Torcik czekoladowo-owocowy
SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD:
- 160 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 70 g Ekologicznej Czekolady Truskawkowej (gorzkiej czekolady)
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
- 50 ml mocnej kawy Mamy Czarodziejki
- 200 g sera twarogowego zmielonego
- 100 ml śmietanki kremówki (30%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 15 g żelatyny
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 100 g śmietanki kremówki (30%)
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jagodowe BIO Różdżki Smaku HELPA
- 1/2 szklanki borówek
- 10 truskawek
- 10 g Ekologicznej Czekolady Truskawkowej (gorzkiej czekolady)
- 1 garść bratków
- 1 garść listków mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy słodki spód. W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Herbatniki wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy na piasek, następnie dodajemy masę czekoladową i całość blendujemy do połączenia składników. Tortownicę (o średnicy ok. 18-20 cm) smarujemy masłem, a jej dno wypełniamy przygotowaną masą ciasteczkową (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
- Twaróg, śmietanę, cukier puder oraz wystudzoną kawę miksujemy na gładko. Do małej miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją ok. 80 ml zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie wstawiamy miseczkę do garnka z ciepłą wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Bezpośrednio po rozpuszczeniu, żelatynę wlewamy do masy serowej cały czas miksując.
- Na schłodzony spód wylewamy, kawową masę sernikową i wstawiamy z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny.
- Pozostałą czekoladę kroimy w wąskie paseczki.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Przygotowujemy krem. Kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, Różdżki Smaku oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny fioletowy krem.
- Zwartość tortownicy przekładamy na paterę, smarujemy fioletowym kremem, a następnie układamy naprzemiennie truskawki i borówki. Całość posypujemy posiekaną czekoladą, dekorujemy listkami mięty oraz bratkami