
TAPIOKA Z TRUSKAWKAMI
Składniki tapioka z truskawkami (4 porcje):
- 1 szkl perełek tapioki
- 2 szkl wody
- 2 szkl mleka roślinnego
- 4 łyżki Bio Łyżki Smaku Truskawka + do dekoracji
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego pachnącego kokosem
- chia do dekoracji
- listki truskawek do dekoracji
- syrop ryżowy lub inny słodki syrop do smaku
- świeże truskawki
Jak zrobić tapioka z truskawkami:
- Zaczynamy od namoczenia granulatu. Najpierw perełki tapioki wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, zostawiamy na ok 1/2-1h do namoczenia.
- Po tym czasie tapiokę zaczynamy podgrzewać dodając do niej mleko kokosowe.
- Następnie dodajemy olej i syrop do smaku oraz Łyżkę Smaku Truskawka.
- Potem gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając (uwaga bo szybko przywiera!) do momentu aż tapioka zgęstnieje i stanie się szklista.
- Finalnie tapiokę przekładamy do miseczek.
- Na końcu dekorujemy owocami truskawek, Łyżką Smaku Truskawka, chia i listkiem truskawki.
Za przepis dziękujemy Pani Dorocie z bloga Dorota Smakuje.