Wegańskie pancakes z kaszki
Składniki:
- ½ szklanki Bio Kaszki Owsiano-Orkiszowo-Gryczanej z Soczewicą
- ½ szklanki Bio Kaszki Owsiano-Gryczanej z Karobem i Cynamonem Cejlońskim
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 120 ml ubitej na sztywną pianę aquafaby
- 1 szklanka napoju roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- ·ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
W misce wymieszaj kaszki z mąką, dodaj proszek do pieczenia. Wlej napój roślinny, olej i wanilię. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Następnie delikatnie przekładaj porcjami ubitą aqafabę. Delikatnie wymieszaj. Łyżką nakładaj na suchą lub delikatnie posmarowaną olejem patelnię niewielkie placuszki i smaż z obu stron, aż się zarumienią.