Wielkanocny mazurek malinowy z białą czekoladą
Składniki na ciasto - z podanych proporcji wyjdą 3 mazurki:
- 300 g masła
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub Bio Kaszki Orkiszowej
- 1,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
Składniki na wypełnienie - z podanych porcji otrzymasz wypełnienie na jeden mazurek:
- 100 g białej czekolady
- ulubiona Owocowa Bio Różdżka Smaku
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Z każdej części uformuj ciasto na kształt pisanki z nieco podwyższonym rantem. Przełóż uformowane ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Spody mazurków nakłuj widelcem. Piecz 17 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia, znam przystąpisz do jego dekorowania
W osobnym garnuszku rozpuść tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej. Natępnie dodaj ulubioną owocową Różdżce Smaku, albo dwie, jeżeli chcesz otrzymać bardziej intensywny kolor. Następnie wyłóż na ostudzone ciasto. Mazurek można ozdobić posypując go inną Bio Różdżką Smaku (u nas był to burak), posypać kolorowym marcepanem, na który przepis znajdziecie TUTAJ, lub ozdobić kolorowymi marcepanowymi jajeczkami z przepisu - LINK.
Maria Bogawska
Czym mielimy migdały?
Maria Bogawska
Może można użyć jako z zmielonych?