
Domowa pita szpinakowa z patelni
Szpinakowa pita:
- mąka pszenna - 350 g,
- mleko - 250 ml,
- drożdże - 2 łyżeczki,
- sól - szczypta,
- trochę cukru - do mleka, dla drożdży na masę,
- oliwa - 2 łyżki oliwy,
- Bio Różdżka Smaku Szpinak - 1-2 sztuki.
Sałatka:
- cebula,
- pomidor,
- papryka,
- pietruszka,
- sumak.
Przygotowanie:
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, poczekać aż zaczną pracować, wlać do mąki, dodać resztę składników. Do tego dodajemy Bio Różdżkę Smaku Szpinak. Aby kolor pity był bardziej intensywny, polecamy dodać więcej niż jedną.
Poczekać do wyrośnięcia, uformować placki w palcach a potem lekko rozwałkować. Następnie wrzucić na gorącą patelnię, podgrzewać około 1,5 minuty aż do pojawienia się pierwszych bąbelków, po czym przerzucić na drugą stronę i podobnie smażyć.
Podawać z domowym kebabem i/lub sałatką. Aby ją przygotować wystarczy pokroić warzywa i wymieszać z przyprawą sumak.
Smacznego!