Sałatka owocowa na jagodowej pierzynce
Sałatka, ciasto, a może nawet tort!
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD:
- 100 g biszkoptów
- 100 g daktyli suszonych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 200 g śmietanki kremówki (36%)
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 x Bio Różdżka Smaku (2 g) Jagoda
- 1/2 szklanki borówek
- 1/2 szklanki malin
- 1 szklanka truskawek
- 1 brzoskwinia
- 2-3 łyżki chipsów kokosowych
- 1 garść bratków
- 1 garść listków mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy słodki spód. Daktyle, biszkopty, orzechy i olej kokosowy (w temperaturze pokojowej) wrzucamy do rozdrabniacza, całość miksujemy, aż do połączenia składników. Tortownicę (o średnicy ok. 20 cm) smarujemy masłem, a jej dno wypełniamy przygotowaną masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
- Przygotowujemy krem. Kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, Różdżki Smaku oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny fioletowy krem.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki, a truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Schłodzony spód przekładamy na paterę/talerz, smarujemy kremem, a następnie układamy naprzemiennie owoce. Całość posypujemy płatkami kokosa, dekorujemy listkami mięty oraz bratkami.