Pomysły na drugie śniadanie do szkoły i do pracy - nasze propozycje
Drugie śniadanie to posiłek równie ważny w ciągu dnia co obiad czy śniadanie. Zazwyczaj kojarzą się z nim tradycyjne kanapki lub szybkie przekąski. Jednak odpowiednio zbilansowane drugie śniadanie, może dodać nam zastrzyku dobrej energii na kolejne godziny.
Dlaczego zdrowe drugie śniadanie jest takie ważne? Jak je przygotować? I jakie propozycje na drugie śniadania przygotowaliśmy dla ciebie? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu!
Czy warto jeść drugie śniadanie?
Jak najbardziej! Drugie śniadanie to posiłek spożywany między śniadaniem a obiadem, którego zadaniem jest dostarczenie energii i utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Gdy zjemy dobrze skomponowane i zdrowe drugie śniadania, nie będą nam groźne nagłe napady głodu i zmniejszy się szansa na sięgnięcie po szybkie niezdrowe przekąski.
Zdrowe drugie śniadanie, czyli jakie?
Zdrowe drugie śniadanie to takie, które dostarcza najważniejszych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, w tym białka, zdrowych tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Komponując drugie śniadania, obowiązkowo należy pamiętać o obecności różnych warzyw i owoców. Jednocześnie posiłek powinien być sycący, aby utrzymać poziom energii na odpowiednim poziomie do kolejnego posiłku.
Drugie śniadanie - na słodko czy na słono?
Tak naprawdę wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i oczywiście od tego, co akurat mamy w lodówce. Najważniejsze jest to, żeby skomponowane śniadanie było pełnowartościowe i nam smakowało. My polecamy stawiać na różnorodność!
Jak przygotować drugie śniadanie dla dziecka do szkoły?
Obowiązkowo w szkolnej śniadaniówce powinna znaleźć się woda. A co poza tym powinniśmy naszykować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Pomysłów jest naprawdę wiele. Wymienić możemy oczywiście kanapkę na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem ulubionych warzyw. Możemy także do śniadaniówki włożyć domowe gofry, babeczki lub placuszki. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a najpewniej ucieszą dzieci. Jeśli nie masz pomysłu, poniżej podajemy trzy pomysły na zastąpienie kanapki w szkolnej śniadaniówce:
PLACKI Z BIO MANNY DAWNYCH ZBÓŻ
SKŁADNIKI:
-
100 g Bio Manny Dawnych Zbóż
-
1 jajko
-
1 banan
-
50 ml mleka lub napoju roślinnego
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
-
Świeże brzoskwinie lub inne owoce sezonowe
-
Pasta z orzeszków arachidowych lub inna ulubiona
-
Grys Liofilizowany Kawałeczki Porzeczki lub inny ulubiony
PRZYGOTOWANIE:
Banana rozdrobnij widelcem, dodaj jajko i wymieszaj. Następnie wsyp Bio Mannę Dawnych Zbóż i proszek do pieczenia oraz wlej mleko. Wymieszaj i usmaż placki. Podawaj z ulubioną pastą orzechową, brzoskwiniami i grysem.
PRZEPIS NA ZDROWE GOFRY OWSIANE Z CIECIERZYCĄ
SKŁADNIKI:
-
60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - można użyć Bio Kaszki Orkiszowej
-
40 g Bio Kaszki Owsianej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
180 g kefiru
-
1 jajko
-
60 g ugotowanej ciecierzycy
-
szczypta soli i pieprzu*
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na gofry wymieszaj na gładką masę, dodaj ciecierzycę i delikatnie wymieszaj.
Gofrownicę delikatnie natłuść, nałóż po łyżce masy i piecz gofry (czas pieczenia zależy od sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty).
Smacznego!
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.
PULCHNE BABECZKI MARCHEWKOWE Z KASZKĄ
SKŁADNIKI:
-
2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
-
1 opakowanie Bio Kaszki Orkiszowej z Ciecierzycą
-
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
-
szczypta soli
-
3/4 szklanki oleju roślinnego
-
3 duże jaja lub 4 mniejsze
-
1/2 szklanka brązowego cukru lub sproszkowanych daktyli (to zdrowsza, a równie pyszna wersja!)
