Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

15,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 15,23 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

13,59 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 12,94 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Samopszy
Bio Kaszka z Samopszy

14,39 zł

Cena regularna: 17,99 zł

Najniższa cena: 13,70 zł
szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

4,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Racuchy cukiniowo-jabłkowe 0
Racuchy cukiniowo-jabłkowe

Racuchy z cukinii i jabłek z kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 10 racuszków o średnicy 4 cm 

Składniki:

  • 150 g startej obranej i wydrążonej cukinii
  • 100 g startego soczystego obranego jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego (można pominąć)
  • 50 g Bio Kaszki Jaglanej (6 łyżek)
  • 100 ml aquafaby bez soli

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie:

Startą cukinię i starte jabłko umieszczamy w misce, odstawiamy na 10 minut. Odciskamy nadmiar soku (ok. 50 ml soku). Dodajemy cynamon i kaszkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Odstawiamy ciasto na kilka minut. Powinno mieć zwartą konsystencję. Ilość dodanej kaszki zależy od wilgotności startych składników, stąd powinniśmy ją dodawać stopniowo i sprawdzać efekt.

Ubijamy pianę z aquafaby (zalewy po ciecierzycy). Do ciasta dodajemy 2 łyżki ubitej piany. Gdyby ciasto wyszło za gęste, wówczas dodajemy jeszcze 1 łyżkę piany.

Rozgrzewamy patelnię z niepprzywierającym dnem, ewentualnie smarujemy ją olejem dla starszych dzieci.

Wykładamy na nią po łyżce ciasta, formujemy okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm, smażymy z obu stron na średnim ogniu.

Podajemy na ciepło. Racuszki te wspaniale sprawdzają się także na zimno podane bezpośrednio do rączki dziecka.

 

Wartość odżywcza:

*Wartość energetyczna: 10 sztuk: 350 kcal; 1 sztuka: 35 kcal

  • Białko: 0,8 g
  • Tłuszcze: 1,2 g
  • Węglowodany: 5 g
  • Błonnik: 0,6 g
  • Potas: 58,4 g
  • Wapń: 5,3 mg
  • Magnez: 8,8 mg
  • Żelazo: 0,3 mg
  • Cynk: 0,2 mg
  • Foliany: 9,31 μg

*Wyliczenia wartości energetycznych podane są w zaokrągleniu.

Wskazówki:

Możemy usmażyć tylko jedną porcję racuszków, a pozostałe ciasto wykorzystać po kilku godzinach. Resztę aquafaby wykorzystamy do przygotowania naleśników, placuszków, gofrów czy omletu bezjajecznego. Nie należy się martwić, gdy piana opadnie i wróci do płynnej postaci. Taką aquafabę możemy przechować w lodówce ok. 2 dni, ponownie ubić i wykorzystać.

Komentarze:

Racuchy dla najmłodszych dzieci smażymy na suchej patelni. Takie placuszki można podawać dzieciom już w 1. roku życia. Warto pamiętać, że smażone potrawy powinny gościć na talerzu malucha sporadycznie i nie mogą stanowić podstawy jego jadłospisu. Cynamon jest przyprawą o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Warto dodawać go do potraw, szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności. Polecaną odmianą cynamonu dla dzieci jest cynamon cejloński. Zawiera mniej kumaryny w porównaniu do powszechnie spotykanej odmiany cynamonu - cassia. Kumaryna to naturalna substancja zapachowa, która w dużych ilościach może uszkadzać wątrobę i nerki.

Uwaga! Alergeny

Cukinia może wywołać krzyżową reakcję alergiczną z innymi warzywami z rodziny dyniowatych. Jabłek powinny unikać osoby z alergią na pyłki brzozy, bylicy, olchy, leszczyny i traw. Te pieczone są najczęściej dobrze tolerowane. Na cynamon mogą reagować osoby z alergią na pyłki traw i chwastów. Aquafaba z ciecierzycy nie jest wskazana u osób z alergią na soję i inne strączkowe.

 

Przepis został przygotowany przez Katarzynę Jankowską, autorkę książek oraz bloga Mama Alergika Gotuje na naszego bezpłatnego e-booka "Rozszerzanie Diety z HELPĄ". E-book do pobrania TUTAJ. 

 

Tylko do 25.11 na kod rabatowy DLAHELPY15 otrzymujecie aż 15% zniżki na wszystkie książki i e-booki autorki Mama Alergika Gotuje. Polecamy, to prawdziwa skarbnica wiedzy dla rodziców alergików!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium