
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ I BURACZANE KOTLECIKI Z KALAFIORA
Podsyłamy przepis na przepiękna sałatkę z naszą Różdżką Smaku Burak. Idealna na pokolorowanie szarych dni!
SKŁADNIKI:
|4 porcje|
- 2 garści roszponki
- 2-3 Bio Różdżki Smaku Burak
- 2 garści różyczek kalafiora
- 2 łyżki serka śmietankowego puszystego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki borówek
- 2 morele
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Kalafiora gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10-15 min (młody, nieduży kalafior będzie gotowy po około 10 minutach), a następnie odcedzamy. Po przestygnięciu owijamy w gazę i odciskamy pozbawiając wody. Tak przygotowanego kalafiora łączymy widelcem z serkiem śmietankowym i posiekanymi drobno płatkami migdałowymi lub wszystko mieszamy w malakserze. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, wkładamy ją na kilka minut do zamrażalnika, a następnie formujemy kule, które obtaczamy w buraczanym pyłku.
- Morele przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy na półksiężyce.
- Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, borówki, morele i pomidorki.
- Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec pomiędzy listkami sałaty układamy kalafiorowe kulki.