Sałatka z burakiem, kozim serem i Łyżką Smaku
Składniki:
- 1 duża garść roszponki
- 100 g sera koziego pleśniowego (roladka)
- 2-3 łyżeczki Bio Łyżki Smaku Malina
- 1 duży ugotowany burak
- 1 szklanka jasnych winogron rodzynkowych
- 2 łyżki migdałów
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dressingu dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz sos o jednolitej konsystencji. Migdały posiekaj w słupki. Winogrona przekrój na połówki. Buraka pokrój w kosteczkę. Kozi ser pokrój na plasterki, a następnie na połówki. Tuż przed podaniem sałatki, na talerzyk wysyp malinową Bio Łyżkę Smaku. Następnie każdy półplasterek koziego sera dociśnij do malinowego pyłku, tak aby jedna strona serka została nim całkowicie pokryta. Na półmisku rozłóż naprzemiennie roszponkę, winogrona, kosteczki buraka i posiekane migdały. Całość polej przygotowanym dressingiem, a na koniec pomiędzy listkami roszponki ułóż przygotowane serki z malinowym pyłkiem.
Dodatkowe uwagi:
Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki ugotowanych buraczków BIO, ale oczywiście możecie go przygotować samodzielnie.