
Zielone bajgle do śniadaniówki
Składniki:
- 200 g Bio Mąki Orkiszowej typ 750
- 200 g serka wiejskiego albo twarożku
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju albo oliwy
- 2 Bio Różdżki Smaku Szpinak
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- czarnuszka i sezam do dekoracji
Przygotowanie:
Do jednej miski włóż serek, wlej olej/oliwę, wbij jajko i zblenduj. W drugiej wymieszaj mąkę różdżkę smaku, proszek do pieczenia, sól. Połącz zawartość obu misek.
Z powstałej masy zagnieć elastyczne ciasto i podziel je na 8 równych części. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz ją, a w środku wytnij dziurkę. Bajgle ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj wodą i obsyp czarnuszką i sezamem.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw blaszkę z bajglami i piecz przez 20 minut.