Sałatka z buraczanymi kulkami
Składniki:
|4 porcje|
- 2 garści roszponki
- 2-3 szt. Bio Warzywne Różdżki Smaku Burak
- 2 garści różyczek kalafiora
- 2 łyżki serka śmietankowego puszystego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki borówek
- 2 morele
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kalafiora ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10-15 min. (młody, nieduży kalafior będzie gotowy po około 10 minutach), a następnie odcedź. Po przestygnięciu owiń kalafiora w gazę i odciśnij, pozbywając się nadmiaru wody. Tak przygotowanego kalafiora za pomocą widelca wymieszaj z serkiem śmietankowym i posiekanymi drobno płatkami migdałowymi lub wszystko wymieszaj w malakserze. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, przełóż ją na kilka minut do zamrażalnika, a następnie uformuj kule, które obtocz w buraczanym pyłku. Morele przekrój na pół, wyciągnij pestki i pokrój na półksiężyce. Pomidorki przekrój na ćwiartki. Na półmisek wyłóż naprzemiennie roszponkę, borówki, morele i pomidorki. Całość polej przygotowanym dressingiem, a na koniec pomiędzy listkami sałaty ułóż kalafiorowe kulki.