HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Łódeczki Amarantus 200 g (bliska data 29.11.2025)
Bio Łódeczki Amarantus 200 g (bliska data 29.11.2025)

9,50 zł

Cena regularna: 18,99 zł

Najniższa cena: 9,99 zł
szt.
Bio Daktyle - Sproszkowane
Bio Daktyle - Sproszkowane

14,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

21,99 zł

szt.
HELPAka - zestaw 6 kaszek bestsellerowych
HELPAka - zestaw 6 kaszek bestsellerowych

85,99 zł

Cena regularna: 113,97 zł

Najniższa cena: 103,98 zł
szt.
Bio eksPandy Amarantus 100 g
Bio eksPandy Amarantus 100 g

13,99 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna kakao 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna kakao 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

18,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g

18,99 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g

4,99 zł

szt.
Batonik Kakao 20 g NOWY SKŁAD
Batonik Kakao 20 g NOWY SKŁAD

2,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Krem buraczany z amarantusem na zimno 0
Krem buraczany z amarantusem na zimno

Krem buraczany z amarantusem na zimno

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki Bio Kaszki z Amarantusa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 szt ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól*
  • pieprz
  • ok. 2 łyżki masła
  • ocet jabłkowy
  • 300g jogurtu greckiego
  • dobry olej tłoczony na zimno do podania – u mnie rzepakowy

 

Przygotowanie:

Obierz i umyj warzywa, pokrój je w kawałki. W garnku rozgrzej około 2 łyżki masła, wrzuć do garnka posiekaną cebulę i zeszklij na niedużym ogniu. 

Do farnka wrzuć ziemniaki, buraczki, czosnek oraz Bio Kaszkę z Amarantusa. Zalej wszystko wodą (do poziomy przykrycia warzyw) i dodaj przyprawy. Gotuj około 15-20 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, ostudź zupę. Ostudzoną zblenduj na gładki krem z jogurtem greckim. Dopraw solą, pieprzem. octem jabłkowym. 

Pozostaw do ostygnięcia. Porcję na talerzu udekoruj olejem tłoczonym na zimno.

 

Przepis wykonany przez autorkę bloga Dorota Smakuje.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium