
SAŁATKA Z BURAKIEM, KOZIM SEREM I ŁYŻKĄ SMAKU
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 100 g sera koziego pleśniowego (roladka)
- 2-3 łyżeczki Bio Łyżki Smaku Malina
- 1 duży ugotowany burak
- 1 szklanka jasnych winogron rodzynkowych
- 2 łyżki migdałów
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dressingu dokładnie mieszamy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Migdały siekamy w słupki.
- Winogrona przekrawamy na połówki.
- Buraka kroimy w kosteczkę.
- Kozi ser kroimy na plasterki i przekrawamy na połówki. Tuż przed podaniem sałatki, na talerzyk wysypujemy Łyżeczkę Smaku, a następnie każdy półplasterek koziego sera dociskamy do malinowego pyłku, tak aby jedna strona serka została nim całkowicie pokryta.
- Na półmisku układamy naprzemiennie roszponkę, winogrona, kosteczki buraka i posiekane migdały. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec pomiędzy listkami roszponki układamy przygotowane serki z malinowym pyłkiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki ugotowanych buraczków BIO, ale oczywiście możecie go przygotować samodzielnie.
autor przepisu: