Zdrowy koktajl bogaty w witaminę C
Składniki na 3-5 małych porcji:
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 duże jabłka
- 1 garść mrożonej porzeczki białej
- 1 garść mrożonych jeżyn
- 5 kostek mrożonego szpinaku
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka siemienia lnianego złotego (zmielonego tuż przed dodaniem do koktajlu)
- pół łyżeczki suszonych nasion pokrzywy
- 1 łyżka Bio Łyżki Smaku Truskawki, Buraka, Jeżyny
- woda
Jak zrobić koktajl bogaty w witaminę c:
- Wyciągamy z zamrażarki owoce do rozmrożenia (najlepiej kilka godzin przed planowanym miksowaniem koktajlu)
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kawałki, wrzucamy do kielicha blendera.
- Obranego banana dorzucamy do jabłek.
- Dodajemy szpinak, sok cytrynowy, len, pokrzywę, Łyżkę Smaku, jeżyny i porzeczki.
- Zalewamy wszystko wodą – tyle by przykryła składniki.
- Miksujemy na gładki koktajl.
- Pijemy od razu :)