
Przepis na sernik jagodowy na zimno z musem z mango
SKŁADNIKI na tortownicę 25 cm:
- 350 g twarogu śmietankowego
- 150 g mascarpone
- 180 g cukru pudru
- 500 ml śmietany 36%
- 20 g żelatyny w proszku
- 200 ml puree mango z puszki, 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki Bio Łyżki Smaku Jagoda
- 1/2 owocu grantu
- listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
- Twaróg, mascarpone, cukier puder, 100 ml śmietany oraz Łyżkę Smaku umieszczamy w dużej misie i miksujemy na gładko paluchem blendera.
- Pozostałą część śmietany (400 ml) ubijamy na sztywno.
- Przygotowujemy żelatynę. Do małej miseczki wsypujemy proszek, zalewamy go ok. 100 ml zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie wstawiamy miseczkę do garnka z ciepłą wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
- Bezpośrednio po rozpuszczeniu, żelatynę wlewamy do masy serowej cały czas miksując.
- Masę serową łączymy z masą śmietanową (miksujemy ją bardzo krótko – tylko do połączenia składników). Całość przelewamy do tortownicy 25 cm lub małych pucharków. Jeśli wykonujemy sernik w tortownicy, to warto wcześniej przygotować ulubiony spód, np. z kruszonych ciastek lub wafelków z masłem tudzież kruchego ciasta czy biszkoptów. Sernik wkładamy do lodówki.
- Przygotowujemy mus z mango. Żelatynę zalewamy zimną wodą do przykrycia (ok 4 łyżki wody) i zostawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Mus z mango zagotowujemy w garnuszki, po czym zdejmujemy z kuchenki i mieszamy do rozpuszczenia z napęczniałą żelatyną (nie gotujemy). Następnie studzimy, a gdy mus zacznie powoli tężeć wylewamy go na schłodzoną masę serową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Sernik dekorujemy wyłuskanymi ziarenkami granatu oraz listkami mięty.