SŁODKIE PLACUSZKI AMARANTUSOWE
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki owsianej lub Bio Kaszki Owsianej
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 nieduża brzoskwinia
- 1 banan
- 2/3 szklanki Bio eksPandy Amarantus
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- olej do smażenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- listki mięty i kwiaty begonii oraz bratki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE SŁODKIE PLACUSZKI AMARANTUSOWE:
1. Brzoskwinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mąkę, jajko, śmietanę oraz banana miksujemy. Ciasto o jednolitej konsystencji mieszamy łyżką z amarantusem, a następnie z tartą brzoskwinią.
2. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 2-3 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z jogurtem naturalnym oraz dekorujemy listkami mięty, bratkami oraz kwiatami begonii.