Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)

10,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

13,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 15,23 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Zestaw Płatków Śniadaniowych
Zestaw Płatków Śniadaniowych

19,99 zł

Cena regularna: 29,97 zł

Najniższa cena: 29,97 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami

16,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Racuchy cukiniowo-jabłkowe 0
Racuchy cukiniowo-jabłkowe

Racuchy z cukinii i jabłek z kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 10 racuszków o średnicy 4 cm 

Składniki:

  • 150 g startej obranej i wydrążonej cukinii
  • 100 g startego soczystego obranego jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego (można pominąć)
  • 50 g Bio Kaszki Jaglanej (6 łyżek)
  • 100 ml aquafaby bez soli

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie:

Startą cukinię i starte jabłko umieszczamy w misce, odstawiamy na 10 minut. Odciskamy nadmiar soku (ok. 50 ml soku). Dodajemy cynamon i kaszkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Odstawiamy ciasto na kilka minut. Powinno mieć zwartą konsystencję. Ilość dodanej kaszki zależy od wilgotności startych składników, stąd powinniśmy ją dodawać stopniowo i sprawdzać efekt.

Ubijamy pianę z aquafaby (zalewy po ciecierzycy). Do ciasta dodajemy 2 łyżki ubitej piany. Gdyby ciasto wyszło za gęste, wówczas dodajemy jeszcze 1 łyżkę piany.

Rozgrzewamy patelnię z niepprzywierającym dnem, ewentualnie smarujemy ją olejem dla starszych dzieci.

Wykładamy na nią po łyżce ciasta, formujemy okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm, smażymy z obu stron na średnim ogniu.

Podajemy na ciepło. Racuszki te wspaniale sprawdzają się także na zimno podane bezpośrednio do rączki dziecka.

 

Wartość odżywcza:

*Wartość energetyczna: 10 sztuk: 350 kcal; 1 sztuka: 35 kcal

  • Białko: 0,8 g
  • Tłuszcze: 1,2 g
  • Węglowodany: 5 g
  • Błonnik: 0,6 g
  • Potas: 58,4 g
  • Wapń: 5,3 mg
  • Magnez: 8,8 mg
  • Żelazo: 0,3 mg
  • Cynk: 0,2 mg
  • Foliany: 9,31 μg

*Wyliczenia wartości energetycznych podane są w zaokrągleniu.

Wskazówki:

Możemy usmażyć tylko jedną porcję racuszków, a pozostałe ciasto wykorzystać po kilku godzinach. Resztę aquafaby wykorzystamy do przygotowania naleśników, placuszków, gofrów czy omletu bezjajecznego. Nie należy się martwić, gdy piana opadnie i wróci do płynnej postaci. Taką aquafabę możemy przechować w lodówce ok. 2 dni, ponownie ubić i wykorzystać.

Komentarze:

Racuchy dla najmłodszych dzieci smażymy na suchej patelni. Takie placuszki można podawać dzieciom już w 1. roku życia. Warto pamiętać, że smażone potrawy powinny gościć na talerzu malucha sporadycznie i nie mogą stanowić podstawy jego jadłospisu. Cynamon jest przyprawą o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Warto dodawać go do potraw, szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności. Polecaną odmianą cynamonu dla dzieci jest cynamon cejloński. Zawiera mniej kumaryny w porównaniu do powszechnie spotykanej odmiany cynamonu - cassia. Kumaryna to naturalna substancja zapachowa, która w dużych ilościach może uszkadzać wątrobę i nerki.

Uwaga! Alergeny

Cukinia może wywołać krzyżową reakcję alergiczną z innymi warzywami z rodziny dyniowatych. Jabłek powinny unikać osoby z alergią na pyłki brzozy, bylicy, olchy, leszczyny i traw. Te pieczone są najczęściej dobrze tolerowane. Na cynamon mogą reagować osoby z alergią na pyłki traw i chwastów. Aquafaba z ciecierzycy nie jest wskazana u osób z alergią na soję i inne strączkowe.

 

Przepis został przygotowany przez Katarzynę Jankowską, autorkę książek oraz bloga Mama Alergika Gotuje na naszego bezpłatnego e-booka "Rozszerzanie Diety z HELPĄ". E-book do pobrania TUTAJ. 

 

Tylko do 25.11 na kod rabatowy DLAHELPY15 otrzymujecie aż 15% zniżki na wszystkie książki i e-booki autorki Mama Alergika Gotuje. Polecamy, to prawdziwa skarbnica wiedzy dla rodziców alergików!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium