
Różowy tort bez dodatku cukru
Składniki:
Ciasto:
- 150 g Bio Kaszki Owsianej
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 opakowanie Bio Daktyli Sproszkowanych
- 1 łyżeczka Cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
Krem:
- 300 g śmietanki 30% (1 pełna szklanka)
- 250 serka mascarpone (małe opakowanie)
- 3 łyżki Bio Sproszkowanych Daktyli
- 2-3 łyżeczki Bio Łyżki Smaku Smoczy Owoc
- 1 łyżka Bio Soku z Cytryny 100%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- Bio Grys Liofilizowany, np. Kosteczki Truskaweczki lub Drobinki Malinki
- Suchy Prowiant Mix z Figą
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 C (góra-dół). Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek. Do żółtek wlej olej i mleko. Zmiksuj na jednolity płyn. Wlej do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Z piany ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw ciasto do piekarnika na około 50-60 minut. Ciasto wystudź.
W międzyczasie zrób krem. Śmietankę i mascarpone ubij na puszysty krem. Następnie dodaj daktyle. Wymieszaj. Dodaj Łyżkę smaku i sok z cytryny oraz wanilię.Wymieszaj na gładki różowy krem. Wstaw go na 30 minut do lodówki.
Wystudzone ciasto przekrój na 2-3 placki. Każdy przełóż kremem. Złóż w tort i cały pokryj resztą kremu. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed udekoruj grysem i suchym prowiantu.
Wskazówki:
Do tortu możesz dodać świeże owoce np. borówki, maliny czy truskawki. Każdy placek przed nałożeniem kremu możesz nasączyć sokiem np. pomarańczowym lub posmarować dżemem bez cukru np. Truskawkowym.