pestki, a za straszne zęby ekspandowane zboża. Język może imitować plasterek liofilizowanej truskawki lub możecie namalować go truskawkowym bądź malinowym dżemem. Możliwości i inspiracji jest naprawdę wiele. Wykorzystajcie różne dodatki, które macie w kuchni i twórzcie z nich małe halloweenowe dzieła sztuki!
Warzywa na halloween? Czemu nie?
Z warzyw, podobnie jak owoców jesteśmy w stanie przygotować niezwykle strasznie przekąski. Wystarczy tylko odpowiednio je przygotować. Ciekawą i zdrową propozycją może być zaserwowanie hummusu w "krwawej" czerwonej wersji. Żeby to zrobić, wystarczy do tej pasty z ciecierzycy dodać jedną lub dwie Bio Warzywne Różdżki Smaku Burak. Następnie miseczkę z hummusem możesz przystroić w straszny sposób - plasterki rzodkiewki będą strasznymi oczami, a za pomocą czarnego sezamu możemy zrobić gałki oczne i usta. A z marchewki i kawałków selera naciowego obok ułóż wielką dynię.
Halloweenowe ozdoby do sprawdzonych przekąsek
Masz już swoje ulubione i sprawdzone proste przekąski, np. babeczki, placuszki, kruche ciasteczka lub gofry? Wystarczy za pomocą prostych sposobów ozdobić je w halloweenowy sposób. Ulubione babeczki polej "krwistym" domowym lukrem, który wykonasz mieszając cukier puder z Bio Łyżką Smaku Truskawka, Burak, Jeżyna. Do placuszków możesz dodać szpinakowe Różdżki Smaku, dzięki czemu będą miały intensywny zielony kolor i wytnijcie z nich żaby lub potwory. Ciasteczka zaś możecie wyciąć za pomocą foremek lub noża w iście halloweenowych kształtach - nietoperza, dyni lub zrobić z nich duszki.
Na koniec chcemy zaznaczyć, że obecnie w sklepach jest naprawdę dużo ciekawych dekoracji z halloweenowymi motywami. Jeżeli nie masz czasu lub nie lubisz kreatywnych prac w kuchni, zawsze możesz skorzystać z gotowych rozwiązań, które z pewnością również zrobią olbrzymie wrażenie na małych imprezowiczach. Zrób babeczki w tematycznych papilotach, słone przekąski umieść na papierowych talerzykach i kubeczkach w halloweenowe wzory, wytnij ciasteczka foremkami w kształcie dyni lub duchów, a między przekąskami ustaw kilka ciekawych gotowych dekoracji (małe pajączki, siatki z pajęczyny czy dynie - dekoracyjne lub małe ozdobne). I już - straszna impreza gotowa!
Nasze propozycje na słodkie przekąski na Halloween dla dzieci
Ciasteczka z kaszki i sproszkowanych daktyli
Składniki:
• 1 opakowanie Bio Kaszki z Kakao i Daktylami
• 150 g Bio Daktyli Sproszkowanych
• 1 jajko rozm. M
• 125 g masła (masło powinno być miękkie, wyjęte wcześniej z lodówki)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Włóż na 30 minut do lodówki. A następnie rozwałkuj na placek grubości około 3-4 mm. Wykrój ciastka foremką w kształcie nietoperza (lub nożem, ręcznie). Ciastka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 10-13 minut.
Z porcji wyjdzie około 40 ciasteczek.
Straszna kaszka
Składniki:
• 1 opakowanie Bio Kaszki z Kakao i Daktylami
• 200 ml napoju roślinnego, mleka lub wody
• 1 banan
• do ozdoby: pestki dyni
Przygotowanie:
Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub mleka. Wsyp powoli dwie łyżki kaszki. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty. Przełóż do miseczki. Przekrój banana wzdłuż i w połowie, ułóż na miseczce kaszki i ozdób, np. pestkami, tworząc z nich straszną buzię.
Strasznie smaczne babeczki na bazie kaszki
Składniki:
• 1 i 1/2 szklanki (335 g) zblendowanego, rozgniecionego banana (ok. 3 bardzo dojrzałe banany)
• 1/4 szklanki (60 ml) napoju roślinnego
• 1/4 szklanki musu jabłkowego
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1/2 szklanki Bio Kaszki Orkiszowo-Owsianej z Kakao i Daktylami
• 1 szklanki Bio Kaszki Orkiszowej z Ciecierzycą
• 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 Bio Różdżki Smaku Szpinak w celu uzyskania zielonego koloru ciasta
Polewa:
• jogurt naturalny
• 1 łyżka Bio Łyżki Smaku Jagoda
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wysmaruj foremki na muffiny olejem. W mniejszej misce wymieszaj: masę z bananów, napój roślinny, mus jabłkowy, olej i wanilię. W większej misce wymieszaj kaszki i proszek do pieczenia. Połącz mokre składniki z suchymi. Wymieszaj, tak, aby ciasto było w miarę gładkie. W przypadku ciasta na muffiny nie musi być idealnie gładkie. Przelej ciasto do foremek i włóż babeczki do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż się zarumienią.
