
Tarta à la lemon curd
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g Bio Mąki Orkiszowej typ 750
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
Nadzienie:
- 100 ml wody
- 120 ml (8 łyżek) Bio Soku Cytryna
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Do dekoracji:
- Bio Grys Liofilizowany Drobinki Malinki
- Świeże listki mięty
Przygotowanie:
Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
W międzyczasie zrób krem à la lemon curd. Sok cytrynowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Do garnka dodaj jajka i rozmieszaj je, aż białka połączą się z żółtkami. Następnie dodaj cukier i sok cytrynowy z mąką ziemniaczaną. Postaw na mały ogień i mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15 minut).
Na koniec dodaj masło i mieszaj do momentu, aż się rozpuści i powstanie jednolita masa o konsystencji budyniu.
Gotową masę odstaw do wystygnięcia.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż do formy do tarty. Piecz w temperaturze 180 C przez 20 minut.
Ciasto wystudź. Przelej na nie krem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie ciasto udekoruj grysem liofilizowanym i świeżymi listkami mięty.
Smacznego!