Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł 18,09 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Chmura tagów
Pączki, faworki i inne przepisy na karnawałowe słodkości 2
Pączki, faworki i inne przepisy na karnawałowe słodkości

Małymi krokami zbliża się święto wszystkich łasuchów - tłusty czwartek. W tym artykule przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na pieczone pączki w dwóch odsłonach, a także inne karnawałowe słodkości, takie jak magiczne jabłka w czekoladzie czy amarantusowe kule mocy. Oczywiście we wszystkich przepisach znajdziecie helpowy akcent! Pokażemy Wam także sposób na to jak przygotować pyszny i owocowy lukier kolorowy i zdradzimy, czym najlepiej posypać tradycyjne faworki. Zaczynajmy zatem!

Przepis na pieczone domowe pączki serowe bez cukru

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 330 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 70 g Bio Kaszki z Amarantusa
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki gładkiego twarożku naturalnego
  • 2 jajka
  • 20 g miodu*
  • 2 łyżki mleka
  • Bio Puder Jabłkowy

Przygotowanie:

Drożdże delikatnie kruszymy, mieszamy z miodem i odstawiamy na około 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę orkiszową. Mieszamy ją z BIO Kaszką z Amarantusa, drożdżami i resztą składników. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.

Formujemy około 20 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy około 20 minut aż do lekkiego zrumienienia.

Studzimy na kratce. Ostygnięte pączki posypujemy ulubioną Łyżką Smaku lub Różdżką Smaku.

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie. Miód znajduje się na liście zakazanych produktów przy rozszerzaniu diety dziecka.

 

Przepis na pączki pieczone z lukrem owocowym

Przepis:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
  • 300 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) (dwie szklanki)
  • 75 g Bio Kaszki Owsianej (pół szklanki)
  • 24 g cukru (2 łyżki)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

Przepis na nadzienie:

  • marmolada
  • jajko do posmarowania
  • papilotki papierowe

Przygotowanie:

Świeże drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Robimy rozczyn - ciepłe mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami (lub drożdże instant) oraz 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką.

W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy kaszkę owsianą, cukier, sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn drożdży i mieszamy składniki łyżką. Dodajemy jajka i ponownie mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie.

Wyrabiamy przez kolejne 10 minut po kawałeczku dodając miękkie masło. Ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i nie kleić się do ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę wyrabiamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Łączymy w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczamy na placek o grubości około 1 cm.

Szklanką wycinamy 16 kółek. Rozpłaszczamy je nieco w dłoni, na środek kładziemy pełną łyżeczkę marmolady. Składamy kółka na pół, zlepiamy brzegi, formujemy kulkę i wkładamy ją łączeniem do dołu do papilotki.

Gotowe układamy na blaszce i odstawiamy na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez około 10 minut.

 

Przepis na kolorowy lukier na pączki

Składniki:

Przygotowanie:

Do cukru pudru dodajemy stopniowo gorącą wodę i mieszamy tak, aby powstała gęsta masa (w proporcjach 5-6 łyżek wody na 200g cukru). Dodajemy Różdżkę Smaku lub łyżeczkę Łyżki Smaku (im więcej, tym intensywniejszy kolor). Mieszamy aż do uzyskania jednolitego koloru.

Dzięki temu uzyskamy pączki kolorowe i owocowe!

 

Przepis na racuchy cukiniowo-jabłkowe - bez jajek, mleka, cukru

Składniki:

  • 150 g startej obranej i wydrążonej cukinii
  • 100 g startego obranego jabłka
  • 50 g Bio Kaszki Jaglanej (6 łyżek)
  • 100 ml aquafaby bez soli
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

Startą cukinię i starte jabłko umieszczamy w misce, odstawiamy na 10 minut. Odciskamy nadmiar soku (ok. 50 ml soku). Dodajemy cynamon i kaszkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Odstawiamy ciasto na kilka minut. Powinno mieć zwartą konsystencję. Ilość dodanej kaszki zależy od wilgotności startych składników, stąd powinniśmy ją dodawać stopniowo i sprawdzać efekt.

