Przepis na szybką zupę z zielonych warzyw w 15 minut!
Składniki na 4-6 porcji:
- 2 cebule
- 2 brokuły
- 100 g cukinii
- 1 lub 2 Bio Różdżki Warzywne Szpinak
- 50 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki
- 1 litr wywaru warzywnego
- sól*
- pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- dodatki do zupy: olej z pestek dyni tłoczony na zimno, listki koperku, grzanki
Przygotowanie:
Obierz i pokrój cebulę w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć do niej cebulę i zeszklij. Do garnka oddaj różyczki umutego brokuła oraz przyprawy. Zalej wywarem warzywnym i gotuj około 10 minut.
Dodaj do zupy pokrojoną w kostkę cukinię i gotuj dodatkowo 5 minut. Do zupy dodaj śmietankę i Bio Różdżkę Smaku Szpinak.
Zblenduj zupę na krem, dopraw i udekoruj talerzyk grzankami, olejem tłoczonym na zimno i koperkiem.
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie
Przepis wykonany przez autorkę bloga Dorota Smakuje.