Kolorowe pizzerinki domowe ze szpinakiem
Przepis na 12 sztuk
Przepis na ciasto:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej + około 6 łyżek do podsypywania
- 150 ml ciepłej wody
- 100 ml kefiru
- opakowanie suchych drożdży 7 g
- łyżeczka soli*
- łyżeczka cukru*
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Po 3 Bio Warzywne Różdżki Smaku (burak, szpinak, dynia)
Dodatkowo:
- około 100 g świeżego szpinaku
- łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 4 plastry suszonych pomidorów
- garść tartej mozzarelli
- ulubione Bio EksPandy
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy do niej mokre składniki.
Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Do każdej z nich dodajemy po 3 Bio Różdżki Smaku i zagniatamy na gładkie ciasto, podsypując każde z nich, około 2 łyżkami mąki. Odstawiamy, aż podwoją objętość.
W tym czasie umyty szpinak siekamy i wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami chwilę podsmażamy na oleju.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy wyrośnięty kawałek ciasta dzielimy na 4 części. Lekko rozciągamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środek nakładamy po łyżce farszu. Posypujemy mozzarellą i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przed podaniem posypujemy ekspandowaną komosą ryżową i dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.
Zuza
mega przepis!! robiłam ostatnio i dzieci się zajadały!