Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł 2,99 zł
szt.
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
19,04 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana (BLISKA DATA)
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana (BLISKA DATA)
16,18 zł 9,71 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
17,13 zł 11,99 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 2,99 zł
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
16,18 zł
szt.
Suchy Prowiant Mix z Figą
Suchy Prowiant Mix z Figą
15,23 zł
szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku
17,13 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Jagodowy serniczek z egzotyczną nutą 0
Jagodowy Serniczek Z Egzotyczną Nutą

Przepis na sernik jagodowy na zimno z musem z mango

SKŁADNIKI na tortownicę 25 cm:

  • 350 g twarogu śmietankowego 
  • 150 g mascarpone
  • 180 g cukru pudru
  • 500 ml śmietany 36%
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 200 ml puree mango z puszki, 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki Bio Łyżki Smaku Jagoda
  • 1/2 owocu grantu
  • listki mięty

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Twaróg, mascarpone, cukier puder, 100 ml śmietany oraz Łyżkę Smaku umieszczamy w dużej misie i miksujemy na gładko paluchem blendera.
  2. Pozostałą część śmietany (400 ml) ubijamy na sztywno.
  3. Przygotowujemy żelatynę. Do małej miseczki wsypujemy proszek, zalewamy go ok. 100 ml zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie wstawiamy miseczkę do garnka z ciepłą wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  4. Bezpośrednio po rozpuszczeniu, żelatynę wlewamy do masy serowej cały czas miksując.
  5. Masę serową łączymy z masą śmietanową (miksujemy ją bardzo krótko – tylko do połączenia składników). Całość przelewamy do tortownicy 25 cm lub małych pucharków. Jeśli wykonujemy sernik w tortownicy, to warto wcześniej przygotować ulubiony spód, np. z kruszonych ciastek lub wafelków z masłem tudzież kruchego ciasta czy biszkoptów. Sernik wkładamy do lodówki.
  6. Przygotowujemy mus z mango. Żelatynę zalewamy zimną wodą do przykrycia (ok 4 łyżki wody) i zostawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Mus z mango zagotowujemy w garnuszki, po czym zdejmujemy z kuchenki i mieszamy do rozpuszczenia z napęczniałą żelatyną (nie gotujemy). Następnie studzimy, a gdy mus zacznie powoli tężeć wylewamy go na schłodzoną masę serową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Sernik dekorujemy wyłuskanymi ziarenkami granatu oraz listkami mięty.

Jagodowy serniczek

Jagodowy mini serniczek

Jagodowe serniczki

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium