
Podstawowy przepis na świąteczne pierniki, z dodatkiem kaszki Czary Mamy!
Składniki:
- 3 szklanki Bio Kaszki Orkiszowej
- 1 szklanka Bio Kaszki Owsianej
- 4 łyżki miodu płynnego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20g przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- około pół szklanki ciepłego mleka
- Mąkę i kaszkę wysyp na stół/stolnicę i dodaj do nich rozpuszczony podgrzany miód. Siekaj nożem jak na kruche ciasto.
- Dodawaj kolejno cukier, sodę oczyszczoną, przyprawy, masło i jajka.
- Stopniowo dolewaj mleka aż ciasto będzie miało konsystencję przypominającą ciasto kruche (Nie trzeba dolewać całego całego mleka).
- Dokładnie wyrabiaj ręką, aż uzyskane ciasto będzie gładkie.
- Na posypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto na grubość około 0,5 – 1 cm.
- Foremkami wykrawaj rozne kształty
- Ukladaj pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 – 15 minut.
Przepis na owocowy lukier znajdziesz TUTAJ
Aśka
Wyglądają super. Czy jeśli (ze względu na dietę) dodam jedno całe jajko i jedno białko (bez żółtka), to się zepsują?
Madzia
Mam pytanie czy kaszkę owsiana trzeba dodać już ugotowana czy taka normalnie z torebki waszej ?
Angelika
Czy te pierniczki wychodzą miękkie ? :) czy potrzebują trochę czasu ?