Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
BIO Łódeczki Kakao 130 g
BIO Łódeczki Kakao 130 g

16,99 zł

szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Naklejka Back To School
Naklejka Back To School

7,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka

7,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Borówka
Suchy Prowiant Borówka

7,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Cynamon 130 g
BIO Łódeczki Cynamon 130 g

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Jakie płatki są najzdrowsze? Wyjaśniamy! 0
Jakie płatki są najzdrowsze? Wyjaśniamy!

Poszukujesz pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie dla całej rodziny? Świetnym pomysłem będą płatki. Wystarczy jedynie zalać je zimnym lub ciepłym mlekiem, uzupełnić ulubionymi dodatkami i gotowe! Ale czy płatki to faktycznie zdrowy i dobry wybór? Czym kierować się wybierając płatki śniadaniowe? Na te pytania odpowiemy poniżej.

Rodzaje płatków śniadaniowych

Płatki śniadaniowe to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych sposobów na szybkie i proste śniadanie. Na półkach sklepowych można spotkać naprawdę wiele rodzajów płatków, które różnią się od siebie kształtem, smakiem, rodzajami zbóż i wartościami odżywczymi.

Jednym z najbardziej popularnych wyborów są płatki kukurydziane. Są stosunkowo cienkie, neutralne w smaku i chrupiące. Kolejnym często dokonywanym wyborem są płatki owsiane, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika, płatki owsiane wspomagają pracę układu pokarmowego i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Płatki jaglane to wybór dla miłośników delikatnych w smaku płatków. W sklepach dostępne są także inne, mniej znane płatki zbożowe (np. płatki żytnie, płatki jęczmienne czy płatki gryczane).

W sklepach można także spotkać różnego rodzaju mieszanki płatków, dlatego dokonując wyboru, warto zwrócić uwagę na ich skład i unikać tych z dużą ilością cukru i innych zbędnych dodatków.

Zdrowe płatki śniadaniowe, czyli jakie?

Warto pamiętać, że czym mniej przetworzone będą płatki zbożowe, które wybieramy, tym więcej będą miały naturalnie występujących składników odżywczych, m.in. błonnika, witamin z grupy B czy magnezu.

W składzie płatków, w szczególności różnego rodzaju mieszkankach smakowych możemy znaleźć też mniej porządane składniki np. cukier, sól, syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, substancje spulchniające czy słodzone suszone lub kandyzowane owoce. Takie połączenie to nienajlepszy wybór dietetyczny. Dlatego tak ważne jest świadome wybieranie produktów. Czym prostszy skład wybierzesz, tym lepszego wyboru dokonasz. Sprawdź też, czy płatki bogate są w błonnik pokarmowy - dzięki temu będziesz mieć pewność, że posiłek na ich bazie zapewni poczucie sytości na dłużej i wspomoże pracę układu pokarmowego.

Nie każdy dodatek do płatków zbożowych jest zły. Warto decydować się po prostu na naturalne dodatki. Mogą to być na przykład owoce liofilizowane i suszone, przyprawy, orzechy czy nasiona. Warto również pamiętać o tym, że do naturalnych płatków samemu można dodać ulubione dodatki podczas ich przygotowywania. Naturalne płatki możemy ugotować na wodzie, mleku czy napoju roślinnym. Do gotowych płatków dodać możemy ulubione owoce, nasiona i orzechy. Jeśli jesteście fanami chrupiącej granoli, tę również możecie przygotować samodzielnie w domu i w ten sposób kontrolować jej skład.

Najzdrowsze płatki śniadaniowe dla dzieci

Na półkach sklepowych znajduje się wiele gotowych do spożycia płatków śniadaniowych, które często dedykowane są dzieciom. Ich opakowania kuszą kolorami, zwierzakami i niezwykłymi smakami. Niestety, ich skład często jest "bogaty" w niezdrowe składniki. Możemy znaleźć w nich dużą zawartość cukru, słodziw, aromatów, barwników i innych dodatków. Dlatego wybierając płatki dla dziecka szczególnie zwracaj uwagę na skład - czym prostszy tym lepszy.

Wypróbuj wszystkie rodzaje płatków śniadaniowych HELPA!

