Blog
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka z Amarantusa
Bio Kaszka z Amarantusa
12,99 zł
szt.
Bio eksPandy Amarantus
Bio eksPandy Amarantus
6,99 zł
szt.
Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
Płatki - Łatki Jaglano - Gryczane
6,99 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż  - Krótka Data
Bio Kaszka 4 Zbóż - Krótka Data
12,99 zł 6,49 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Chmura tagów
Przepis na torcik czekoladowo-owocowy 0

SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD::

  • 160 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 70 g Ekologicznej Czekolady Truskawkowej (gorzkiej czekolady)

 

SKŁADNIKI DO DEKORACJI:

  • 50 ml mocnej kawy Mamy Czarodziejki
  • 200 g sera twarogowego zmielonego
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 15 g żelatyny

 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 100 g śmietanki kremówki (30%)
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jagodowe BIO Różdżki Smaku HELPA
  • 1/2 szklanki borówek
  • 10 truskawek
  • 10 g Ekologicznej Czekolady Truskawkowej (gorzkiej czekolady)
  • 1 garść bratków
  • 1 garść listków mięty do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy słodki spód. W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Herbatniki wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy na piasek, następnie dodajemy masę czekoladową i całość blendujemy do połączenia składników. Tortownicę (o średnicy ok. 18-20 cm) smarujemy masłem, a jej dno wypełniamy przygotowaną masą ciasteczkową (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
  2. Twaróg, śmietanę, cukier puder oraz wystudzoną kawę miksujemy na gładko. Do małej miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją ok. 80 ml zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie wstawiamy miseczkę do garnka z ciepłą wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Bezpośrednio po rozpuszczeniu, żelatynę wlewamy do masy serowej cały czas miksując.
  3. Na schłodzony spód wylewamy, kawową masę sernikową i wstawiamy z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Pozostałą czekoladę kroimy w wąskie paseczki.
  5. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
  6. Przygotowujemy krem. Kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, Różdżki Smaku oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny fioletowy krem.
  7. Zwartość tortownicy przekładamy na paterę, smarujemy fioletowym kremem, a następnie układamy naprzemiennie truskawki i borówki. Całość posypujemy posiekaną czekoladą, dekorujemy listkami mięty oraz bratkami

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl