Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - bliska data
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - bliska data
19,04 zł 11,42 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł 18,09 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - bliska data
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - bliska data
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Chmura tagów
Kolorowe pizzerki ze szpinakiem 1
Kolorowe pizzerki ze szpinakiem

Kolorowe pizzerinki domowe ze szpinakiem

Przepis na 12 sztuk

 

Przepis na ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej + około 6 łyżek do podsypywania
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 ml kefiru
  • opakowanie suchych drożdży 7 g
  • łyżeczka soli*
  • łyżeczka cukru*
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • około 100 g świeżego szpinaku
  • łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 4 plastry suszonych pomidorów
  • garść tartej mozzarelli
  • Bio eksPandy Komosa Helpa
  • świeża bazylia

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy do niej mokre składniki.

Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Do każdej z nich dodajemy po 3 Bio Różdżki Smaku i zagniatamy na gładkie ciasto, podsypując każde z nich, około 2 łyżkami mąki. Odstawiamy, aż podwoją objętość.

W tym czasie umyty szpinak siekamy i wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami chwilę podsmażamy na oleju.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy wyrośnięty kawałek ciasta dzielimy na 4 części. Lekko rozciągamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środek nakładamy po łyżce farszu. Posypujemy mozzarellą i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy ekspandowaną komosą ryżową i dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego!

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.

 

Komentarze do wpisu (1)

21 lipca 2021

mega przepis!! robiłam ostatnio i dzieci się zajadały!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium