Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł 2,99 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł 2,99 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 2,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
16,18 zł
szt.
Bio Kaszka z Samopszy
Bio Kaszka z Samopszy
17,13 zł 8,57 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż - NOWY, LEPSZY SKŁAD!
Bio Kaszka 5 Zbóż - NOWY, LEPSZY SKŁAD!
16,18 zł 11,33 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
16,18 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowa
Bio Kaszka Orkiszowa
16,18 zł 14,56 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
19,04 zł 17,14 zł
szt.
Chmura tagów
Krem buraczany z amarantusem na zimno 0
Krem buraczany z amarantusem na zimno

Przepis na krem buraczkowy z amarantusem na zimno:

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki Bio Kaszki z Amarantusa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 szt ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól*
  • pieprz
  • ok. 2 łyżki masła
  • ocet jabłkowy
  • 300g jogurtu greckiego
  • dobry olej tłoczony na zimno do podania – u mnie rzepakowy

 

Przygotowanie:

Obierz i umyj warzywa, pokrój je w kawałki. W garnku rozgrzej około 2 łyżki masła, wrzuć do garnka posiekaną cebulę i zeszklij na niedużym ogniu. 

Do farnka wrzuć ziemniaki, buraczki, czosnek oraz Bio Kaszkę z Amarantusa. Zalej wszystko wodą (do poziomy przykrycia warzyw) i dodaj przyprawy. Gotuj około 15-20 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, ostudź zupę. Ostudzoną zblenduj na gładki krem z jogurtem greckim. Dopraw solą, pieprzem. octem jabłkowym. 

Pozostaw do ostygnięcia. Porcję na talerzu udekoruj olejem tłoczonym na zimno.

 

Przepis wykonany przez autorkę bloga Dorota Smakuje.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium