Krem buraczany z amarantusem na zimno
Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki Bio Kaszki z Amarantusa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 szt ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól*
- pieprz
- ok. 2 łyżki masła
- ocet jabłkowy
- 300g jogurtu greckiego
- dobry olej tłoczony na zimno do podania – u mnie rzepakowy
Przygotowanie:
Obierz i umyj warzywa, pokrój je w kawałki. W garnku rozgrzej około 2 łyżki masła, wrzuć do garnka posiekaną cebulę i zeszklij na niedużym ogniu.
Do farnka wrzuć ziemniaki, buraczki, czosnek oraz Bio Kaszkę z Amarantusa. Zalej wszystko wodą (do poziomy przykrycia warzyw) i dodaj przyprawy. Gotuj około 15-20 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, ostudź zupę. Ostudzoną zblenduj na gładki krem z jogurtem greckim. Dopraw solą, pieprzem. octem jabłkowym.
Pozostaw do ostygnięcia. Porcję na talerzu udekoruj olejem tłoczonym na zimno.
Przepis wykonany przez autorkę bloga Dorota Smakuje.