
Wegański chlebek bananowy
Składniki:
- całe opakowanie Bio Kaszki Orkiszowej z Ciecierzycą
- 100 ml napoju owsianego
- 80 ml oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 dojrzałego banana
- dowolne owoce na wierzch
Wykonanie:
Banana dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj olej, napój roślinny i dobrze wymieszaj. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj.
Wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia, ułóż na wierzch owoce i piecz w 180 stopniach do suchego patyczka (u mnie około 35 minut).
Kasia Go
Dzień dobry, czy któraś z kaszek można zastosować zamiennie? Mam chyba wszystkie od Was poza orkiszową z ciecierzycą
HELPA
Pani Kasiu! Oczywiście :) Robiliśmy również z owsianą i z kaszką z samopszy, wtedy jednak dodaliśmy do przepisu 1 małe jajko :) polecamy testować też z innymi kaszkami.
Magdalena R
Ciasto jestem przepyszne :) :) :) Jeśli ktoś woli lekko słodkie można dodać również łyżeczkę miodu. Polecam :)
Magdalena
Dzień dobry, a można podać takie ciasto 8 miesięcznemu dziecku, zamiast kakao chciałam dodać karob, tylko soda oczyszczona mnie zastanawia bo ddobry proszek do pieczenia to mam. Będę wdzięczna za informację.
HELPA
Pani Magdaleno, jak najbardziej można, jeżeli dziecko nie jest uczulone na jajko, a kakao zostanie zastąpione karobem. Co do sody, to w zasadzie może ja Pani zwyczajnie pominąć. Soda ma podobne działanie spulchniające co proszek do pieczenia.
Magdalena
Dziękuję za informację, nie do końca rozumiem kwestie związane z jajkiem, jajka nie ma w przepisie. Dopytuje bo mamy podejrzenie alergii pokarmowej, ale na białko mleka krowiego, dlatego wegański chlebek bananowy wzbudził moje zainteresowanie.
Paulina S
Jaki rozmiar formy będzie idealny? :)
Ewelina
A co jest nie tak z kakao, ze proponujecie niemowlakowi zamienic na karob?
HELPA
KASIA GO - nasze kaszki można jak najbardziej stosować zamiennie :)
HELPA
Pani Paulino, my robiliśmy ciasto w formie keksowej/chlebowej, krótkiej, ale zawsze można podwoić składniki i zrobić w większej - gwarantujemy, że ciasto i tak zniknie w oka mgnieniu ;)
HELPA
Pani Ewelino, nie ma nic złego w kakao, jednak jest jednym z najpopularniejszych alergenów, zaś karob czyli mączka chleba świętojańskiego jest bezpiecznym odpowiednikiem kakao, stąd nasza sugestia aby stosować go, kiedy nie mamy pewności co do kakao.
HELPA
Pani Magdaleno, w przepisie nie mam jajka, w zupełności wystarcza banan jako spoiwo ciasta. Mleko krowie zamieniliśmy na napój owsiany, także bez obaw może Pani delektować się ciastem :)
Aleksandra
Uwielbiam takie ciasta bez białych cukrów , słodzone owocami jak banany czy owocami suszonymi uwielbiam daktyle i morele. Wyglada przepysznie
M sta
Dzień dobry, czy można użyć zwykłej kaszki orkiszowej? Aktualnie tylko taka mam w domu... I jaka ilość musiałaby być? (w przepisie jest całe opakowanie, bez gramatury) Pozdrawiam