Maliny, jagody i jeżyny- właściwości owoców leśnych
Lato to czas, w którym często wybieramy się na spacer do lasu. A jak las to natura, drzewa, przyjemny chłód i pyszne owoce leśne- jeżyny, poziomki, maliny czy jagody. Jakie te owoce mają właściwości? Czy są zdrowe? Postaramy się Wam odpowiedzieć w tym artykule na te pytania.
Właściwości jeżyn
Intensywny ciemny kolor, słodko-kwaśny smak i zwarta struktura - taka właśnie jest jeżyna. Występuje w lasach, na polach i przy drogach. Ale co jeszcze?
Owoce jeżyny mają silne właściwości przeciwutleniające, niemal dwa razy większe niż jabłka.1 Wśród przeciwutleniaczy na pewno należy wymienić m.in. flawonoidy, taniny czy kwasy fenolowe. Jeżyny mają bogate właściwości lecznicze - charakteryzują się wysoką zawartością kwasów elagowych, o charakterze antynowotworowym, przeciwzapalnym czy przeciwmutagenowym. Jeżyny często wykorzystywane są w leczeniu przeziębień, infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Warto również wspomnieć, że jeżyny są bogate w witaminę C. 150 gram jeżyny (ok. dwie pełne garście), dostarcza 31 mg witaminy C, co stanowi połowę zapotrzebowania tej witaminy u dorosłego człowieka.2 To także cenne źródło witaminy K oraz błonnika pokarmowego. Ponadto są źródłem takich wartości odżywczych jak: wapnia, potasu, magnezu czy fosforu. A na koniec warto wspomnieć, że mają niski indeks glikemiczny (25). Pyszności!
Właściwości malin
O dobroczynnych właściwościach malin wspominaliśmy już w artykule tutaj. Ale pokrótce przypomnimy ich najważniejsze właściwości:
- maliny mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, dlatego też wyciąg z tych owoców jest częstym składnikiem leków na przeziębienia
- maliny są bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, witaminy z grupy B, a także następujące składniki mineralne: wapń, żelazo, potas czy miedź
- warto wspomnieć o właściwościach antynowotworowych oraz antyoksydacyjnych3
- a na koniec: maliny mają niski indeks glikemiczny (25) oraz zawierają niewielką ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzą się dla osób z insulinoopornością i osób dbających o sylwetkę.
Właściwości jagody
Z nimi pierogi, makaron, naleśniki czy drożdżówka od razu smakuje lepiej. :) O czym mowa? O jagodach! Sezon na te owoce rozpoczyna się mniej więcej w połowie czerwca, kończy zaś we wrześniu. Dobroczynne właściwości jagody znane są już od wieków. Działają przeciwbakteryjne i przeciwbólowo. Często są składnikami leków wspomagających poprawę wzroku, odporności oraz tych, które wspomagają pracę układu trawiennego. Warto także wspomnieć o tym, że jagody mają właściwości przeciwgrzybicze i wspomagają pracę naszego układu trawiennego. I oczywiście nie moglibyśmy zapomnieć o witaminach i składnikach odżywczych. Wśród tych pierwszych należy wymienić witaminę C, A, PP oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Jeżeli zaś chodzi o składniki odżywcze, jagody to źródło selenu, miedzi, cynku oraz manganu.
Jagody to prawdziwe superfoods! A jakie jeszcze superfoods mamy w ofercie HELPY, dowiesz się tutaj.
Owoce leśne w ofercie HELPY
Uwielbiamy owoce leśne! Są pyszne, słodko-kwaśne i jak powyżej widać- pełne dobrych właściwości! Dlatego nie mogło zabraknąć ich w naszej ofercie.
Są dostępne zarówno w pojedynczych wariantach, jak i specjalnych mieszankach owocowych.
Jagoda i Malina stanowią dwa z pięciu smaków w naszych Bio Owocowych Różdżek Smaku.
Jeżeli chodzi zaś o Bio Łyżki Smaku, dostępne są w następujących wariantach: Bio Łyżka Smaku Jagoda, Bio Łyżka Smaku Malina oraz mieszanka owocowa Bio Łyżka Smaku Owoce Leśne, w której skład wchodzą: malina 22%, jeżyna 20%, jagoda 20%, czerwona porzeczka 10%, czarna porzeczka 10% oraz truskawka 18%.
Na koniec Bio Suchy Prowiant, czyli liofilizowane owoce w kawałkach. Tutaj do wyboru mamy malinę solo
Właściwości owoców leśnych - podsumowanie
Sezon letni wciąż trwa. Dlatego warto korzystać z dóbr lasu, bowiem jagody, maliny czy jeżyny są obfite w witaminy i składniki odżywcze, które wspomagają pracę organizmu. A niezależnie od tego, czy jest sezon, czy nie, warto dodawać do codziennych posiłków owoce leśne w formie liofilizowanej. One są dostępne przez cały rok. :)
Bibliografia
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5807,jezyny-rubus-sp-jako-zrodlo-substancji-biologicznie-aktywnych-o-potencjalnym-zas.html
- https://www.raspberryblackberry.com/wp-content/uploads/Vitamin-C-Content-in-Blackberries-During-Storage.pdf
- A. Baranska, K. Radwańska, K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska, "Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.)"; Katedra Nauk o Środowisku, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej; Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach