PULPETY Z INDYKA z dodatkiem kaszki
Składniki:
Pulpety:
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 4 łyżki BIO kaszki z komosy ryżowej i prosa
- 1 bardzo drobno starta marchewka
- 1-2 cebule
- 1 jajko
- majeranek - 2 łyżeczki
- sól do smaku - można pominąć dla niemowląt
- czosnek - 2-3 ząbki
Sos:
- 1 cebula
- 500ml passaty pomidorowej
- czosnek - 1 ząbek
- oregano - 1 łyżeczka
- sól - można pominąć dla niemowląt
- oliwa
Wykonanie:
- Wrzucamy mięso do miski, dodajemy startą lub posiekaną w blenderze cebulę i marchewkę, jajko, przyprawy, BIO kaszkę z komosy ryżowe i prosaj.
- Wyrabiamy masę aż do dobrego połączenia składników.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki i odkładamy je na talerz.
- Drugą cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, do zeszklenia.
- Dodajemy passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotowujemy.
- Zmniejszamy moc palnika.
- Do sosu wkładamy delikatnie klopsiki jeden obok drugiego dookoła.
- Przykrywamy przykrywką i gotujemy około 15-20 minut na małym ogniu.
Ola Bogacka
Wow Wow Wow Wow Wow Wow Wow