
Wielkanocny mazurek malinowy z białą czekoladą
Mazurek z białą czekoladą z przepisu Moje Wypieki, przepis TUTAJ
Dekoracja:
1. Wypełnienie- biała czekolada z maliną i szczyptą buraka z Bio Różdżek Smaku,
- rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i dodać wybrane Różdżki Smaku
2. Marcepanowe jajeczka obtoczone w dyni i malinie z Bio Różdżek Smaku,
oraz pokruszony marcepan z dodatkiem dyni z Bio Warzywnych Różdżek Smaku,
Przepis na marcepan
Składniki:
- 100 g migdałów
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu (30 g) lub 3 łyżki syropu z agawy (45g) - 1 Różdżka Smaku (2g)
opcjonalnie: woda
- Migdały w skórce zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia. Obrać i zostawić, żeby obeschły.
- Jeżeli używamy ksylitolu bądź innego słodziwa o podobnej strukturze należy go zmielić w młynku na puder.
- Następnie zmielić migdały do uzyskania klejącej się masy.
- Dodać cukier/ słodziwo oraz Różdżkę Smaku i mielić do uzyskania jednolitej masy.
- Gdyby masa nie chciała się skleić, można dodać odrobinę zimnej wody.
Wersja expresowa: Można użyć płatków migdałowych. W tym wypadu mielimy je razem z cukrem i Różdżką Smaku do uzyskania klejącej masy.
3. liofilizowany burak w proszku jako kolorowy pasek z Bio Warzywnych Różdżek Smaku.
Maria Bogawska
Czym mielimy migdały?
Maria Bogawska
Może można użyć jako z zmielonych?