Sałatka owocowa na jagodowej pierzynce
Sałatka, ciasto, a może nawet tort!
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD:
- 100 g biszkoptów
- 100 g daktyli suszonych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 200 g śmietanki kremówki (36%)
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 x Bio Różdżka Smaku (2 g) Jagoda
- 1/2 szklanki borówek
- 1/2 szklanki malin
- 1 szklanka truskawek
- 1 brzoskwinia
- 2-3 łyżki chipsów kokosowych
- 1 garść bratków
- 1 garść listków mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowuj słodki spód. Daktyle, biszkopty, orzechy i olej kokosowy (w temperaturze pokojowej) wrzuć do rozdrabniacza, całość miksuj, aż do połączenia składników. Tortownicę (o średnicy ok. 20 cm) posmaruj masłem, a jej dno wypełnij przygotowaną masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę włóż do zamrażalnika na 15 minut.
- Przygotowuj krem. Kremówkę zmiksuj, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, Różdżki Smaku oraz mascarpone i mieszaj jeszcze chwilę, aż otrzymasz sztywny fioletowy krem.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czyń to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, a truskawki pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki.
- Schłodzony spód przełóż na paterę/talerz, posmaruj kremem, a następnie ułóż naprzemiennie owoce. Całość posyp płatkami kokosa, i udekoruj listkami mięty oraz bratkami.