Ciasteczka kokosowe z kaszki jaglanej
Składniki:
- 200 ml szklanka wody, mleka lub napoju roślinnego
- 2,5 łyżki Bio Kaszki Jaglanej
- 1 małe jajko
- 100-150 g wiórków kokosowych - ilość wiórków zależy od gęstości kaszki oraz wielkości jajko
- 5 suszonych daktyli bez pestek
Wykonanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez około 15 minut. Bio Kaszkę Jaglaną ugotuj na gęsto według tego przepisu. Ostudzoną kaszkę przełóż do miski, dodaj bardzo drobno posiekane daktyle, jajko oraz wiórki kokosowe i wymieszaj całość. Jeżeli masa jest mocno lepiąca, dosyp więcej wiórek. Z masy jaglanej formuj kulki, przekształcając je w płaskie ciasteczka - zwilżając co chwilę dłonie. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 20-25 minut, do zarumienienia ciastek. Delikatnie zdejmij ciasteczka i pozostaw do wystygnięcia.
Iza
Czy można podać takie ciasteczka 10miesiecznemu dziecku?
Nina
Czy można użyć innej kaszki do tych ciasteczek?
HELPA
tak, można :)
HELPA
Iza- ciasteczka nie mają dedykowanego wieku. Na etapie rozszerzania diety, warto pominąć lub zmniejszyć ilość daktyli :)