Kolorowe paluchy drożdżowe
Paluchy drożdżowe, kolorowane naszymi Warzywnymi Różdżkami Smaku.
Składniki:
- 250g mąki - cześć można zastąpić Bio Kaszką Owsianą
- 1/2 łyżeczki soli
- 110 g ciepłej wody
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
- 3 Bio Różdżki Smaku – Dynia, Szpinak, Burak
- sezam, mak, siemię lniane, gruba sól - do obtoczenia
Wykonanie:
- Przygotowujemy rozczyn łącząc drożdże z ciepłą wodą. Do wymieszanego rozczynu dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżki mąki; mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- W dużej misce łączymy wszystkie pozostałe składniki – wsypujemy mąkę, sól, rozczyn i olej. Zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze miski do których dodajemy po jednej warzywnej Bio Różdżce Smaku – kolejno Dynię, Szpinak, Burak.
- Wyrabiamy do uzyskania jednolitego koloru ciasta.
- Z wyrobionego ciasta formujemy paluchy rolując małe porcje ciasta dłońmi. Obtaczamy w wybranym dodatku - sezam, siemie lniane, mak.
- Wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości, ok. 10 minut.
- Wkładamy paluchy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na 10-20 minut w zależności od wielkości uformowanych paluchów. Pieczemy aż lekko się zarumienią.
Dla uzyskania intensywniejszych kolorów można dodać więcej warzyw z Różdżek Smaku.