Zupa koperkowa z kaszką
Składniki:
- 2 1⁄2 litra wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1⁄4 selera
- 1⁄2 cebuli
- 1 mały por
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2-3 łyżki Bio Manny Dawnych Zbóż
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obierz. Do wody włóż obraną marchew, pietruszkę, seler, cebulę i pora. Dodaj listek laurowy, natkę pietruszki oraz rozgniecione tłuczkiem ziele angielskie. Ugotuj warzywa pod przykryciem do miękkości. W drugim garnku roztop masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Podsmażaj chwilę, a następnie zalej całość bulionem warzywnym z warzywami. Wyjmij z zupy listek laurowy i całość zblenduj dokładnie na gładką zupę. Doprowadź ponownie do wrzenia, dodaj 2-3 łyżki BIO Manny Dawnych Zbóż i gotuj 2 minuty co jakiś czas mieszając. Zupę podawaj np. w kubeczku. Tę samą zupę możesz przygotować na bazie rosołu z kurczaka.