ZIELONY MAJONEZ - PRZEPIS NA MAJONEZ DOMOWY
Składniki:
Do wykonania tego przepisu niezbędny jest blender ręczny, tzw. żyrafa.
Składniki nie muszą być w tej samej temperaturze. Naczynie i blender musza być czyste i suche.
W wysokim, okrągłym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki.
Najlepiej wykorzystać słoik (0,9 l), w którym majonez będzie przechowywany.
Blender umieszczamy na dnie naczynia. Miksujemy od początku na najwyższych obrotach. Zdecydowanym ale powolnym ruchem okrężnym miksujemy w górę naczynia. Nie miksujemy machając ręką w każdą stronę.
Jeżeli gdzieś przy ściankach nadal widać niezemulgowany olej można powtórzyć miksowanie, pamiętając żeby prowadzić blender dół-góra.
❌Zdarzyć się może, że masa się nie połączy, ale i na to jest sposób:
Niezemulgowaną masę odstawić na bok. Umyć blender. Rozpocząć od początku proces ubijania. Do ubitego majonezu dolać płynną masę i ponownie na najwyższych obrotach zmiksować dół-góra.
Zielony majonez w przepisie na marynowane jajka, przepis TUTAJ