Superfoods, a dieta dla kobiet - właściwości i przepisy
Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, a w życiu codziennym stawiamy na zdrowe odżywianie. Chcemy wiedzieć, co wchodzi w skład danego produktu, jakie są jego właściwości i jak w pyszny i zdrowy sposób komponować posiłki dla całej rodziny.
Pierwszą wiedzę na temat zdrowych produktów zdobywamy od mamy, babci czy z podręczników szkolnych. Nie da się jednak ukryć, że zdrowy styl życia to trend, z którym bardzo często spotykamy się w telewizji, czasopismach czy mediach społecznościowych. Od kilku lat czytając posty i oglądając programy poświęcone zdrowemu odżywianiu, możemy spotkać się z pojęciem superfoods. Co ono właściwie oznacza?
Superfoods – lista produktów i co oznacza termin „super żywność”
Superfoods to określenie, które zostało użyte po raz pierwszy w 1998 w czasopiśmie „Nature Nutrition” przez Aarona Moosa. Oznacza ono nieprzetworzone produkty, które mają ponadprzeciętne właściwości odżywcze – zawierają dużą ilość witamin, składników odżywczych, tak ważnych w naszej codziennej diecie.
Termin superfoods jest terminem marketingowym, nie naukowym, w związku z tym nie ma oficjalnej listy super żywności zatwierdzonej przez badaczy.
I choć superfoods często kojarzy się z egzotycznymi produktami, takimi jak: spirulina, jagody goji czy awokado, to w ofercie Helpy znajdziesz również kilka produktów określanych tym mianem. Jakie to produkty?
Amarantus – co to jest i jakie ma właściwości
Amarantus (inaczej szarłat) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. Jego uprawą zajmowali się już starożytni Majowie ok. 4 tys. lat temu. I choć w Europie pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku to można powiedzieć, że od niedawna ze względu na swoje odżywcze właściwości przeżywa renesans.
A co wyróżnia amarantus? Na pewno drobne okrągłe ziarno i charakterystyczny orzechowy posmak, który za pierwszym razem może lekko… zdziwić. Ilość składników odżywczych amarantusa jest równie zaskakująca:
- jest źródłem białka, magnezu, wapnia i dużej ilości żelaza tak ważnego w codziennej diecie kobiet zmagających się z anemią
- ze względu na obecność kwasu foliowego zalecany jest w diecie kobiet ciężarnych
- jest naturalnie bezglutenowy, dlatego zalecany jest dla osób zmagających się z celiakią*
- ze względu na zawartość błonnika, pozytywnie wpływa na pracę jelit i układu trawiennego
Prawdziwy superfood!
Produkty Helpa z Amarantusem: Bio Kaszka z Amarantusa, Bio Kaszka Jaglano-Gryczana z Amarantusem, Bio Kaszka 4 Zbóż, BIO eksPandy Amarantus, BIO Baton Antek, Bio Baton Tosia.
Kasza Jaglana – czym jest i jakie ma właściwości
Jedna z najstarszych, a jednocześnie najzdrowszych kasz. Jest pozyskiwana z łuskanego ziarna prosa. Jej korzenie sięgają czasów neolitu - stosowano ją do wypieku chleba, placków, a także zalewano ją mlekiem i podawano małym dzieciom. Ze względu na swoje właściwości, kasza jaglana w ostatnich latach zyskała na popularności i podaje się ją w formie lekkostrawnych jaglanek, dodatków do obiadu, a nawet w formie ciast i wypieków.
Jakie są właściwości kaszy jaglanej?
- jest lekkostrawna, nie zawiera cholesterolu i kwasów tłuszczowych, dlatego też ma zbawienne działanie na nasz układ pokarmowy
- w porównaniu do innych kasz jest najbogatszym źródłem żelaza i krzemu, co bardzo pozytywnie wpływa na kondycję cery, włosów i paznokci
- jest to kasza naturalnie bezglutenowa, dlatego też polecana jest osobom na diecie bezglutenowej i osobom cierpiącym na celiakię*
- medycyna chińska wierzy w jej właściwości rozgrzewające, dlatego też zaleca się jedzenie kaszy jaglanej zimą.
Dlatego, jeżeli zależy Ci na lekkości w brzuchu i pięknej cerze, skórze i paznokciach, kasza jaglana to wybór dla Ciebie!
Produkty Helpa z kaszą jaglaną: Bio Kaszka Jaglana, Bio Kaszka Jaglano-Gryczana z Amarantusem, Bio Kaszka Jaglano-Owsiana, Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską, Bio Kaszka Owsiano-Jaglano-Gryczana, eksPandy Proso, BIO Kulka Jaglano-Orkiszowa, Bio Płatki Łatki Jaglano-Gryczane, Bio Baton Antek, Bio Baton Fela
Dynia – co to jest i jakie właściwości
Czy zaskoczymy Was informacją, że dynia pod względem botanicznym jest owocem? Jednak zwyczajowo jest to warzywo i tak też ją nazwiemy. Już starożytni Grecy odkryli jej super właściwości – uznawano ją za świetne lekarstwo na zaparcia. Zarówno miąższ dyni, jak i jej pestki mają super właściwości odżywcze. Jakie?
- dynia poprawia wygląd skóry i chroni nas przed promieniowaniem UV,
- ze względu na zawartość witaminy A poprawia jakość naszego wzroku; zawiera także witaminę C, która poprawia układ odpornościowy,
- to bogate źródło potasu, magnezu i fosforu
- podobnie jak inne warzywa i owoce o pomarańczowym miąższu, zawiera dużo beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem i działa antynowotworowo
- ze względu na dużą zawartość błonnika i lekkostrawność świetnie sprawdzi się dla osób dbających o swoją figurę.
Nic, tylko jeść! 😊
Produkty Helpa z dynią: Łyżka Smaku Dynia i Brzoskwinia, Bio Warzywne Różdżki Smaku
Komosa ryżowa – co to jest i jakie ma właściwości
Komosa ryżowa ma drobne ziarna, jest szybka w przygotowaniu i ma lekko słodkawy smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako dodatek do dań wytrawnych, jak i deserów. Podobnie jak amarantus pochodzi z Ameryki Południowej i jest tam głównym pożywieniem. Dopiero koło XX wieku zawitała do Europy, a od kilku lat zyskała na popularności dzięki swoim właściwościom:
- quinoa jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu świetnie sprawdzi się dla osób cierpiących na celiakię i osób na diecie bezglutenowej
- jest źródłem żelaza, magnezu, cynku i miedzi
- to bogate źródło białka roślinnego i aminokwasów, dlatego zalecana jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
- to źródło kwasów omega-3, kwasu foliowego, a także witaminy E i witamin z grupy B
Produkty Helpa z komosą ryżową: eksPandy Komosa, Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa, Bio Kaszka 4 Zbóż, Bio Baton Fela
Jagody – czym są i jakie mają właściwości
Jagody chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy z nas zna ją właściwie od najmłodszych lat! I choć jagody często podawane są w niezbyt zdrowej formie, np. w pierogach, z makaronem i śmietaną czy w popularnych jagodziankach, to sam ten owoc spokojnie może być uznany za superfood z polskich lasów. ;) Dlaczego?
- Jagody świetnie wpływają na nasz układ trawienny. Bardzo często lekarstwem na zwalczanie biegunek, zatrucia i problemy żołądkowe są właśnie napary i soki z jagód.
- dzięki zawartości glikokininy pomagają w naturalny sposób regulować poziom insuliny we krwi
- to także świetny i naturalny środek przeciwgrzybiczy, który wspomaga leczenie chorób pęcherza i układu moczowego
- ze względu na zawartość antyoksydantów, takich jak polifenowe i redweratol, ma właściwości przeciwnowotworowe
- zawierają witaminę C, A, PP witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także takie składniki odżywcze jak: selen, cynk miedź czy mangan.
Produkty Helpa z jagodą: Bio Owocowa Różdżka Smaku Jagoda, Łyżka Smaku Jagoda
Czarna porzeczka – czym są i jakie są właściwości
Jeden z niedocenianych polskich superfoodów. Ma intensywny kwaśny smak, a jej owoce najczęściej przerabiane są na dżemy, kompoty czy sok. Coraz większą popularność zyskuje także olej z czarnej porzeczki. A co takiego ma w sobie czarna porzeczka, że możemy dopisać ją do listy super żywności?
- to bardzo bogate źródło witaminy C – 100 g porzeczki pokrywa ponad 200% naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!
- zawierają dużą ilość błonnika, który zapobiega wzrostowi cholesterolu we krwi, wysokiemu stężeniu glukozy, a na koniec wspomaga pracę układu pokarmowego
- ze względu na obecność antyoksydantów mają właściwości przeciwnowotworowe i spowalniają proces starzenia się skóry
- zawiera przeciwutleniacze, które w naturalny sposób wspomagają zwalczanie infekcji bakteryjnych i wirusowych
- zawiera takie składniki mineralne jak: wapń, magnez, żelazo czy potas oraz witaminy z grupy B, witaminy A oraz E.
Produkty Helpa z czarną porzeczką: Łyżka Smaku Czarna Porzeczka, Bio Owocowa Różdżka Smaku Czarna Porzeczka, Łyżka Smaku Owoce Leśne, Suchy Prowiant Mix
Podsumowanie
Pojęcie superfoods jest bez wątpienia modne i używane przy komponowaniu najnowszych diet i trendów żywieniowych. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zdrowego rozsądku. Zastanówmy się nad swoimi potrzebami żywieniowymi i skonsultujmy je z naszym lekarzem. I nie zapominajmy o tym, że jednorazowe zjedzenie czarnej porzeczki czy komosy ryżowej nie uczyni nas zdrowym.
*osoby z celiakią muszą szukać produktów ze znakiem przekreślonego kłosa, co daje gwarancję, że nie miały one kontaktu z glutenem na linii produkcyjnej.
Marysia
uwielbiam czarne porzeczki! wprowadźcie proszę suchy prowiant samą porzeczkę! Uwielbiam!!!
HELPA
Marysia - dziękujemy za sugestię! :)
Madzia
Tak ja bym jeszcze sugerowała jagodę i borówkę amerykańska w suchym prowiancie osobno kupuje w ciemno :)
HELPA
Madzia - dziękujemy, weźmiemy to pod uwagę!