![Rozgrzewająca zupa krem z pora i pietruszki](/userdata/public/news/images/145.jpg)
Przepis na rozgrzewającą zupę krem z pora i pietruszki
Liczba porcji: 4 talerze
SKŁADNIKI:
- 1 duży por (biała część)
- 2 duże korzenie pietruszki
- 1 duża gruszka
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki oleju kokosowego, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki śmietany 12%
- 500 ml wody
- listki pietruszki ozdobnej do dekoracji
- 1-2 Różdżki Smaku HELPA SZPINAK
- 6 łyżek Bio EksPandów HELPA, np. Bio EksPandy Amarantus
PRZYGOTOWANIE:
- Pora i obraną pietruszkę kroimy na plastry. Gruszkę i jabłko obieramy - kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
- W garnku na oleju kokosowym podsmażamy pora. Następnie dodajemy pietruszkę oraz kawałki gruszki i jabłka. Chwilkę podsmażamy, po czym wlewamy wodę, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjmujemy przyprawy i blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietankę, solimy, pieprzymy do smaku i jeszcze raz miksujemy do połączenia wszystkich składników. Podgrzewamy jeszcze 1-2 minuty na minimalnym ogniu, nalewamy do misek posypujemy zielonym pyłkiem, ekspandami i dekorujemy natką pietruszki.