Odkryj płatki zbożowe od HELPA, czyli naszą propozycję na pyszne i pożywne śniadanie. W naszym sklepie internetowym znajdziesz aż cztery rodzaje płatków śniadaniowych:

BIO KULKI JAGLANO-ORKISZOWE

To jasne okrągłe kulki, które przyjemnie chrupią. Są bardzo delikatne w smaku, a w ich skład wchodzą jedynie dwa zboża - proso i orkisz. Możesz wymieszać je z mlekiem, napojem roślinnym, jogurtem naturalnym lub dodać do ulubionej zupy. To 100% zbóż i nic więcej.

BIO KULKI ORKISZOWO-GRYCZANE Z KAKAO

W tych kulkach drzemie niezwykła moc! To połączenie znanych i lubianych zbóż - orkiszu i gryki z ekologicznym kakao. Daje to ciekawy delikatnie kakaowy posmak, który jednocześnie nie zawiera dodatku cukru.

BIO ŁÓDECZKI CYNAMON

To doskonały wybór dla fanów korzennych aromatów. Są delikatnie i naturalnie słodkie dzięki obecności daktyli. W składzie znajdziemy także płatki owsiane i kaszę jaglaną, czyli znane i wartościowe produkty zbożowe. Mają kształt poręcznych łódeczek.

BIO ŁÓDECZKI KAKAO

Płatki zbożowe na bazie kaszy jaglanej i mąki z pszenicy orkisz o prostym składzie w kształcie poręcznych łódeczek. Płatki swoją naturalną słodycz zawdzięczają obecności daktyli, a dodatek ekologicznego kakao dodaje im delikatnego smaku.

Wszystkie nasze płatki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, zaś po otwarciu należy szczelnie zamknąć opakowanie.

W naszej ofercie dostępne są także zboża ekspandowane, które mogą pełnić funkcję zbożowej posypki na kaszki czy domowe wypieki, ale można dodawać je również do jogurtu czy mleka. 

Płatki śniadaniowe - nie tylko do mleka

Czy wiesz, że płatki śniadaniowe możesz podać nie tylko z mlekiem? Świetnie sprawdzą się także z ulubionym napojem roślinnym - to super alternatywa dla osób, które z różnych powodów nie mogą jeść produktów mlecznych. Osobom, które nie przepadają za smakiem i konsystencją mleka, można podać płatki śniadaniowe z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Ciekawym i mniej znanym sposobem podania płatków jest zalanie ich koktajlem. Poznajcie nasz przepis na płatki z koktajlem z fasolą.

PŁATKI Z KOKTAJLEM Z FASOLĄ

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki świeżych truskawek, malin lub jagód/borówek

  • 1 banan

  • 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli lub czerwonej

  • 1 szklanka napoju roślinnego (lub więcej, aby uzyskać odpowiednią konsystencję koktajlu)

  • ulubione płatki śniadaniowe, np. Bio Łódeczki Kakao

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki, oprócz płatków, zmiksuj na gładki koktajl. Wlej tyle napoju roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotowym koktajlem zalej płatki. Wymieszaj.

 

Płatki zbożowe możesz wykorzystać także do domowych wypieków. To ciekawy dodatek do babeczek, domowych batoników czy deserów. Masz już na swoim koncie pierwsze upieczone ciastka owsiane? Jeżeli nie, koniecznie polecamy - są proste i pyszne!

Płatki śniadaniowe możesz także wykorzystać do dań obiadowych. Sprawdzą się jako zdrowa panierka do kotletów zamiast mąki pszennej. Płatki (np. owsiane czy kukurydziane) wystarczy dobrze rozdrobnić w blenderze i obtoczyć w nich mięso lub rybę i masz domowe nuggety. Płatki o neutralnym smaku (np. Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe) mogą także być ciekawym i chrupiącym dodatkiem do zupy krem.

Wykorzystaj potencjał ukryty w płatkach śniadaniowych i wyczaruj z ich pomocą ciekawe kulinarne dania!

Jakie płatki są najzdrowsze? Podsumowanie

Najzdrowsze płatki to te, które są naturalne i pozbawione dodatku cukru. Warto wybierać płatki najmniej przetworzone i naturalne, czyli owsiane, jęczmienne czy gryczane, które dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i składniki mineralne. Jeśli szukasz gotowych do spożycia płatków śniadaniowych wybieraj te z krótkim i prostym składem. Wybór dobrych płatków śniadaniowych może być pierwszym krokiem do pełnowartościowego, a także szybkiego i prostego posiłku dla całej rodziny.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium