Zupka jarzynowa z kaszką
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 30 g groszku zielonego mrożonego
- 800 ml wody
- 3 płaskie łyżeczki Bio Kaszki Orkiszowej z Ciecierzycą
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 1 listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta lubczyku, czosnku suszonego, pieprzu
Przygotowanie:
Warzywa obierz, umyj, zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Zalej je wodą i gotuj od zimnej wody wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Kiedy się zagotują, zmniejsz ogień i gotuj dalej na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj po kolei 3 łyżki Bio Kaszki Orkiszowej z Ciecierzycą (za każdym razem, jak dodajemy, trzeba dokładnie i szybko mieszać, żeby nie zrobiły się grudki). Kiedy kaszka będzie dodana, gotuj jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, dodaj suszone przyprawy i posiekany koperek/natkę. Zupkę można zblendować na gładki krem i podać z chrupiącym dodatkiem, np. z Płatkami Śniadaniowymi HELPA.