PRZEPIS NA KOLOROWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE
SKŁADNIKI na około około 90 sztuk (3 x 30 sztuk):
- 150 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego waniliowego
- 1 szczypta soli
- 3 Różdżki Smaku Szpinak, Czarna Porzeczka, Burak
PRZYGOTOWANIE:
- Do szerokiej misy wrzucamy posiekane nożem masło wraz z pozostałymi składnikami, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy około 60 minut w lodówce. Aby uzyskać wielobarwne ciasteczka, zagniatamy ciasto z wybranymi Różdżkami Smaku. Ilość pyłku zależy od tego jak nasycony kolor chcemy uzyskać. Bardzo fajny efekt otrzymamy dzieląc składniki na 3 części i do każdej z nich dodając jedną Różdżkę innego koloru.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, wykrawamy z niego ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół), przez około 12 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić. Odkładamy do przestygnięcia, po czym zamykamy szczelnie w blaszanej puszce lub dekorujemy kolorowym lukrem tudzież posypujemy owocowym pyłkiem.