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsyp kaszkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. W większej misce wymieszaj olej, jajka, cukier oraz startą marchewkę. Następnie połącz sypkie składniki z mokrymi i wymieszaj dokładnie. Masę wyłóż do papilotek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
Co jeszcze warto włożyć do lunchboxa? Porcję owoców lub warzyw, jogurt naturalny lub orzechy. Ciekawym uzupełnieniem śniadaniówki mogą być zdrowe przekąski.
Więcej na temat szkolnej śniadaniówki przeczytacie w tym artykule.
Pomysły na drugie śniadanie do pracy
Najprostszym i chyba najbardziej popularnym pomysłem na drugie śniadanie są kanapki. Warto zadbać o to, żeby przygotować je samodzielnie z wartościowych składników. Wybierając pieczywo, postaw na pełnoziarniste, a komponując dodatki nie zapomnij o warzywach. Jeżeli przygotowujesz dziecku babeczki, placuszki lub gofry, możesz także kilka spakować dla siebie - z pewnością takie drugie śniadanie umili Ci dzień.
Prostym pomysłem na drugie śniadanie jest również połączenie jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców i ulubionej pasty orzechowej. Można także uzupełnić je o zdrowe płatki śniadaniowe lub domową granolę. Fajnym pomysłem jest także domowa sałatka. Wystarczy dodać do niej ulubione warzywa, jajka, nasiona roślin strączkowych i domowy sos lub oliwę.
A na koniec dobry sprawdzony pomysł na drugie śniadanie dla zabieganych - koktajl! Zblenduj ze sobą ulubione owoce i warzywa, dodaj odrobinę płynu i gotowe! Jeżeli chcesz, by koktajl był bardziej sycący, możesz dodać do niego pastę orzechową, awokado lub np. nasiona chia lub siemię lniane, a nawet strączki. Sprawdź przepis na koktajl z fasolą.
W co zapakować posiłek na drugie śniadanie?
Pamiętacie ze szkoły kanapki zawinięte w sreberko lub papier i wciśnięte w boczną kieszeń plecaka? Obecnie jest bardzo wiele rozwiązań na rynku, dzięki którym drugie śniadanie można zapakować w sposób nie tylko praktyczny, ale i cieszący oko. Wygodne śniadaniówki z przegródkami pozwalają na uporządkowanie posiłków i ładnie prezentują posiłek dziecku.
Ciekawym i ekologicznym rozwiązaniem są także woskowijki, w które możesz zapakować dziecku owoce lub kanapki. To naturalny zamiennik dla plastikowych torebek i folii spożywczych. Woskowijki są produktem wielokrotnego użytku, łatwe w czyszczeniu (wystarczy woda z odrobiną mydła) i dzięki naturalnym składnikom i właściwościom antybakteryjnym pozwalają przedłużyć świeżość przechowywanych produktów. Popularne stały się również pojemniki termiczne, które utrzymują odpowiednią temperaturę posiłku przez kilka godzin – idealne na zupę czy owsiankę. Dzięki takim rozwiązaniom, drugie śniadanie staje można podać w sposób ciekawy, zdrowe i ekologiczny.
Wypróbuj produkty HELPA na drugie śniadanie do szkoły i do pracy!
Czy wiesz, że w naszej ofercie znajdziesz wiele fajnych przekąsek, dzięki którym uzupełnisz szkolną śniadaniówkę? Świetnie sprawdzą się także na szybkie zaspokojenie małego głodu w pracy. Znajdziesz u nas poręczne Batoniki w trzech smakach, chrupiące liofilizowane owoce w kawałkach w mniejszych opakowaniach czy przepyszne owocowe chrupki snaczki. Wszystkie nasze przekąski łączy czysty jak łza skład. Sprawdź i przekonaj się, która z nich skradnie Wasze serca.
Podsumowanie
Drugie śniadanie to najlepsza broń przeciwko nagłym napadom głodu. Warto zatem być przygotowanym na ten nagły "atak" i mieć w zanadrzu zdrowy i pełnowartościowy posiłek, który dodatkowo będzie smakować wyśmienicie. Dzięki temu w zdrowy sposób zadbasz o uzupełnienia energii, składników mineralnych, witamin i będziesz mieć siłę na kolejne wyzwania.