"Lukier" to połączenie jogurtu naturalnego i Bio Łyżki Smaku Jagoda.
CHLEBEK BANANOWO-DYNIOWY Z JABŁKOWYM PUDREM
Składniki:
• 1 szklanka puree z pieczonej dyni
• 3 banany
• 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub owsianej
• 1 opakowanie Bio Kaszki Owsianej
• 2 płaskie łyżeczki sody
• 1 łyżka cynamonu
• 2 jajka
• 2/3 szklanki oleju z pestek winogron
• 2 łyżki Bio Pudru Jabłkowego lub Bio Łyżki Smaku Dynia, Brzoskwinia
PRZYGOTOWANIE:
Banany i jajka krótko zblenduj (banany możemy również rozgnieść widelcem, a jajka roztrzepać). Do szerokiej miski wsyp wszystkie suche składniki, a następnie dodaj banany z jajkami, olej oraz puree z dyni. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Masę przełóż do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, który dodatkowo możesz natłuścić oliwą w spray’u. Chlebek piecz w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 60-70 minut.
Paluchy wiedźmy z kaszką manną
Składniki:
• 185 g mąki pszennej jasnej
• 200 g Bio Manny Dawnych Zbóż
• 200 g masła
• 100 g Bio Daktyli Sproszkowanych
• 1 małe jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• kilka kropel ekstraktu z migdałów
• szczypta soli
• około 45 g migdałów zwykłych lub blanszowanych
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, kaszkę, daktyle, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostki masło, jajko iekstrakt z migdałów. Wyrób ciasto dłońmi. Powinno być miękkie i plastyczne. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzej do 200 C. Dużą blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Przygotuj sobie garść migdałów. Odrywaj niewielkie ilości ciasta wielkości orzecha włoskiego i zrób z niego wałeczek długości 10 cm. Z jednej strony wałeczka wbij migdał, a zaraz pod nim zrób wgłębienie. Zaraz za wgłębieniem natnij odrobine palce. W taki sposób przygotuj wszystkie paluchy.
Gotowe paluchy układaj na blaszce w odstępach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C przez około 10-15 minut aż ładnie się zarumienią i urosną. Po wystudzeniu można je jeszcze udekorować przy „paznokciach” czerwonym dżemem np. malinowym czy wiśniowym lub lukrem stworzonym z wody, cukru pudru i czerwonych różdżek smaku.
Przepisy na słone przekąski na halloween
Halloween to świetna okazja, by puścić wodze kulinarnej fantazji i przygotować słone przekąski, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale też wprowadzą groźną atmosferę! Jeśli chcesz, aby Twoje przekąski były iście halloweenowe, mamy dla Ciebie kilka pomysłów, które sprawią, że Twoje dania będą naprawdę straszne – ale w pozytywnym sensie!
Straszne kanapki
Zwykłe kromki chleba lub bułeczki możesz wyciąć w strasznym kształcie, np. dyni, ducha czy głowy. Posmaruj je czerwonym, zielonym lub pomarańczowym hummusem, który koloru uzyska dzięki Bio Warzywnym Różdżkom Smaku i udekoruj ziarnami, pestkami, plasterkami czarnych oliwek lub innymi warzywami.
Domowa pizza
Przygotowujesz domową pizzę? Uformuj z ciasta na pizzę kształt dyni albo ducha. Ulubione dodatki możesz zastąpić halloweenowym farszem z pieczonej dyni, pokruszonych kostek fety lub mozzarelli, a całość posyp rukolą i polej pastą z prażonych pestek słonecznika lub z orzecha włoskiego. Możesz także wykonać domowe kolorowe pizzerinki, które ozdobisz tematycznie. Sprawdzony przepis na pizzerinki znajdziesz tutaj.
Paluchy Wiedźmy wytrawne
Kto powiedział, że paluchy wiedźmy muszą być słodkie? Wytrawna wersja tych przekąsek będzie równie efektowna! Przygotuj na podstawie tego przepisu kolorowe paluchy drożdżowe. Dzięki Warzywnym Różdżkom Smaku będą miały zielony, czerwony i pomarańczowy kolor. Uformuj z ciasta paluchy, a na końcu umieść migdał, który będzie paznokciem. Te chrupiące paluchy będą idealnym dodatkiem do halloweenowych domowych dipów lub "krwistego" buraczanego hummusu.
Podsumowanie
Podsumowując, halloweenowe przekąski dla dzieci wcale nie muszą być skomplikowane, aby robiły wrażenie. Dzięki prostym składnikom i odrobinie kreatywności, możesz przygotować smakołyki, które będą zarówno straszne, jak i smaczne. Możliwości są nieograniczone! Pamiętaj, że najważniejsze jest połączenie zabawy z dobrym smakiem, a przy okazji warto wprowadzić kilka zdrowych alternatyw. W ten sposób Twoje Halloween będzie nie tylko pełne strachu, ale i pełne zdrowia!