Lato to idealny czas na eksperymenty w kuchni i tworzenie nowych, orzeźwiających przysmaków. Jeśli jesteś miłośnikiem lodów, ale jednocześnie szukasz czegoś nietypowego i zdrowego, to ten artykuł jest dla Ciebie.
Przedstawiamy pięć pomysłów na lody z kaszką, które zaskoczą Cię swoim smakiem i prostotą wykonania. Chcemy w nim pokazać, że kaszka znana głównie jako śniadaniowy posiłek, może stać się głównym składnikiem wyjątkowych, letnich deserów. Wystarczy mieć jedynie foremki na lody dostępne niemal w każdym markecie, ulubioną kaszkę HELPA i kilka dodatkowych składników.
Odkryj nowe połączenia smakowe i ciesz się pysznymi lodami, które nie tylko orzeźwiają, ale także dostarczają wartości odżywczych. Niektóre mogą naprawdę zaskoczyć. Gotowi na lodowe eksperymenty? Zapraszamy do lektury!
LODY JAGODOWO-BANANOWE
Składniki:
- 2 łyżki Bio Kaszki Jaglanej
- 200 ml wody
- 150 g jogurtu greckiego
- 3 banany (świeże lub mrożone)
- 2 łyżki Bio Łyżka Smaku Jagoda
- Ulubiony Suchy Prowiant
Przygotowanie:
Do garnuszka z wodą powoli wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj 2-3 minuty, aż zgęstnieje i odstaw. Wystudzoną kaszkę wymieszaj z jogurtem, po czym zmiksuj z bananami i liofilizowanymi jagodami. Lody możesz zamrozić w maszynce do lodów lub przelać masę do pojemnika i włożyć do zamrażarki na minimum 4 godziny. Wtedy masę co godzinę mieszaj widelcem, by pozbyć się kryształków lodu. Podaj lody posypane ulubionym Suchym Prowiantem.
DOMOWE LODY Z MANGO, SMOCZEGO OWOCU I KASZKI JAGLANO-ORKISZOWEJ
Poniższe składniki wystarczą do przygotowania 4 porcji lodów.
Składniki:
- 2 łyżki Bio Kaszki Jaglano-Orkiszowej z Wanilią Burbońską Czary Mamy
- 200 ml wody
- 150 g naturalnego jogurtu kokosowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego*
- 2 łyżki Bio Łyżka Smaku Smoczy Owoc
- 100 g mango (świeżego lub mrożonego)
Przygotowanie:
Do garnuszka z wodą, powoli wsyp kaszkę i doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj 2-3 minuty, aż zgęstnieje i odstaw. Opcjonalnie możesz dosłodzić syropem klonowym.
Wystudzoną kaszkę wymieszaj z jogurtem kokosowym i podziel na 2 części.
Do jednej dodaj mango i zmiksuj na gładko, do drugiej liofilizowany smoczy owoc i również zmiksuj.
Do foremek na lody na patyku nałóż naprzemiennie po łyżeczce obu mas. Zamróź.
LODY Z KASZKI I NATKI PIETRUSZKI
Składniki:
- 2 łyżki Bio Kaszki Jaglano-Orkiszowej z Wanilią Burbońską
- 1 dojrzały banan
- 1 dojrzała brzoskwinia
- duża garść natki pietruszki
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub Bio Soku z Cytryny
Przygotowanie:
Kaszkę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej do miseczki i wystudź. Następnie przestudzoną kaszkę włóż do blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładko. Przelej do pojemników na lody. Postukaj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstaw foremki do zamrażalnika na minimum 2 godziny, a najlepiej na 8.
LODY Z BANANEM I MANGO
Składniki:
- łyżka dowolnej ulubionej kaszki
- 100 ml wody
- mały banan
- 4-5 łyżek pulpy z mango
Przygotowanie:
Kaszkę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej do miseczki i wystudź. Następnie zblenduj z bananem i pulpą z mango. Przelej do foremek na lody. Postukaj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstaw foremki do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
LODY FASOLOWO-BANANOWO-KAKAOWE
Składniki:
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 banan
- 1/2 porcji ugotowanej na mleku Bio Kaszki Jaglano-Orkiszowej z Wanilią Burbońską
- 3 łyżki Bio Daktyli Sproszkowanych
- 1,5 łyżki Bio Kakao
- 1,5 łyżki Pasty z nerkowców prażonych
Przygotowanie:
Kaszkę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej do miseczki i wystudź. Następnie zblenduj z pozostałymi składnikami na jednolitą gładką masę. Przelej do foremek na lody. Postukaj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstaw foremki do zamrażalnika.
Lody z kaszki - podsumowanie
Mamy nadzieję, że dzięki naszym inspiracjom pokazaliśmy Ci, że zrobienie domowych lodów na bazie kaszki to nic trudnego. Na dodatek to ciekawa propozycja na zrobienie wartościowego deseru dla całej rodziny. Spróbuj tych przepisów i przekonaj się, jak łatwo można połączyć zdrowie z przyjemnością. Smacznego!