Jagodowa tarta z kaszką
Składniki na spód z kruchego ciasta:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka Bio Kaszki Orkiszowej
- 1 szklanka Bio Kaszki Owsianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodziwa
- 2 żółtka
Składniki na masę kaszkową:
- 6 łyżek Bio Kaszki Jaglanej
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodziwa
- 2 szt. Bio Owocowych Różdżek Smaku Jagoda
Przygotowanie:
Posiekaj masło z mąką i Bio Kaszką Owsianą, a następnie dodaj żółtka. Wszystkie składniki zagniataj szybko aż do połączenia się i włóż do lodówki do schłodzenia. Po 30 minutach wyciągnij ciasto, rozwałkuj i wyłóż na posmarowaną masłem formę do tarty. Piecz około 20-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ugotuj Bio Kaszkę Jaglaną „na gęsto”, czyli 6 łyżek kaszki na 500 ml mleka/napoju roślinnego. Dodaj cukier w trakcie gotowania. Odstaw kaszkę do ostygnięcia. Do schłodzonej kaszki dodaj miękkie masło, dwie Bio Owocowe Różdżki Smaku Jagoda (mogą być dowolne – dla innego koloru i smaku) i zmiksuj na gładki krem. Wyłóż krem na schłodzony spód z kruchego ciasta i udekoruj dowolnymi świeżymi owocami – najlepiej kwaśnymi.