Ubijamy pianę z aquafaby (zalewy po ciecierzycy). Do ciasta dodajemy 2 łyżki ubitej piany. Gdyby ciasto wyszło za gęste, wówczas dodajemy jeszcze 1 łyżkę piany. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, ewentualnie smarujemy ją olejem dla starszych dzieci.

Wykładamy na nią po łyżce ciasta, formujemy okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm, smażymy z obu stron na średnim ogniu.

Podajemy na ciepło. Racuszki te wspaniale sprawdzają się także na zimno podane bezpośrednio do rączki dziecka.

 

A jak zdrowo ozdobić faworki i oponki?

Mamy dla Ciebie mały sprawdzony trik!

Nie ma się co czarować, usmażone pączki i faworki nie są zbyt wartościowymi potrawami. Ale nie trzeba stosować zasady wszystko albo nic! Pączek może być mały, a faworek 1 lub 2. Poza tym obsypane mogą być czymś zdecydowanie lepszym niż cukier puder. Usmażone i ostygnięte faworki lub oponki posyp Bio Pudrem Jabłkowym, który jest zdrowym i owocowym zamiennikiem cukru pudru. To po prostu 100% owoców lub mieszanki owocowo-warzywnej suszonej mrozem - bez dodatku cukru, barwników i konserwantów. Aby dodać oryginalnego koloru tradycyjnym faworkom, Bio Puder możemy także zastąpić inną ulubiona Bio Łyżką Smaku. :)

A jakie jeszcze mamy zdrowe i fajne przepisy na karnawał?

Faworki i pączki są zdecydowanie daniami flagowymi tłustego czwartku. Ale w ten dzień możemy także postawić na inne ciekawe słodkości. Przykład? Bardzo proszę!

Przepis na magiczne jabłka w czekoladzie

Składniki:

Przygotowanie:

Jabłka kroimy na cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a kiedy całkowicie się rozpuści zanurzamy w niej (do połowy) cząstki jabłek, po czym układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłuszka (czekoladowe części) dekorujemy naprzemiennie eksPandami i Suchym Prowiantem.

 

Przepis na amarantusowe kule mocy

Składniki:

  • 100 g daktyli 
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 50 g suszonych śliwek 
  • 30 g chipsów lub płatków kokosowych 
  • 1 łyżeczka karobu 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • do obtoczenia: 2-3 łyżki BIO EKSPANDY HELPA Amarantus 
  • do dekoracji: kwiaty floksów oraz listki mięty

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na minimum 20 minut aż zmiękną i odcedzamy. Tak samo postępujemy ze śliwkami.  Do szatkownicy blendera wrzucamy orzechy i drobno mielimy. Następnie dodajemy: daktyle, śliwki, chipsy lub płatki kokosowe i olej kokosowy oraz wsypujemy karob. Całość mielimy aż do uzyskania zwartej, plastycznej masy. Formujemy z niej kuleczki, które obtaczamy w ekspandowanym amarantusie. Podajemy udekorowane listkami mięty i kwiatami floksów. 

Karnawałowe słodkości - podsumowanie

Pączki i faworki to niezaprzeczalne słodkie symbole tłustego czwartku. Jeżeli stawiacie na domowe wypieki, warto urozmaicić je owocowym i kolorowym akcentem. A jeżeli poszukujecie pomysłu na zdrowe karnawałowe słodkości, kulki mocy i czekoladowe jabłka sprawdzą się wyśmienicie.

Życzymy Wam smacznego tłustego czwartku!

 

Komentarze do wpisu (2)

23 lutego 2022

Ja mam pytanie odnośnie pierwszego przepisu, dwa razy wpisane drożdże? Chyba to błąd? I nie ma serka? Kiedy go użyć?

24 lutego 2022

ASIA - chodzi o to, że w przygotowaniu dwa razy drożdże? Nie jest to błąd. Najpierw nastawiamy drożdże do wyrośnięcia, a następnie po 10 minutach mieszamy je z innymi składnikami, tak jak podane w przepisie . W innych składnikach też jest twarożek :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium