Deser tiramisu w pucharkach z mascarpone i porzeczkami
Deser dla każdej Mamy Czarodziejki i nie tylko Dzięki bezkofeinowej Kawie Mamy Czarodziejki mogą go zajadać wszyscy.
SKŁADNIKI:
|2 pucharki średniej wielkości|
- 3 żółtka
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- kilkanaście podłużnych biszkoptów
- 1 filiżanka Bezkofeinowej Kawy Mamy Czarodziejki (lub z kofeiną)
- 40 ml amaretto (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki kakao
- 2 Bio Różdżki Smaku Czarna Porzeczka
- kwiaty bzu i listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Żółtka (z dokładnie umytych, przelanych wrzątkiem jajek) miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią, aż uzyskamy jasną, puszystą, gładką masę (około 6 minut). Wówczas partiami dodajemy mascarpone miksując krótko do połącznia składników.
- Zmieloną kawę przygotowujemy w ekspresie i łączymy ją z amaraetto. Jeśli likier pomijamy to parzymy nieco więcej, mocniejszej kawy.
- W przestudzonej kawie kolejno zanurzamy biszkopty na około 3 sekundy każdy i wypełniamy nimi dno pucharków (jeśli jest taka konieczność to po namoczeniu przekrawamy je na mniejsze kawałki). Biszkopty pokrywamy kremem do połowy wysokości pucharka i oprószamy kakao. Następnie czynność z biszkoptami i kremem powtarzamy z tym, że wierzch pucharka oprószamy (przy pomocy małego sitka) Różdżką Smaku. Całość dekorujemy np. kwiatami bzu i listkiem mięty.