
Zimowe śniadanie - przepisy na rozgrzewające śniadanie zimą
Za oknem szaro, zimno i ponuro... Ale jest prosty sposób, by wprowadzić w taki dzień odrobinę ciepła. To rozgrzewające i pyszne zimowe śniadanie! W tym artykule podpowiemy Ci, jak je przygotować i podsuniemy kilka inspiracji na ten najważniejszy posiłek. To co, zaczynamy?
Jak przygotować zimowe śniadanie dla dzieci i dorosłych?
Zimowe śniadanie to idealny sposób, aby zacząć dzień od porcji ciepła i energii – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Kluczem jest połączenie smaku, wartości odżywczych i różnorodności. Dobre zimowe śniadanie zapewni uczucie sytości, rozgrzania i wprawi w dobry nastrój.
Jakie produkty warto włączyć do rozgrzewającego śniadania? Oto kilka naszych propozycji:
Kaszki i płatki zbożowe
Nic dodać, nic ująć! Gotowane na wodzie, napoju roślinnym lub mleku i serwowane na ciepło są doskonałą bazą do pełnowartościowego śniadania. Możesz podać je w wersji słodkiej lub wytrawnej i z ulubionymi dodatkami. Takie śniadanie zapewne ucieszy zarówno małych, jak i większych domowników.
Sezonowe i suszone owoce
Świetnie komponują się z kaszką, płatkami, owsiankami lub domowymi naleśnikami, placuszkami czy goframi. Upraż na patelni jabłko lub zrób domowy mus z gruszek, wymieszaj z ulubionymi suszonymi owocami i zaserwuj go na ciepło. Będzie pysznie!
Przyprawy korzenne
Dzięki takim przyprawom jak imbir, kurkuma, kardamon czy cynamon nie tylko sprawisz, że śniadanie będzie "pachniało zimą". Przyprawy te mają dużo wartości prozdrowotnych i przede wszystkim - dodają smaku.
Jajka
Sposobów na ich podanie jest naprawdę wiele! Na słodko, wytrawnie, w formie jajecznicy, jajek na miękko, szakszuki, omletów czy babeczek... jedno jest pewne - jajka mogą być wspaniałą bazą do porannego ciepłego śniadania dla całej rodziny.
Tosty i kanapki na ciepło
Ciepłe kanapki i tosty kojarzą nam się z czymś niekoniecznie wartościowym. Jednak dobrze skomponowana rozgrzewająca kanapka na pełnoziarnistym pieczywie np. z hummusem i świeżymi warzywami może być pysznym i wartościowym posiłkiem.
Placki, gofry, naleśniki
...Czyli klasyki, które kochają młodsi i starsi. Są ciepłe, sycące a w połączeniu z pieczonymi warzywami (w wersji wytrawnej), czy z sezonowymi owocami będą pomysłem na pyszny i sycący posiłek. Warto jednak zadbać o to, by wykonać je z wartościowych składników.
Ciepłe napoje
A może do zimowego śniadania warto zaserwować coś innego niż zwykła herbata? Do śniadania na słodko pasować będzie aromatyczne kakao, kawa zbożowa z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw albo ciepła woda z dodatkiem soku owocowego, np. malinowego lub wiśniowego.
Skoro wiemy już, jakie składniki warto użyć, by przygotować pyszne, rozgrzewające i zdrowe śniadania, pokażemy teraz pięć przepisów – od słodkich po wytrawne.
Zdrowe, rozgrzewające śniadanie na zimę - 5 przepisów
Zapiekana Bio Manna Dawnych Zbóż
Składniki:
-
1,5 szklanki mleka lub napoju owsianego
-
5 łyżek Bio Manny Dawnych Zbóż
-
1 marchewka
-
1 banan
-
cynamon cejloński
-
2 łyżeczki Bio Daktyli Sproszkowanych (pomiń jak gotujesz małych dla dzieci)
Przygotowanie:
W garnuszku przygotuj napój owsiany, powoli wsyp kaszkę i gotuj na wolnym ogniu około 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj startą marchewkę, rozgniecionego banana, cynamon i sproszkowane daktyle (opcjonalnie). Przełóż porcję dla dziecka do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175st. C przez 15 minut. Przestudź przed podaniem.
Kaszka Jaglano-Owsiana z jabłkami i cynamonem
Składniki:
-
2 łyżki Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
-
Szczypta Bio Cynamonu Cejlońskiego
-
1 łyżeczka Bio Daktyli Sproszkowanych
-
200 ml mleka lub napoju roślinnego
-
1 jabłko
Przygotowanie:
Jabłko obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce, włóż do roncelka, dodaj cynamon, odrobinę wody i duś do miękkości na małym ogniu.
W tym czasie kaszkę wsyp do garnka, dodaj sproszkowane daktyle, wlej mleko i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Gotową kaszkę przelej do miseczki. Na wierzchu połóż uduszone jabłka.
Buraczane gofry
Składniki:
-
100 g Bio Kaszki Jaglanej
-
100 g mąki orkiszowej
-
1 duży burak
-
180 ml napoju owsianego
-
2 jajka
-
20ml oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz białek zblenduj na gładką masę. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem. Smaż w mocno nagrzanej gofrownicy.
Tak przygotowane gofry możesz przygotować zarówno z dodatkami na słodko (np. Świetnie sprawdzi się domowy dżem z borówek), jak i wytrawnymi (np. jajkiem, szpinakiem z serkiem śmietankowym i warzywami).
Domowe placuszki z kaszką HELPA
Składniki:
-
100 g Bio Manny Dawnych Zbóż
-
1 jajko
-
1 banan
-
50 ml mleka lub napoju roślinnego
-
1/2 proszku do pieczenia
Dodatkowo:
-
Świeże brzoskwinie lub inne owoce sezonowe
-
Pasta z orzeszków arachidowych lub inna ulubiona
-
Grys Liofilizowany Kawałeczki Porzeczki lub inny ulubiony
Przygotowanie:
Banana rozdrobnij widelcem, dodaj jajko i wymieszaj. Następnie wsyp Bio Mannę Dawnych Zbóż i proszek do pieczenia oraz wlej mleko. Wymieszaj i usmaż placki z obu stron. Podawaj z ulubioną pastą orzechową, brzoskwiniami i grysem.
Muffiny jajeczno-kaszkowe z warzywami
Składniki:
-
Łyżka BIO Kaszki Owsianej
-
100 ml mleka (krowiego lub owsianego)
-
6 jajek
-
Szczypta soli i pieprzu
-
Ulubione warzywa, np. Marchewka, brokuł, cukinia, suszone pomidory
-
Olej rzepakowy
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść foremkę na muffinki odrobiną oleju rzepakowego. Następnie roztrzep jajka i dodaj do nich mleko wymieszane z kaszką owsianą. Masę dopraw solą i pieprzem i podziel na 3 części. Do każdej z nich dodaj po BIO Warzywnej Różdżce Smaku i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przelej do foremki na muffinki i udekoruj pokrojonymi warzywami. Piecz 30-35 minut.
Zimowe śniadanie - podsumowanie
Rozgrzewające śniadania to sposób na przyjemne rozpoczęcie dnia, szczególnie w chłodne i ponure poranki. Ciepłe owsianki, jaglanki czy kaszki z dodatkiem aromatycznych przypraw, jak cynamon czy imbir, nie tylko rozbudzają, ale także wprowadzają w przytulny nastrój. W połączeniu z kubkiem ciepłego kakao lub herbaty z odrobiną malinowego soku i cytryny, rozgrzewające śniadanie może stać się przyjemnym rodzinnym rytuałem.