Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
13,32 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 4,89 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
18,09 zł
szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku
16,18 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
10,47 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
14,28 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż
Bio Kaszka 4 Zbóż
14,28 zł
szt.
Chmura tagów
Krem buraczany z amarantusem na zimno 0
Krem buraczany z amarantusem na zimno

Przepis na krem buraczkowy z amarantusem na zimno:

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki Bio Kaszki z Amarantusa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 szt ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól*
  • pieprz
  • ok. 2 łyżki masła
  • ocet jabłkowy
  • 300g jogurtu greckiego
  • dobry olej tłoczony na zimno do podania – u mnie rzepakowy

 

Przygotowanie:

Obierz i umyj warzywa, pokrój je w kawałki. W garnku rozgrzej około 2 łyżki masła, wrzuć do garnka posiekaną cebulę i zeszklij na niedużym ogniu. 

Do farnka wrzuć ziemniaki, buraczki, czosnek oraz Bio Kaszkę z Amarantusa. Zalej wszystko wodą (do poziomy przykrycia warzyw) i dodaj przyprawy. Gotuj około 15-20 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, ostudź zupę. Ostudzoną zblenduj na gładki krem z jogurtem greckim. Dopraw solą, pieprzem. octem jabłkowym. 

Pozostaw do ostygnięcia. Porcję na talerzu udekoruj olejem tłoczonym na zimno.

 

Przepis wykonany przez autorkę bloga Dorota Smakuje.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium