
TARTA Z KREMEM JAGLANYM I JAGODAMI
SKŁADNIKI
SPÓD z kruchego ciasta:
- kostka masła
- 1 szklanka Bio Kaszki Orkiszowej
- 1 szklanka Bio Kaszki Owsianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodziwa
- dwa żółtka
MASA KASZKOWA:
- Bio Kaszka Jaglana
- mleko lub napój roślinny
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodziwa
- 2 Bio Różdżki Smaku Jagoda
PRZYGOTOWANIE:
- Siekamy masło z mąką i kaszką, dodajemy żółtka. Wszystkie składniki zagniatamy szybko do połączenia się i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Po 30 minutach wyciągamy ciasto, wałkujemy i wykładamy na posmarowaną masłem formę do tarty.
- Pieczemy około 20-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Gotujemy kaszkę jaglaną “na gęsto” czyli 6 łyżek kaszki na 500 ml mleka/napoju roślinnego. Dodajemy cukier w trakcie gotowania. Schładzamy kaszkę.
- Do schłodzonej kaszki dodajemy miękkie masło, dwie różdżki smaku jagodowe (mogą być dowolne – dla innego koloru i smaku) i miksujemy na gładki krem.
- Wykładamy krem na schłodzony spód z kruchego ciasta i dekorujemy dowolnymi świeżymi owocami – najlepiej kwaśnymi